Colecția de artă decorativă este parte integrantă a Arhivei Digitale a Muzeului Universității din București (ADMUB), care pune la dispoziția publicului documente inedite și edite și obiecte în format digital (portable document file – pdf) din patrimoniul Muzeului Universității din București.
ADMUB are atât o componentă online, precum sunt obiectele din această secțiune, cât și fișiere offline de mai multe tipuri, prin care conservăm și valorificăm patrimoniul pe care îl avem în formă fizică sau cel aparținând altor instituții și care ne ajută în activitățile educative și culturale pe care le desfășurăm.
În condițiile în care îmbunătățirea accesului la informație și la patrimoniul cultural a devenit o prioritate pentru majoritatea instituțiilor de cultură de astăzi și nu doar pentru muzee, și Muzeul Universității din București își propune ca prin ADMUB să pornească pe acest drum al deschiderii către vizitatorii digitali, prin oferirea în regim gratuit a posibilității de consultare a unor surse primare.
Dacă doriți să folosiți informațiile din Colecția de artă decorativă online a ADMUB, iată modul de citare a surselor:
„Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București, Colecția de artă decorativă, https://muzeu.unibuc.ro/ro/colectia-de-arta-decorativa/, accesat la data.”
ex.: Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București, Colecția de artă decorativă, https://muzeu.unibuc.ro/ro/colectia-de-arta-decorativa/, accesat la 19 decembrie 2022.
Pentru fotografiile disponibile într-o rezoluție mare și care permit un zoom detaliat se va cita: Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București, Colecția de artă decorativă, codul fișierului (de exemplu „ADMUB AD 0001”), https://muzeu.unibuc.ro/ro/colectia-de-arta-decorativa/, accesat la 19 decembrie 2022. Pentru a vizualiza un exponat într-o rezoluție mai mare, dați click pe fotografia respectivă.
Pe lângă ADMUB și digitalizarea câtorva documente și obiecte din patrimoniu, Muzeul Universității din București are în patrimoniul său nenumărate alte exemple asemănătoare de bunuri culturale, valorificate în expoziția permanentă sau în cele temporare, dar în același timp a fost constituită și Arhiva Muzeului Universității din București. Pentru consultarea documentelor sau altor lucrări din patrimoniul Muzeului Universității din București, vă rugăm să accesați pagina dedicată procedurilor, iar pentru mai multe informații, inclusiv feedback, întrebări, recomandări și corecturi, vă rugăm să ne scrieți un email la adresa muzeul.universitatii@unibuc.ro
*
Cutie de bijuterii
Atelier/școală: chinez.
Datare: sec. al XX-lea.
Material, tehnică: sidef, intarsii pe lemn.
Descriere: Cutie din lemn de santal, băițuit, cu capac în întregime acoperit cu intarsii de sidef, în motiv vegetal oriental și zoomorf și avimorf. Are formă paralelipipedică. Capacul, central cu o rozetă cu opt petale sidef și palmete cu rodii și volbură. Reprezentare avimorfă din două lebede cu aripile deschise. Liziera cu motiv geometric. Interior, lemnul maroniu-roșcat lăcuit, cu marca stilizată, în sidef și inscripția „Hanuk University of Foreign Studies” și deasupra scris cu litere chinezești. Pe cele patru laturi exterioare ale cutiei, motivul floral al volburei și pe laturile mari, reprezentare zoomorfă (patru cerbi). Cutia reprezintă un dar oferit rectoratului Universității din București.
Dimensiuni: 235 x 75 x 40 mm.
Vas
Datare: sec. al XX-lea.
Material, tehnică: ceramică, carton, piele.
Descriere: Vas în cutie de formă paralelipipedică, din imitație de piele, culoare vișinie, căptușit cu satin alb, catifea neagră. Vasul, cu câmp alb, cu motiv romantic, floral, trandafiri, bujori, margarete și flori de câmp. La liziere, linie circulară aurie. Are capac cu bumb aurit.
Dimensiuni: 260 x 90 mm (cutia), 240 x 55 x 70 mm (vasul).
Set vas carafă
Atelier/școală: oriental.
Datare: sec. al XXI-lea (2007).
Material, tehnică: metal alb, turcoise.
Descriere: Set vas carafă tip aiguierre, cu tavă de formă circulară. Carafa din metal alb, eloxat, turnat cu motiv floral tipic cloisonée, cu motivul decorativ al volburei, pe câmp deschis, ghirlande de flori (volbură), cu turcoise (mărgele mici) aplicate central la fiecare floare stilizată, pe toată suprafața. Motivul floral este reprezentat în mici reliefuri nichelate. Gura vasului cu cioc, gât înalt, mâner serpant, fără motiv decorativ. Tava de formă circulară, din același tip de metal, aceeași tehnică, cu două registre circulare ce conține motivul decorativ al volburei cu mărgele de turcoise. Registrul central-medalion fără decorație. Donație făcută de rectorul Universității din Edyrne, Enver Duran, rectoratului Universității din București. Eticheta cu certificat de autenticitate, replică, după vas tip Ming.
