Colecția de medalii și plachete este parte integrantă a Arhivei Digitale a Muzeului Universității din București (ADMUB), care pune la dispoziția publicului documente inedite și edite și obiecte în format digital (portable document file – pdf) din patrimoniul Muzeului Universității din București.
ADMUB are atât o componentă online, precum sunt obiectele din această secțiune, cât și fișiere offline de mai multe tipuri, prin care conservăm și valorificăm patrimoniul pe care îl avem în formă fizică sau cel aparținând altor instituții și care ne ajută în activitățile educative și culturale pe care le desfășurăm.
În condițiile în care îmbunătățirea accesului la informație și la patrimoniul cultural a devenit o prioritate pentru majoritatea instituțiilor de cultură de astăzi și nu doar pentru muzee, și Muzeul Universității din București își propune ca prin ADMUB să pornească pe acest drum al deschiderii către vizitatorii digitali, prin oferirea în regim gratuit a posibilității de consultare a unor surse primare.
Dacă doriți să folosiți informațiile din Colecția de medalii și plachete online a ADMUB, iată modul de citare a surselor:
„Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București, Colecția de medalii și plachete, codul fișierului, https://muzeu.unibuc.ro/ro/colectia-de-medalii-si-plachete/, accesat la data.”
ex.: Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București, Colecția de medalii și plachete, ADMUB MP 0001, https://muzeu.unibuc.ro/ro/colectia-de-medalii-si-plachete/, accesat la 30 noiembrie 2022.
Pe lângă ADMUB și digitalizarea câtorva documente și obiecte din patrimoniu, Muzeul Universității din București are în patrimoniul său nenumărate alte exemple asemănătoare de bunuri culturale, valorificate în expoziția permanentă sau în cele temporare, dar în același timp a fost constituită și Arhiva Muzeului Universității din București. Pentru consultarea documentelor sau altor lucrări din patrimoniul Muzeului Universității din București, vă rugăm să accesați pagina dedicată procedurilor, iar pentru mai multe informații, inclusiv feedback, întrebări, recomandări și corecturi, vă rugăm să ne scrieți un email la adresa muzeul.universitatii@unibuc.ro
*
Pentru studierea medaliilor și plachetelor există o știință aparte numită faleristică cunoscută și sub numele de medalistică. Medaliile sunt piese din metal în formă de monedă gravate cu figuri și inscripții oferite cu diferite prilejuri omagiale (ca distincții, la aniversări, comemorări sau pentru a marca anumite realizări). Spre deosebire de medalii, plachetele au formă dreptunghiulară sau pătrată.
Colecția de medalii și plachete a fost organizată în trei categorii, după subiectul central al medaliei sau plachetei și anume după personalități, instituții și evenimente omagiate. Medaliile și plachetele pot fi vizualizate într-o rezoluție mai bună dând click pe cea care vă interesează, pentru a o vizualiza în format pdf.
În total, Colecția de medalii și plachete conține 44 de medalii (17 dedicate personalităților, tot atâtea instituțiilor și alte 10 diferitelor evenimente). Multe dintre medalii au deocamdată descrierile incomplete (o parte din descrieri i se datorează lui Ionel Zănescu, expert în bunuri arheologice și istoric documentare, istorie modernă, Muzeul Municipiului București), iar unele dintre ele au nevoie de mai mici sau mai importante lucrări de restaurare. Ajutorul dumneavoastră este binevenit în ambele probleme. Ne puteți contacta printr-un simplu email la adresa muzeul.universitatii@unibuc.ro acolo unde primim cu recunoștință și feedback, întrebări, recomandări și corecturi.
Iată mai jos cele trei secțiuni în care este alcătuită Colecția de medalii și plachete: