Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București (ADMUB) pune la dispoziția publicului documente inedite și edite și obiecte în format digital (portable document file – pdf) din patrimoniul Muzeului Universității din București.
ADMUB are atât o componentă online, precum sunt documentele din această secțiune constituite în diferite fonduri, cât și fișiere offline de mai multe tipuri, prin care conservăm și valorificăm patrimoniul pe care îl avem în formă fizică sau cel aparținând altor instituții și care ne ajută în activitățile educative și culturale pe care le desfășurăm. Pe baza cunoștințelor acumulate până acum, documentele au fost ordonate cronologic în cadrul fiecărui fond. Pentru fiecare document au fost incluse unul sau mai multe fișiere pdf (sunt de capacitate mare, de aceea afișarea individuală a fost preferată).
În condițiile în care îmbunătățirea accesului la informație și la patrimoniul cultural a devenit o prioritate pentru majoritatea instituțiilor de cultură de astăzi și nu doar pentru muzee, și Muzeul Universității din București își propune ca prin ADMUB să pornească pe acest drum al deschiderii către vizitatorii digitali, prin oferirea în regim gratuit a posibilității de consultare a unor surse primare.
Dacă doriți să folosiți informațiile din aceste documente online ale ADMUB, iată modul de citare a surselor:
„Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București, Fondul Spiru Haret, codul fișierului, https://muzeu.unibuc.ro/ro/fondul-spiru-haret/, accesat la data.”
ex.: Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București, Fondul Spiru Haret, 054-0003, https://muzeu.unibuc.ro/ro/fondul-spiru-haret/, accesat la 03 august 2022.
Pe lângă ADMUB și digitalizarea câtorva fonduri din patrimoniu, Muzeul Universității din București are în patrimoniul său nenumărate alte documente și obiecte, valorificate în expoziția permanentă sau în cele temporare, dar în același timp a fost constituită și Arhiva Muzeului Universității din București. Pentru consultarea documentelor sau altor lucrări din patrimoniul Muzeului Universității din București, vă rugăm să accesați pagina dedicată procedurilor, iar pentru mai multe informații, inclusiv feedback, întrebări, recomandări și corecturi, vă rugăm să ne scrieți un email la adresa muzeul.universitatii@unibuc.ro
*
În cadrul ADMUB se pot consulta mai multe fonduri și colecții. În descrierile bunurilor culturale sunt adesea și anumiți termeni mai puțini cunoscuți sau care sunt specifici tipului de document, obiect sau tehnici utilizate în obținerea lui. De aceea, încercăm să venim în sprijinul înțelegerii bunurilor culturale din cadrul fondurilor și colecțiilor incluse în ADMUB, prin includerea unui mic și, sperăm, util dicționar de termeni explicați.
Acant = specii de plante erbacee decorative din familia acantaceelor, ale căror frunze mari, penate, uneori spinoase, și rădăcini sunt folosite în medicină (Acanthus); Ornament arhitectonic caracteristic capitelurilor corintice și compozite, care imită frunzele de acantă.
Alegorie = procedeu artistic constând în exprimarea unei idei abstracte prin mijloace concrete.
Bandou = legătură de încins fruntea, capul, de legat ochii.
Barbișon = barbă scurtă și ascuțită lăsată să crească numai pe vârful bărbiei; cioc.
Baiț – colorant folosit în tâmplărie, în industria textilă, în tăbăcărie (băițuit = acoperit cu baiț).
Bie = linie, direcție oblică; fâșie de material textil tăiată oblic, utilizată în croitorie.
Brandenburg = șnur sau găitan care se coase în rânduri paralele, ca podoabă, pe pieptul unor haine (în dreptul butonierelor).
Canelură = șanț ornamental săpat de-a lungul fusului unei coloane, al unui pilastru etc. (canelat = cu caneluri).
Cloisonné = tehnică străveche de decorare a obiectelor din metal cu material colorat ținut pe loc sau separat de benzi metalice sau sârmă, în mod normal din aur.
Cocardă = semn distinctiv (de obicei în culorile naționale) purtat de către militari la chipiu sau de către civili la piept în anumite împrejurări solemne; floare artificială pe care o poartă la piept nuntașii.
Drapa = a împodobi sau a acoperi o fereastră, o ușă etc. cu o draperie; a acoperi un perete, o mobilă etc. cu stofă aranjată în cute; A (se) îmbrăca cu un veșmânt larg care cade în falduri; a înfățișa faldurile sau cutele largi ale unui veșmânt (la o statuie sau la personajul unui tablou); (drapaj = mijloc de expresie plastică, folosind reproducerea felului cum un veșmânt se modelează după corp).
Favorit = păr lăsat să crească de o parte și de alta a obrazului unui bărbat.