Marcă, semnătură: Decorium.
Dimensiuni: 310 x 8 x 85 mm (vasul), 280 mm (diametru tavă).
Călimară
Atelier/școală: european.
Datare: sec. al XX-lea.
Material, tehnică: jad, metal galben, sticlă.
Descriere: Suport de formă paralelipipedică, din jad, cu două recipiente din metal galben pentru cerneală (călimări), fiecare conținând câte o sticluță de mici dimensiuni (recipiente). Capacele cu decor în relief, cu motiv floral stilizat și caneluri, cu buton floral, sunt identifice. Suportul de jad are un spațiu pentru ustensilele de scris.
Dimensiuni: 45 x 45 x 75 mm, suport 325 x 150 mm.
Vas
Atelier/școală: oriental.
Datare: sec. al XX-lea.
Material, tehnică: ceramică, metal, tehnică cloisonée.
Descriere: Vas ceramic, lucrat în tehnică cloisonée. Gâtul alungit cu marginea superioară bordurată, la bază suprafața de susținere cu diametrul mai mare decât gura. Motive florale, în registre de culori, în care predomină nufărul, palmetele și vasul cu pomul vieții. Două medalioane, în oglindă. Baza aurită, cromatica albastru cobalt, auriu, alb, bleu.
Dimensiuni: 230 mm înălțime, 60 mm diametru superior, 70 mm diametrul bazei.
Tavă
Atelier/școală: românească.
Datare: 1964.
Material, tehnică: metal argintat, turnare, incizare.
Descriere: Tavă de formă circulară, având central, în medalion, incizată stema Țării Românești, cu pajura ce ține în gheare două tuiuri, un motiv în relief, vegetal, în șapte bandouri și bordura cu caneluri.
Dimensiuni: 260 x 417 mm.
Cutie
Atelier/școală: european.
Datare: 1964.
Material, tehnică: lemn, băițuire, sculptură.
Descriere: Cutie de formă circulară, cu capac, din lemn băițuit, pe fond maro, cu motiv floral pictat în nuanțe vii, reprezentând crizanteme și hortensii, măceșe și spice de grâu într-un buchet. În medalion, marcat de o firavă ghirlandă care încercuiește motivul vegetal. Capacul ușor bombat. Cromatic: galben, portocaliu, ocru, verde, roșu. Interior pictat cu culoarea verde, lăcuit. Fundul cutiei este plat.
Dimensiuni: 142 x 40 mm.
Porte visite
Atelier/școală: evreiesc.
Datare: sec. al XX-lea.
Material, tehnică: metal alb, turnare.
Descriere: Port-visite din metal alb turnat, cu capacul prin în sistem balamale metalice. Capac cu motiv în relief, stilizat ce sugerează peisaj citadin, cu șase corpuri de clădiri stilizate și doi palmieri, în câmp închis, chenar incizat. Sub chenar inscripția „Ben Gurion University of the Negev” și în ebraică. Interiorul cu motiv floral incizat, frunza de acant.
Dimensiuni: 100 x 65 x 15 mm.
Accesoriu de birou
Datare: sec. al XX-lea.
Material, tehnică: metal, lemn.
Descriere: Accesoriu pe un soclu de lemn, ce reprezintă o figură alegorică, zoomorfă, din metal galben – cap și trunchi de cal, cu două picioare, extinse în față, continuând, în jumătatea posterioară cu un corn, tip cornul abundenței, canelat, putând fi folosit ca suport de creioane. Soclu de lemn, cu laturile acoperite cu plăci de metal galben, incizat pe o latură; face corp comun cu figura alegorică.
Dimensiuni: 160 x 120 mm, 70 x 40 x 20 mm (soclu).
Piesă souvenir
Atelier/școală: Budapesta.
Datare: sec. al XX-lea.
Material, tehnică: ceramică pictată.
Descriere: Vas tip scrumieră, pictată cu verde, pe câmp verde cu maroniu-brun. Are o formă neregulată. În relief, central, prin turnare, fațada clădirii Universității din Budapesta și denumirea „Budapest” în linie serpantă, central.
Dimensiuni: 150 x 55 mm.
Cupă
Atelier/școală: Italia.
Datare: sec. al XX-lea.
Material, tehnică: metal, turnare, eloxare, marmură.
Descriere: Cupă fără brațe, de formă semisferică, canelat, cu picior înalt și trei registre tronconice îmbinate, cel inferior (de la bază) având cinci caneluri. Pe postament de marmură brun roșcată, etichetă – plăcuță pe soclu: „Campionatul Național de Dans Sportiv Formații Secțiunea Latino-Americane, Locul I, București 1999”.
Dimensiuni: 165 x 340 mm (cupă), 90 x 90 x 50 mm (soclu).
Drapelul Universității din București
Atelier/școală: românesc.
