Colecția de diapozitive este parte integrantă a Arhivei Digitale a Muzeului Universității din București (ADMUB), care pune la dispoziția publicului documente inedite și edite și obiecte în format digital (portable document file – pdf) din patrimoniul Muzeului Universității din București.
ADMUB are atât o componentă online, precum sunt obiectele din această secțiune, cât și fișiere offline de mai multe tipuri, prin care conservăm și valorificăm patrimoniul pe care îl avem în formă fizică sau cel aparținând altor instituții și care ne ajută în activitățile educative și culturale pe care le desfășurăm.
În condițiile în care îmbunătățirea accesului la informație și la patrimoniul cultural a devenit o prioritate pentru majoritatea instituțiilor de cultură de astăzi și nu doar pentru muzee, și Muzeul Universității din București își propune ca prin ADMUB să pornească pe acest drum al deschiderii către vizitatorii digitali, prin oferirea în regim gratuit a posibilității de consultare a unor surse primare.
Dacă doriți să folosiți informațiile din Colecția de medalii și plachete online a ADMUB, iată modul de citare a surselor:
„Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București, Colecția de diapozitive, codul fișierului, https://muzeu.unibuc.ro/ro/colectia-de-medalii-si-plachete/, accesat la data.”
ex.: Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București, Colecția de diapozitive, ADMUB D 0001, https://muzeu.unibuc.ro/ro/colectia-de-medalii-si-plachete/, accesat la 27 decembrie 2022.
Pe lângă ADMUB și digitalizarea câtorva documente și obiecte din patrimoniu, Muzeul Universității din București are în patrimoniul său nenumărate alte exemple asemănătoare de bunuri culturale, valorificate în expoziția permanentă sau în cele temporare, dar în același timp a fost constituită și Arhiva Muzeului Universității din București. Pentru consultarea documentelor sau altor lucrări din patrimoniul Muzeului Universității din București, vă rugăm să accesați pagina dedicată procedurilor, iar pentru mai multe informații, inclusiv feedback, întrebări, recomandări și corecturi, vă rugăm să ne scrieți un email la adresa muzeul.universitatii@unibuc.ro
*
Diapozitivul este o imagine fotografică pozitivă realizată pe un film sau pe o placă transparentă, care se utilizează în diferite proiecții. Mai multe diapozitive pot fi integrate într-un diafilm. Și unul și celălalt, erau proiectate cu ajutorul unor aparate (de exemplu diascop) pe un ecran/perete. Am putea scrie că rolul diapozitivelor era similar cu cel al slide-urilor dintr-o prezentarea Microsoft PowerPoint, atât de des utilizată astăzi.
În plan educativ, utilizarea diapozitivelor a fost accelerată în România începând cu anii 1960, după înființarea Studioului Cinematografic Animafilm. În patrimoniul Muzeului Universității din București se află mai multe diapozitive, un instrument pentru vizualizarea lor (practic o lupă încadrată într-o cutie cu un lăcaș pentru inserarea diapozitivului) și alte obiecte.
În primul rând există câteva diapozitive color rămas dintr-o colecție intitulată „La spectacol” și care a fost realizată de Studioul Cinematografic Animafilm din București. Sunt și câteva alte diapozitive din alte colecții, inclusiv diapozitive goale (fără vreo imagine fotografică). Cele din urmă se putea achiziționa (cel puțin) în anii 1970, într-o cutie de 25 de diapozitive (cele pe care le avem în patrimoniu erau realizate de o firmă berlineză, VEB Fototechnik und Unterrichtsmittel, adică într-o traducere simplă VEB Tehnologie Fotografică și Materiale Educative, subliniind încă o dată utilizarea lor în epocă sau una dintre utilizările frecvente). De asemenea, în patrimoniu mai avem două albume (părți din colecția) de diapozitive sub numele Aspecte din cultura românească, care constituie și baza colecției noastre de diapozitive. Cele două albume Aspecte din cultura românească au fost realizate în anii 1975 și 1976 și erau diseminate sub egida Ministerului Educației și Învățământului prin Oficiul central pentru mijloace de învățământ. Colectivul care a lucrat la aceste diapozitive a fost format dintr-un cercetător, Constantin Dinu, metodist, profesorul Minodora Perovici, responsabil de imagine, lectorul universitar Monca Mioc și tehnicianul foto Constanța Cristea (de la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”). Tirajul de albume a fost realizat de Centrul de Material Didactic și Propagandă Agricolă din București.
Coperta părții a II-a din albumul de diapozitive Aspecte din cultura românească
Un exemplu de imagine fotografică pozitivă
O carcasă de diapozitiv în care imaginea fotografică pozitivă era introdusă
O parte din diapozitive sunt într-o stare de conservare mai puțin bună din variate motive, ceea ce a făcut ca și fotografierea lor să fie anevoioasă (până la obținerea unor instrumente și condiții adecvate am decis totuși să trecem la digitalizarea acestui suport de informație; scanner-ul digital, cel puțin cel pe care-l avem, deși performant, nu ne-a fost de ajutor în acest caz, fiind necesară o lumină intensă pentru ca diapozitivul să devină observabil ușor).
Pe baza tuturor acestor bunuri de patrimoniu am realizat o colecție de diapozitive în format digital pe care am ordonat-o în patru categorii: personalități, construcții, obiecte și diverse alte reprezentări. Prin această colecție digitală am mai deschis digital o parte din patrimoniul Muzeului Universității din București către publicul larg, și ne bucurăm că aducem în atenție și acest suport de informație, diapozitivul, care în urmă cu zeci de ani „a făcut carieră”, dar care astăzi a căzut în uitare. Sperăm să vă placă!
*
În această secțiune a colecției pot fi vizualizate diapozitivele cu diferite alte reprezentări.