Frac = haină bărbătească de ceremonie din stofă neagră, în față scurtă până la talie, iar în spate terminată cu două cozi lungi și înguste.
Franjura = a ornamenta cu franjuri (franjur = fiecare dintre firele de bumbac, mătase, lână etc. care atârnă unul lângă altul ca ornament, la marginea unei perdele, fețe de masă, stofe, a unui obiect de îmbrăcăminte etc.).
Friză = parte componentă a antablamentului, cuprinsă între arhitravă și cornișă, de obicei împodobită cu picturi, basoreliefuri, caneluri etc.
Grizonat = cu părul cărunt.
Hieratic = care ține de lucruri sfinte; care reprezintă sau susține reprezentarea personajelor în atitudini convenționale, solemne, rigide, conform regulilor fixate de canoanele religioase.
Incizie = tăietură, secționare făcută într-un țesut cu bisturiul sau cu un alt instrument chirurgical (incizat = a ornamenta cu ajutorul inciziilor).
Intarsie = tehnică folosită la ornamentarea mobilierului, care constă din incrustarea în lemn a unor plăcuțe din os, fildeș, sidef etc. sau din lemn de altă culoare; ornament realizat prin această tehnică.
Jabou = ccesoriu de îmbrăcăminte (astăzi femeiască), care constă dintr-unul sau mai multe volane de dantelă, de mătase etc. fixate la baza gâtului unei bluze, al unei rochii etc. și care se etalează pe piept ca o cravată; formație de păr, de pene în regiunea pieptului la unele rase de câini, porumbei sau canari.
Lizieră = fâșie îngustă de stofă, de mătase etc. aplicată ca garnitură la cusăturile sau la îndoiturile unui obiect de îmbrăcăminte; margine longitudinală a unei bucăți de țesătură, pe care se imprimă marca fabricii și calitatea țesăturii.
Monolit = care este constituit dintr-o singură bucată, dintr-un singur bloc.
Neoclasicism = curent care, afirmând pretinsa capacitate de autoreglare armonioasă a capitalului, se întoarce spre tezele pretins clasice (neoclasic = care aparține neoclasicismului).
Palmetă = motiv ornamental reprezentând o frunză de palmier sau de acant stilizată.
Papion = cravată mică bărbătească, înnodată în forma unor aripi de fluture.
Pasmanterie = ramură a industriei textile care produce un sortiment variat de fireturi, panglici, șireturi etc. (ceaprăzărie).
Patină = culoare caracteristică pe care o capătă, sub influența agenților atmosferici, obiectele sau construcțiile de metal, de lemn, de piatră etc. și care le dă un aspect de vechime; strat artificial cu care se acoperă un obiect; culoare, lustru care i se dă unui obiect în scopuri decorative, pentru a crea impresia de vechime sau pentru a-l proteja împotriva coroziunii (patinat = care are patină).
Pelerină = haină largă de lungimi variabile, fără mâneci, adesea cu glugă, care se poartă peste altă îmbrăcăminte; îmbrăcăminte femeiască în formă de guler mare, care acoperă umerii (și bustul) și care se poartă peste palton sau peste rochie.
Pliu = cută adâncă făcută la un obiect de îmbrăcăminte, deosebită de pliseu prin faptul că îndoiturile țesăturii se presează mai puțin.
Redingotă = haină bărbătească de ceremonie (de culoare neagră), cu poalele lungi până la genunchi, încheiată cu două rânduri de nasturi; mantou de damă rotunjit la talie.
Rever = parte răsfrântă a unei haine, în prelungirea gulerului, de o parte și de alta a pieptului.
Sidef = materie dură, albă, lucioasă și cu irizații, care formează stratul interior al cochiliei unor scoici și din care se fac nasturi, mânere, ornamente etc.; ornament, incrustație, obiect de sidef.
Tronconic = care are forma unui trunchi de con (corp geometric obținut prin secționarea unui con printr-un plan paralel cu baza și aflat între acest plan și bază.
Turcoaz = de culoare albastră-verzuie (ca peruzeaua = piatră semiprețioasă, opacă, de culoare albastră sau verzuie).
Vărgă = dungă (în special la o țesătură); vărgat = cu dungi, cu vărgi.
Vernil = de culoare verde-deschis.
Volan = fâșie de țesătură sau de dantelă încrețită sau plisată, care se aplică ca garnitură pe diferite obiecte de îmbrăcăminte, pe perdele, pe huse etc.
Volbură = plantă erbacee cu tulpina subțire, târâtoare sau agățătoare, cu flori albe sau roz, având corola în formă de pâlnie (Convolvulus arvensis).
Sursa: https://dexonline.ro