Datare: a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Material, tehnică: pânză colorată.
Descriere: Drapelul tricolor din perioada de debut a Universității din București are o formă rectangulară, culorile fiind dispuse vertical, de la stânga la dreapta, roșu, galben și albastru, având imprimat cu auriu „Per scientiam pro patria”. La trei laturi are aplicată bordură din pasmanterie cu franjuri din fir auriu. Este imprimată stema Țării Românești, fiind vizibile însemnele heraldice, corbul cu crucea în cioc, luna și soarele, în cartuș romboidal din motive vegetale stilizate.
Dimensiuni: 1060 x 870 mm.
Steag ce a aparținut Societății Studenților în Drept
Atelier/școală: european.
Datare: secolul al XX-lea.
Material, tehnică: mătase ripsată.
Descriere: Steagul tricolor, în culorile roșu, galben și albastru, dispuse vertical, are aplicat la trei liziere pasmanterie cu franjuri din fir auriu. Pe o latură, un mic tiv pentru fixare pe hampă, cu însemnale grafice „S.D.”, deasupra sigla și dedesubtul căreia sunt brodate „Soc. Stud. în Drept – București”. În medalion, un simbol heraldic reprezentat de un scut de formă paralelipipedică cu o cruce latină brodată. Pe verso, același medalion cu simbolul heraldic.
Dimensiuni: 1210 x 900 mm.
Ceas de buzunar ce a aparținut studentului Gh. Costaforu
Atelier/școală: european (englez).
Datare: secolul al XIX-lea.
Material, tehnică: metal alb-argint.
Descriere: Ceas de buzunar de formă circulară, cu carcasă din argint, cu capac, cu cadran alb și cifre romane, limbi fine, de culoare neagră, metalice, cu cheiță de întors la spate. Din același material, un șurub cu inel de prindere, cu panglică îngustă, din mătase ripsată legată de inel.
Dimensiuni: diametru 60 mm.
Epitoga ce a aparținut lui Nicolae Iorga
Atelier/școală: englez.
Datare: 3 mai 1930.
Material, tehnică: mătase, blană sintetică.
Descriere: Epitoga purtată de Nicolae Iorga cu prilejul decernării titlului de „Doctor Honoris Causa” al Universității din Oxford. Are forma unei eșarfe din mătase roșie și albă, cu terminație având crioale în bie. Longitudinal, se îmbină culorile alb și roșu, mătasea roșie fiind pliată în zona lată a eșarfei; sunt aplicate orizontal cinci rânduri de blană albă. Cocarda aplicată are forma circulară.
Dimensiuni: 104 x 100 x 300 mm, diametru 60 mm.
Epitoga ce a aparținut lui Nicolae Iorga
Atelier/școală: francez.
Datare: jumătatea secolului al XX-lea.
Material, tehnică: mătase, blană sintetică.
Descriere: Epitoga purtată de Nicolae Iorga cu prilejul decernării titlului de „Doctor Honoris Causa” al Universității din Lyon. Croială în bie, de forma unei eșarfe din mătase galbenă, cu pliuri și șase rânduri de blană albă aplicate orizontal, cu cocardă aplicată, de formă circulară, cu emblema Universității din Lyon, având ca simbol heraldic leul.
Dimensiuni: 104 x 90 x 300 mm, diametru 60 mm.
Toca ce a aparținut lui Nicolae Iorga
Atelier/școală: englez.
Datare: 3 mai 1930.
Material, tehnică: fetru, fir de mătase.
Descriere: Pălărie cu calotă înaltă, de formă rectangulară, fără bor, care face parte din costumul oficial, purtată de Nicolae Iorga, cu prilejul decernării titlului de „Doctor Honoris Causa” de către Universitatea din Oxford. Confecționată din fetru, de formă acoladată pe frunte, cu ciucuri și franjuri de mătase neagră torsionată și fir de bumbac, cu căptușeală de mătase neagră. Pe suport de mătase roșie, împrimată eticheta atelierului londonez de fabricație.
Dimensiuni: 200 x 245 x 130 mm.
Jilț ce a aparținut lui Nicolae Iorga
Atelier/școală: românesc.
Datare: începutul de secol XX.
Material, tehnică: lemn băițuit, piele.
Descriere: Jilț ce a aparținut/atribuit lui Nicolae Iorga. Este confecționat din lemn în motive românești, după stilul conturat de la sfârșitul de secol al XIX-lea și începutul de secol XX, neoromânesc. Spătarul, cu medalion în relief, cuprins într-un chenar cu motive florale românești stilizate. Brațele cu caneluri și motive florale sculptate, se continuă pe cele patru picioare. În față, cele două picioare sunt unite de o bordură lată de lemn cu friză în motive românești (de inspirație brâncovenească) cu liziera ajurată. Șezutul fotoliului este îmbrăcat în piele de culoare maronie brun.
Dimensiuni: 710 x 1230 mm.