„Sâmbătă, 16 iunie, ora 17,00 au avut loc la sediile PNL și al redacției «Viitorul», scurte întîlniri cu reprezentanții presei românești și străine, gazetari care au putut constata direct starea în care au fost aduse clădirea, birourile și materialul sediilor respective. La întâlniri au oferit explicații suplimentare deputații PNL, Gheorghe Voinea, Dinu Patriciu, Călin Popescu-Tăriceanu și directorul ziarului «Viitorul», Gelu Netea. La ora 19,00, la domiciliul domnului Radu Câmpeanu, președintele PNL, au avut loc o serie de scurte conferințe de presă. Reproducem esența răspunsurilor domniei sale, cât și a declarației făcute Televiziunii Române:

– Am declarat deja din primele momente că sunt și suntem împotriva oricărei forme de violență. Iniția, poliția este cea care nu a adoptat cea mai bună soluție de eliberare a Pieței Universității. Brutalitatea ei excesivă a provocat enervări publice. Au intervenit indivizi interesați în acțiuni de destabilizare care, conducând bande de marginali, au produs grave prejudicii unor instituții guvernamentele: Televiziunea Română, Ministerul de Interne, SRI și Poliția Capitalei. Dar nici venirea minerilor în București, teroarea pe care ei au produs-o asupra populației, substituindu-se în mod brutal și samalvonic organelor de ordine nu reprezintă reacția firească a unei adevărate democrații, a unei democrații lucide.

– Personal, am fost avertizat de prieteni că voi fi căutat cu intenții punitive la domiciliul meu și că trebuie să-l părăsesc cât mai urgent.

Am căpătat cu promptitudine protecție din partea MapN pentru casă și trebuie să le mulțumesc căci, datorită lor am avut acum unde să mă întorc și să vă primesc. În fața acestor avertizări am fost nevoit ca eu și soția mea să ne mutăm de la un prieten la altul.

– Agresiunea nu înseamnă numai lovire sau rănire. Când știi că bandele înarmate umblă prin oraș, după tine ca să te stâlcească-n bătaie, eventul să te omoare, să-ți ardă casa, când ești nevoit să te ascunzi, ba mai mult să-ți schimbi locul ascunzătorii, este evident că ai de-a face tot cu o agresiune și încă foarte gravă.

-În aceste zile nu am avut contracte decât cu prietenii mei politici și cu domnii Roman și Iliescu.

– Acum, când vă vorbesc, prin solicitutindea MapN și a noului ministru de interne mă bucur de ceea ce s-ar putea numei măsuri de securitate personală și țin să-mi exprim încă o dată, gratitudinea.

– Am comunicat guvernului părerea mea că a făcut o mare greșeală apelând la mineri în locul armatei și instituțiilor care trebui să asigure ordinea în stat, am protestat violent pentru faptul că am fost nevoit să mă ascund. I-am comunicat domnului Iliescu că, în noua sa calitate trebuie să devină un președinte al tuturor românilor și nu doar al anumitor categorii.

– Am protestat și în calitate de președinte al PNL prin două comunicate difuzate de mass-media și o vom face și în parlament; căci nu credem că vom fi siliți să boicotăm lucrările acestuia.

– Venirea minerilor în București a fost o mare greșeală politică, o gafă politică, ea însă nu trebuie să blocheze instituțiile democrației menite tocmai a analiza situația creată.

– Nu am avut relații și contacte în această perioadă cu niciun reprezentant al PNȚ-cd.

– Nu cred posibilă niciun fel de coaliție în acest moment. Ea ar deveni o cauțiune morală acordată majorității.

– Faptul că unele cercuri atribuie legionarilor aceste triste evenimente nu este, în opinia mea decât un vechi slogan comunist. Când am fost arestat în 1947 mi s-a spus că sunt legionar și abia după 8 luni de anchetă am fost trecut la contrarevoluționari. Așa că aceste clișee le cunoaștem, sunt vechi. De fapt, ultimele declarații ale guvernului au schimbat nuanța, vorbind de neofascism.

