„Nu dorim graffiti! Vă mulțumim!”, cuvânt introductiv la Expoziția digitală Graffiti: între artă și vandalism

La intersecția străzilor Maria Rosetti cu Sfântul Spiridon se afla un bloc proaspăt reabilitat care avea o simplă placă cu mesajul „Nu dorim graffiti! Vă mulțumim!” Mesajul a rezistat până astăzi (și blocul!), dar pe bloc a fost realizat între timp un graffiti. După primul au urmat și altele, după ce inițial a fost realizată mascarea cu spray-ul a cuvântului „nu” din „nu dorim graffiti”.

Palatul Universității din București a fost „decorat” până de curând cu o mulțime de graffiti, care au transformat într-un mod nedorit clădirea-monument istoric, construită în perioada 1857-1869 după planurile lui Alexandru Orăscu, extinsă și modificată anii următori prin planurile altor arhitecți cu renume. Ipostaza nedorită în care s-a aflat până de curând este acum parțial vizibilă, pentru că Palatul a intrat într-un proces de restaurare care se va întinde pe mai mulți ani.

Prin expoziția digitală Graffiti: între artă și vandalism ne dorim să atragem atenția o dată în plus, și din perspectiva patrimoniului universitar, asupra a cât de mult rău creează un fenomen social/artistic precum graffiti în lipsa unor reguli (și a unora care să fie respectate). Graffiti nu afectează doar Palatul Universității din București sau alte elemente de patrimoniu universitar sau doar patrimoniul cultural sau doar clădirile din București. Este un fenomen extins în întreaga țară, care își are doar epicentrul în București. Artă stradală, artă urbană, artă contemporană urbană, muralism urban și/sau graffiti cum mai este cunoscut (și cu diferite valențe în funcție de denumire) își are rostul său, și bineînțeles și patrimoniul cultural care trebuie protejat, nu doar pentru noi, ci și pentru copiii noștri, mai ales într-un mediu bazat pe respectarea legilor. Sperăm că atunci când, după mai mulți ani, cine știe exact câți (dincolo de planuri), Palatul Universității din București își va recăpăta aspectul demn de un Palat, îl va și păstra mult timp spre bucuria noastră a tuturor, pentru că este o clădire emblematică nu doar a instituției, ci și a Bucureștiului și României.

*

Pentru realizarea acestei expoziții digitale au fost implicați și mai mulți studenți care și-au dorit să contribuie cu diferite materiale, în cadrul practicii studențești pe care au realizat-o la Muzeul Universității din București. Au fost identificate și fotografiate mai multe graffiti în București individual sau în echipă sau cu ajutorul Google Street View, a fost realizată o documentare privind graffiti în general, au fost redactate diferite materiale scrise.

Expoziția digitală Graffiti: între artă și vandalism

Coordonator, documentare, fotografiere: Valentin Maier.

Documentare, fotografiere, grafică:

Svetlana Ponomarenco, masterandă, Facultatea de Filosofie.

Elisa-Ștefania Marin, studentă, Facultatea de Istorie.

Ana Maria Iuhas, studentă, Facultate de Istorie.

Alexandra Bortoș, studentă, Facultatea de Litere.

Dan-Dumitru Tudoran, student, Facultatea de Litere.

…………………………..