Colecția de artă plastică este parte integrantă a Arhivei Digitale a Muzeului Universității din București (ADMUB), care pune la dispoziția publicului documente inedite și edite și obiecte în format digital (portable document file – pdf) din patrimoniul Muzeului Universității din București.
ADMUB are atât o componentă online, precum sunt obiectele din această secțiune, cât și fișiere offline de mai multe tipuri, prin care conservăm și valorificăm patrimoniul pe care îl avem în formă fizică sau cel aparținând altor instituții și care ne ajută în activitățile educative și culturale pe care le desfășurăm.
În condițiile în care îmbunătățirea accesului la informație și la patrimoniul cultural a devenit o prioritate pentru majoritatea instituțiilor de cultură de astăzi și nu doar pentru muzee, și Muzeul Universității din București își propune ca prin ADMUB să pornească pe acest drum al deschiderii către vizitatorii digitali, prin oferirea în regim gratuit a posibilității de consultare a unor surse primare.
Dacă doriți să folosiți informațiile din Colecția de artă plastică online a ADMUB, iată modul de citare a surselor:
„Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București, Colecția de artă plastică, codul fișierului, https://muzeu.unibuc.ro/ro/colectia-de-arta-plastica/, accesat la data.”
ex.: Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București, Colecția de artă plastică, https://muzeu.unibuc.ro/ro/colectia-de-arta-plastica/, accesat la 19 decembrie 2022
Pentru fotografiile disponibile într-o rezoluție mare și care permit un zoom detaliat se va cita: Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București, Colecția de artă plastică, codul fișierului (de exemplu „ADMUB AP 0001”), https://muzeu.unibuc.ro/ro/colectia-de-arta-decorativa/, accesat la 19 decembrie 2022.
Am pregătit aceste imagini de un detaliu mai mare (după fiecare „treaptă” de zoom, așteptați 2 secunde ca imaginea să se „împrospăteze”) tocmai dat fiind specificul acestor bunuri culturale și sperăm să vă placă.
Pe lângă ADMUB și digitalizarea câtorva documente și obiecte din patrimoniu, Muzeul Universității din București are în patrimoniul său nenumărate alte exemple asemănătoare de bunuri culturale, valorificate în expoziția permanentă sau în cele temporare, dar în același timp a fost constituită și Arhiva Muzeului Universității din București. Pentru consultarea documentelor sau altor lucrări din patrimoniul Muzeului Universității din București, vă rugăm să accesați pagina dedicată procedurilor, iar pentru mai multe informații, inclusiv feedback, întrebări, recomandări și corecturi, vă rugăm să ne scrieți un email la adresa muzeul.universitatii@unibuc.ro
*
În patrimoniul Muzeului Universității din București se află mai multe tablouri-portret ale cadrelor didactice. Prezentăm o listă cu aceste tablouri și alte bunuri de artă plastică și, deocamdată, detalii și imagini doar pentru acele portrete aflate în expoziția permanentă (unele tablouri au prezentată doar o parte din ramă în imagini).
Portret Vasile Boerescu (1830-1883)
Vasile Boerescu a fost rector al Universității din București (1871), profesor de drept comercial la Colegiul „Sfântul Sava” din București, iar din anul 1859 profesor la Facultatea de Drept din București. În octombrie 1873 a fost numit decan al Facultății de Drept.
Tablou reprezentându-l pe Vasile Boerescu (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită)
Autor: necunoscut.
Semnătură: lipsă.
Datare: secolul al XIX-lea.
Țara: România.
Material/tehnică: pictură în ulei.
Dimensiuni: 63 x 78 cm.
Descriere: Portretul îl reprezintă pe profesorul Vasile Boerescu. Personaj masculin, văzut din semiprofil dreapta, tânăr, cu păr castaniu, ochi verzi, mustață și cioc de culoare deschisă. Vestimentație: cămașă albă, papion negru, revere cu colț la redingotă neagră. Fond compozițional bleu, patinat.
Detaliu al papionului și reverelor.
Portret Gheorghe Lazăr (1779-1823)
Gheorghe Lazăr a fost director al Colegiului „Sfântul Sava” din București și de asemenea, întemeietorul învățământului superior în limba română.
Tablou reprezentându-l pe Gheorghe Lazăr (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită)
Autor: necunoscut.
Semnătură: lipsă.
Datare: secolul al XIX-lea.
Țara: România.
Material/tehnică: pictură în ulei.
Dimensiuni: 60 x 74 cm.
Descriere: Portretul îl reprezintă pe profesorul Gheorghe Lazăr. Personaj masculin, semiprofil stânga, cu păr castaniu, cărare pe mijloc, mustață. Vestimentație: cămașă albă, papion negru, gulere răsfrânte la redingota de culoare neagră. Pelerina ușor pliată în jurul gâtului este ușor remarcată. Fond compozițional de culoare vernil patinat.
Detaliu cu papionul și pelerina.
Portret Grigore Ștefănescu (1836-1911)
Grigore Ștefănescu a fost rector al Universității din București (1897, 1898) și organizator al învățământului și muzeului geologic din București.
Tablou reprezentându-l pe Grigore Ștefănescu (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită)
Autor: necunoscut.
Semnătură: lipsă.
Datare: sfârșitul secolului al XIX-lea.
Țara: România.
Material/tehnică: pictură în ulei.
Dimensiuni: 63 x 78 cm.
Descriere: Portretul îl reprezintă pe profesorul Grigore Ștefănescu. Personaj masculin, semiprofil stânga, cu păr alb, mustață și barbă albă, scurtă, frunte înaltă, bombată. Vestimentație: cămașă albă, papion negru, redingotă cu 4 nasturi, la două rânduri, revere de haină, duble cu colți. Redingota de culoare albastru închis, grizat. Fond compozițional de culoare gri.
Detaliu al papionului și reverelor de haină.
Portret Victor Babeș (1854-1926)
Victor Babeș a fost profesor de patologie anatomică și bacteriologie, savant de reputație mondială.
Tablou reprezentându-l pe Victor Babeș (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită
Autor: Olteanu.
Semnătură: lipsă.
Datare: secolul al XIX-lea.
Țara: România.
Material/tehnică: pictură în ulei.
Dimensiuni: 63 x 79 cm.
Descriere: Portretul îl reprezintă pe profesorul Victor Babeș. Personaj masculin, privit din semiprofil stânga, cu păr scurt, fața rotundă, cu prince-nez, mustață castanie cu vârfurile ușor răsucite. Vestimentație: guler alb de cămașă, răstrânt, cravată vișinie, haină cu revere duble. Fond compozițional de culoare crem.
Detaliu al cravatei și reverelor.
Portret Gheorghe Țițeica (1879-1939)
Gheorghe Țițeica a fost profesor de matematică de reputație mondială în geometria diferențială.
Tablou reprezentându-l pe Gheorghe Țițeica (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită)
Autor: necunoscut.
Semnătură: lipsă.
Datare: începutul secolului al XX-lea.
Țara: România.
Material/tehnică: pictură în ulei.
Dimensiuni: 63 x 79 cm.
Descriere: Portretul îl reprezintă pe profesorul Gheorghe Țițeica. Personaj masculin, privit din semiprofil stânga, cu fruntea bombată, chelie, nas ascuțit, ochi albaștri, mustață tip perie, de culoare castanie, fără barbă. Vestimentație: cămașă albă, guler răsfrânt, cravată vărgată în nuanțe de negru, gri și crem, în motive geometrice liniare, reprezentate oblic. Fond compozițional în nuanțe de crem-orange.
Detaliu al cravatei și gulerului.
Portret Nicolae Iorga (1871-1940)
Nicolae Iorga a fost profesor de istorie și rector al Universității din București (1929-1932) și cea mai ilustră figură de savant de reputație mondială a Universității din București.
Tablou reprezentându-l pe Nicolae Iorga (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită)
Autor: necunoscut.
Semnătură: lipsă.
Datare: secolul al XX-lea.
Țara: România.
Material/tehnică: pictură în ulei.
Dimensiuni: 63 x 79 cm.
Descriere: Portretul îl reprezintă pe profesorul Nicolae Iorga. Personaj masculin, privit din semiprofil dreapta, cu fruntea înaltă, fața luminoasă, privire pătrunzătoare, favoriți, mustață și barbă grizonată. Vestimentație: cămașă albă, vestă neagră, frac cu revere mari, duble. Fond compozițional brun.
Detaliu cu vesta neagră, cămașa albă și reverele,
Portret Dimitrie Brândză
Dimitrie Brândză a fost întemeietorul Grădinii Botanice a Universității din București.
Tablou reprezentându-l pe Dimitrie Brândză (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită)
Autor: necunoscut.
Semnătură: lipsă.
Datare: secolul al XIX-lea.
Țara: România.
Material/tehnică: pictură în ulei.
Dimensiuni: 63 x 79 cm.
Descriere: Portretul îl reprezintă pe profesorul Dimitrie Brândză. Personaj masculin, tânăr, cu păr ondulat, ochi verzi, favoriți tip Franz Josef. Vestimentația: guler alb de cămașă, ridicat, papion negru, redingotă de culoare albastru grizat, la două rânduri de nasturi (4 nasturi), cu lizierele reverelor de culoare bleu. Fond compozițional brun închis, patinat.
Detaliu al papionului și reverelor.
Portret Alecu Văcărescu (1762-1800)
Portret Ienăchiță Văcărescu (1740-1797)
Portret Gheorghe Costaforu (1821-1876)
Portret Carol Davila (1828-1884)
Portret Ion Zalomit (1810-1881)
Portret Constantin Istrati (1850-1918)
Portret Dimitrie Gusti (1880-1955)
Portret Ioan Athanasiu (1868-1926)
Portret Constantin Nacu (1844-1920)
Portret Grigore Râmniceanu (1845-1915)
Portret Dumitru Evolceanu (1865-1938)
Portret Giovanni Frollo (1832-1899)
Portret Iuliu Valaori (1867-1936)
Portret Titu Maiorescu (1840-1907)
Portret Sava Henția (1848-1904)
Portret Ștefan Gh. Longinescu (1865-1931)
Portret Toma Stelian (1885-1925)
Portret Gheorghe Marinescu (1863-1938)
Portret Nicolae Cartojan (1883-1944)
Portret Ion Heliade Rădulescu (1802-1872)
Portret Mina Minovici (1858-1933)
Portret Aristide Pascal (1863-1899)
Portret Alexandru Orăscu (1817-1894)
Portret D. Voinov (1867-1951)
Portret Bogdan Petriceicu Hașdeu (1838-1907)
Portret Aaron Florian (1805-1887)
Portret C. C. Arion (1855-1923)
Portret Petrache Poenaru (1799-1875)
Portret August Treboniu Laurian (1810-1881)
Portret Alexandru Odobescu (1834-1895)
Portret Alexandru Ioan Cuza (1820-1873)
Portret Nicolae Bălcescu (1819-1852)
Portret Constantin Brâncoveanu (1688-1714)
Portret Constantin Cantacuzino (1640-1716)
Portret Spiru Haret (1851-1912)
Portret Ovid Densușianu (1873-1938)
Portret Carol Wallenstein (1795-1859)
Portret Vasile Pârvan (1882-1927)
Portret Ludovic Mrazek (1867-1944)
Portret Dragomir Hurmuzescu (1865-1954)
Portret Nicolae Kretzulescu (1812-1900)
Portret Dinicu Golescu (1774-1830)
Portret Alexandru Ipsilanti (1726-1807)
Portret Lambru Fotiade
Portret Grigore Vasilescu
Portret Virgil Vasilescu
Portret Alexandru Corbu
Portret anonim
Icoana Sf. Sava
Peisaj Lacul Fundenii Doamnei
Peisaj marin
Peisaj citadin
Peisaj rural
Natura moartă
În patrimoniul Muzeului Universității din București se află mai multe busturi ale cadrelor didactice. Prezentăm o listă cu aceste busturi și, deocamdată, detalii și imagini doar pentru cele aflate în expoziția permanentă.
Bust: Constantin Istrati (1850-1918)
Bustul lui Constantin Istrati, aflat în expoziția permanentă (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită)
Autor: R. Romanelli.
Semnătura: R. Romanelli, rever, dreapta.
Datare: a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Țara: România.
Material: Marmură Albă.
Dimensiuni: 65 x 70 cm.
Descriere: Bust din marmură albă ce îl reprezintă pe profesorul Constantin Istrati. Personaj masculin privit din față, cu pieptănătura în relief, în bucle, cu barbă și mustață tip Franz Josef, cu Ordinul „Steaua României” la baza gâtului. Vestimentația stilizată sugerează accesorii cum ar fi papillonul și piesele de vestimentație, vesta cu revere, fracul cu reverele în relief. Soclul este monolit.
Chipul lui Constantin Istrati din cadrul bustului semnat de Romanelli, fotografiat frontal.
Detaliu cu Ordinul „Steaua României”
Bust: Vasile Boerescu (1830-1883)
Bustul lui Vasile Boerescu, aflat în expoziția permanentă (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită)
Autor: nesemnat.
Datare: a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Țara: România.
Material: Marmură albă.
Dimensiuni: 60 x 36 cm.
Descriere: Bust din marmură albă ce îl reprezintă pe profesorul Vasile Boerescu. Personaj masculin realizat din semiprofil dreapta în manieră neoclasică, cu păr ondulat, mustață și barbă „regală”, pe un soclu circular confecționat din același tip de material.
Chipul lui Vasile Boerescu din cadrul bustului care-l reprezintă, fotografiat frontal.
Detaliu cu barba și mustața lui Vasile Boerescu reprezentată în cadrul bustului.
Bust: Nicolae Iorga (1871-1940)
Bustul lui Nicolae Iorga, aflat în expoziția permanentă (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită)
Autor: Oscar Han.
Semnătura: Oscar Han.
Datare: prima jumătate a secolului al XX-lea (1923).
Țara: România.
Material: Bronz.
Dimensiuni: 76 x 55 cm.
