Structura Universității din București în 1916
În 1916 Universitatea din București avea în structura sa cinci facultăți: Drept, Litere și Filosofie, Științe, Medicină și Teologie. Facultățile erau organizate în catedre și alte componente (biblioteci, internate) și, în funcție de specific, includeau laboratoare, seminarii, instititute sau clinici. De exemplu, Catedra de paleontologie de la Facultatea de Științe cuprindea laboratorul de paleontologie, Catedra de arheologie de la Facultatea de Litere și Filosofie organiza și un seminar de arheologie, iar la Facultatea de medicină funcționau mai multe catedre de clinică chirurgicală/medicală.
Universitatea din București avea așadar o structură complexă și în plus reunea și facultăți precum cea de Medicină. Medicina era în acel moment cea mai complexă facultate, cu peste 30 de catedre, astăzi fiind organizată ca instituție distinctă de Universitate. Este de remarcat și complexitatea Facultății de Științe, care, pe lângă multe catedre, seminarii și laboratoare avea în componență și Institutul Botanic, Observatorul Astronomic sau Institutul electrotehnic.
Universitatea din București era condusă de un rector, facultățile de către decani, catedrele aveau în frunte un profesor iar celelalte componente – laboratoarele, institutele, seminariile – un director.
Pentru a vizualiza în detaliu structura Universității din București în anul 1916, vă rugăm dați click pe imaginea de mai jos.