În patrimoniul Muzeului Universității din București se află mai multe bunuri culturale printre care și fotografiile. Pe o parte din acestea le-am selectat spre digitalizare în cadrul Fototecii Digitale a Muzeului Universității din București (FDMUB), la rândul ei, parte a Arhivei Digitale a Muzeului Universității din București (ADMUB). Selecția a fost realizată în principal pentru a prezenta pe studenții și viața studențească din comunism, dar ulterior alte selecții au vizat și cadrele didactice, patrimoniul imobiliar și prezentarea altor momente din viața comunității academice.

Fotografiile următoare pot fi vizualizate într-o rezoluție mai bună dând click pe cea care vă interesează, pentru a o vizualiza în format pdf. Modul corect de citare a fotografiei în format digital este:

„Fototeca Digitală a Muzeului Universității din București, codul fișierului, https://muzeu.unibuc.ro/ro/fototeca-digitala-a-muzeului-universitatii-din-bucuresti-fdmub/, accesat la data.”

ex.: Fototeca Digitală a Muzeului Universității din București, FDMUB 0001, https://muzeu.unibuc.ro/ro/fototeca-digitala-a-muzeului-universitatii-din-bucuresti-fdmub/, accesat la 31 octombrie 2022.

Pentru consultarea documentelor sau altor lucrări din patrimoniul Muzeului Universității din București, vă rugăm să accesați pagina dedicată procedurilor, iar pentru mai multe informații, inclusiv feedback, întrebări, recomandări și corecturi, vă rugăm să ne scrieți un email la adresa muzeul.universitatii@unibuc.ro

Pentru a afla descrierea fiecărei fotografii, plasați mausul deasupra fotografiei și așteptați una-două secunde pentru ca descrierea să apară. Nu toate fotografii au descrieri (cele doar care au codul, ex. FDMUB 0001, fără ca el să fie însoțit și de descriere) și în acest punct avem nevoie de ajutorul dumneavoastră, pentru că avem multe fotografii fără ca descrierile lor să se mai fi păstrat. De aceea, FDMUB are un caracter participativ, pentru că și dumneavoastră contribuiți la realizarea ei prin aceste descrieri. În acest sens, dacă aveți informații care ne pot ajuta în realizarea unei descrieri mai bune a fotografiei, precum numele persoanelor din fotografie sau locul unde a fost realizată sau alte elemente precum datarea fotografiei, vă rugăm să ne indicați codul fotografiei la care faceți referire și informațiile de ajutor prin email la adresa muzeul.universitatii@unibuc.ro

Un alt mod prin care puteți contribui la FDMUB este prin donațiile de fotografii pentru îmbogățirea patrimoniului MUB (vom digitaliza respectivele fotografii) sau doar pentru împrumut în vederea digitalizării lor și introducerii în FDMUB. Vă rugăm să ne contactați la aceeași adresă de email pentru detalii.

*

Întrebări frecvente:

Întrebare: Cum aș putea să folosesc una sau mai multe imagini în scop necomercial?

Răspuns: Ca exemplu, o fotografie poate fi citată pentru a fi folosită în scop necomercial astfel: „Fototeca Digitală a Muzeului Universității din București, codul fișierului, https://muzeu.unibuc.ro/ro/fototeca-digitala-a-muzeului-universitatii-din-bucuresti-fdmub/, accesat la data.”

Î: Și dacă aș dori să folosesc în scop comercial?

R: Vă rugăm să ne scrieți la adresa de email muzeul.universitatii@unibuc.ro

Î: Cum pot să văd fotografia propriu-zisă pe care am găsit-o pe Fototeca Digitală a Muzeului Universității din București?

R: Vă rugăm să ne scrieți la adresa de email muzeul.universitatii@unibuc.ro pentru a discuta fiecare caz în parte și eventual a vă putea pune la dispoziție fotografia sau fotografiile pentru cercetare. Vă rugăm să consultați și procedurile noastre.

Î: Cum găsesc denumirea unei fotografii?

R: Pentru a găsi denumirea unei fotografii, puneți cursorul mausului peste fotografie, așteptați o secundă și va apărea numărul fotografiei (de ex. FDMUB 0801).

Î: Dar metadatele?

R: În același mod ca în răspunsul precedent, cu mențiunea că suntem în curs de a introduce mai multe informații.

Î: Cum aș putea să semnalez o greșeală?

R: Vă rugăm să ne scrieți la adresa de email muzeul.universitatii@unibuc.ro

Î: Fototeca este îmbunătățită periodic (cu noi imagini sau informații) sau este un proiect finit?

R: Fototeca Digitală a Muzeului Universității din București, ca și altele proiecte pe care le derulăm, nu sunt și nici nu credem că trebuie să fie încheiate. Este o muncă periodică de îmbunătățire, adăugare, prelucrare, prezentare și folosire a patrimoniului nostru, iar mediul digital este doar o cale de comunicare și afișare în care suntem activi.

Î: Ce trebuie să fac dacă aș dori să donez câteva fotografii Muzeului Universității din București?

R: Suntem foarte recunoscători pentru fiecare act de donație și vă rugăm sa ne scrieți pe adresa muzeul.universitatii@unibuc.ro pentru mai multe detalii.

Î: Dar dacă aș dori doar să fie scanate și utilizate pentru Fototeca Digitală a Muzeului Universității din București?

R: Suntem recunoscători pentru fiecare contribuție și vă rugăm sa ne scrieți pe adresa muzeul.universitatii@unibuc.ro pentru mai multe detalii.

Î: Câte fotografii cuprinde în prezent Fototeca?

R: În acest moment Fototeca Digitală a Muzeului Universității din București cuprinde 812 elemente, o parte importantă din fotografiile pe care le avem în patrimoniu.

Î: Dacă am o altă idee referitoare doar conex la Fototeca Digitală a Muzeului Universității din București aș putea să vă scriu?

R: Bineînțeles. Suntem deschiși la orice îmbunătățiri am putea să aplicăm, și nu doar pentru Fototeca Digitală a Muzeului Universității din București.

Î: Aș dori să mă implic mai mult și aș dori să știu dacă există posibilitatea recunoașterii muncii depuse?

R: Pentru studenți oferim adeverință de practică și putem să găsim și alte formule de recunoaștere precisă a contribuțiilor aduse Fototecii noastre sau altor proiecte pe care le avem în derulare, precum Arhiva Digitală a Muzeului Universității din București (ADMUB).

 

*

Fotografiile din FDMUB pot fi accesate în următoarele grupuri tematice:

*

Fotografiile digitale sunt prezentate și în grupuri de câte 100 pe pagină, în ordinea introducerii lor în FDMUB. În cele de mai jos sunt primele 100 de fotografii, acces la următoarele sute de fotografii aveți la capătul acestei pagini.