Descriere: Bust ce îl reprezintă pe profesorul Nicolae Iorga. Personaj masculin, privit din față, realizat în maniera proprie a marelui sculptor Oscar Han, excepțional, cu trăsături ce îl prezintă hieratic, mitizat, cu privirea meditativă, stilizat de la umeri în jos, fără soclu. Prin trăsăturile amintite ale bustului, Oscar Han reușește să-i redea lui Nicolae Iorga puternica personalitate.
Chipul lui Nicolae Iorga din cadrul bustului care-l reprezintă, fotografiat frontal.
Detaliu cu barba lui Nicolae Iorga reprezentată în bustul realizat de Oscar Han.
Bust: Nicolae Titulescu (1883-1941)
Bustul lui Nicolae Titulescu, aflat în expoziția permanentă (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită)
Autor: Ion Jalea.
Semnătura: Ion Jalea.
Datare: prima jumătate a secolului al XX-lea.
Țara: România.
Material: Bronz-patinat.
Dimensiuni: 32 x 75 cm.
Descriere: Bust ce îl reprezintă pe profesorul Nicolae Titulescu, realizat din bronz auriu. Personaj masculin, privit din față, realizat în maniera neoclasică, respectându-se în mare măsură trăsăturile și pieptănătura. De la gât în jos, bustul este stilizat, având pe umărul drept un drapaj sugerat. Nu are soclu.
Chipul lui Nicolae Titulescu din cadrul bustului care-l reprezintă, fotografiat frontal.
Detaliu cu drapajul sugerat din bustul realizat de Ion Jalea pentru a-l reprezenta pe Nicolae Titulescu.
Bust: Gheorghe Costaforu (1820-1876)
Bustul lui Gheorghe Costaforu, aflat în expoziția permanentă (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită)
Autor: Karl Storck.
Semnătura: Karl Stork.
Datare: a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Țara: România.
Material: Marmură albă.
Dimensiuni: 64 x 56 cm.
Descriere: Bust ce îl reprezintă pe Gheorghe Costaforu, primul rector al Universității din București (1864-1872). Personaj masculin, reprezentat din semiprofil, dreapta, cu mustață, cioc și vestimentație tipică celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, cu papillon, vestă, revere din frac și doi nasturi stilizați.
Chipul lui Gheorghe Costaforu din cadrul bustului care-l reprezintă, fotografiat frontal.
Detaliu cu papillonul lui Gheorghe Costaforu reprezentat în bustul semnat de Karl Stork.
Bust: Constantin Stoicescu (1881-1944)
Bustul lui Constantin Stoicescu, aflat în expoziția permanentă (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită)
Autor: Ion Jalea.
Semnătura: Ion Jalea.
Datare: prima jumătate a secolului al XX-lea.
Țara: România.
Material: Bronz-patinat.
Dimensiuni: 64 x 56 cm.
Descriere: Bust ce îl reprezintă pe Constantin Stoicescu, primul rector al Universității din București (1836-1940). Realizat din bronz, privit din față, cu pieptănătura pe spate și mustața scurtă, în perie stilizată, cu vestimentația sugerând roba de magistrat, cu guler drept, rigid, cu jabou (accesoriu de îmbrăcăminte care constă dintr-unul sau mai multe volane la baza unei vestimentații și care se etalează pe piept precum o cravată) în trei volane. Nu are soclu.
Chipul lui Constantin Stoicescu din cadrul bustului care-l reprezintă, fotografiat frontal.
Detaliu cu jaboul lui Constantin Stoicescu reprezentat în bustul realizat de Ion Jalea.
Bust: Alexandru Orăscu (1817-1894)
Bustul lui Alexandru Orăscu, aflat în expoziția permanentă (click pe fotografie pentru a vedea bustul într-o rezoluție mărită)
Autor: M. Wagner.
Semnătura: M. Wagner.
Datare: a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Țara: România.
Material: Marmură albă.
Dimensiuni: 59 x 81 cm.
Descriere: Bust ce îl reprezintă pe Alexandru Orăscu, rector al Universității din București (1885-1892). Bustul este realizat în manieră romantică, văzut din față, cu favoriți, barbă și mustață tip Franz Josef. Vestimentația stilizată este tipic costumului de gală din perioada celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, cu frac, vestă cu nasturi și papillon.
Chipul lui Alexandru Orăscu din cadrul bustului care-l reprezintă, fotografiat frontal.
Detaliu cu papillonul lui Alexandru Orăscu din cadrul bustului realizat de sculptorului M. Wagner.
Bust: Nicolae Basilescu (1860-1938)
Bust: Constantin Boerescu (1836-1908)
Bust: Sescenko
*
Ca mod alternativ de vizualizare a busturilor aflate în păstrare la Muzeul Universității din București, am pregătit câteva animații realizate în Canva, pentru busturile lui Constantin Istrati și Nicolae Iorga, preluate direct din expoziția permanentă.
Constantin Istrati
Nicolae Iorga