– Nu au fost atacate doar sediile PNL și PNȚ-cd, ci și alte sedii de partid și instituții de învățământ superior. Cu toate că nu am avut niciun fel de legături, niciodată, cu evenimentele din Piața Universității și cu atât mai puțin cu cele din 13 iunie pe care le-am condamnat imediat și vehement, iată, am fost agresați. Este clar că agresorii au fost programați să lovească în opoziție fără nicio logică decât logica politică. Nu știm încă cine a făcut acestea dar suntem convinși că nimeni nu a avut de câștigat, toată lumea a pierdut. Guvernul în primul rând, dar și întreaga țara românească, națiunea noastră.

– Guvernul avea datoria să folosească, pentru a curma evenimentele condamnabile din 13 iunie, forțele de ordine ale statului și, în niciun caz, să nu apeleze la mineri. Asta o cred nu numai eu, ci imensa majoritate a țării. Toată propaganda pe care o face acuma guvernul nu poate acoperi ce simte și gândește poporul român. A fost o mare greșeală politică și nu numai politică.

– Ceea ce am cerut noi este ca instituțiile de stat (Procuratura, Justiția, Poliția) să facă anchete asupra tuturor evenimentelor (13, 14 și 15 iunie), să stabilească vinovățiile.

– Ne vom afla în sfârșit alături de FSN dacă, așa cum se aude, va avea, ca și noi, inițiativa creerii unei comisiii parlamentare care să ancheteze alături de organele competente, respectivele evenimente, S-ar putea însă să propunem însă prerogative mai ample acestei comisii.

– Reportajul televiziunii a fost, în ceea ce ne privește o infamie. Afirmațiile făcute despre existența armelor și aparaturii de multiplicat bani nu au reușit altceva decât să-i mai facă odată de râs în fața străinătății. La sediul PNL nu s-au descoperit nici arme și nici bani falși. Nimic, nici urmă de așa ceva. În această privință generalul Diamandescu, procurorii care au anchetat au fost categorici. I-am comunicat domnului Răzvan Theodorescu care a recunoscut în această seară, cu întârziere, că a folosit informații ale poliției care pot fi eronate și căruia i-am formulat cele două comunicate de protest ale PNL care au fost difuzate.

– Dispariția, sperăm doar momentană, a unor ziare și reviste constituie un semn tipic nu numai al lipsei de democrație, ci și al noțiunii lor democratice din mintea și cugetul multora. Sperăm să se revină asupra acestei măsuri și fiecare să-și poată edita ziarul și să-și expună ideile fără a se simți amenințat de bande ce dansează în juru-i ca în jurul focurilor sălbatice.

– Comunicatul Uniunii Scriitorilor, declarațiile domnului Mircea Dinescu sunt fapte pozitive. Intelectualitate de frunte a țării are dreptul la opinie contravine profund cu cea a oficialității.

– Dacă am sta să dezmințim toate calomniile în care campioni sunt ziarele «Azi» și «Dimineața» – talonați, câteodată, ca în ultimele zile, de «Adevărul» – ar însemna să ne pierdem chiar tot timpul în zadar. S-ar putea însă ca în cazul insistenței calomnioase (cum e publicarea acelei așa-zise bancnote false să procedem la traducerea în judecată, justiția fiind în cele mai dese cazuri, lecuitori. Pentru că e regretabilă o astfel de atitudine a unei părți a presei și văd că autorii ei nu recunosc aceasta și nu încetează.

– După evenimentele din 13, 14 și 15 iunie decizia americană de a ne retrage ajutorul economic este firească. Nu am puterea de a o influența în viitor dar când ne vom putea exprima liber, când democrația se va instala cu adevărat în România voi fi primul care voi cere țărilor occidentale să revină asupra hotărârii lor.

– A vorbi de o lovitură de stat este o enormitate. Au fost provocatori iresponsabili care trebuie să fie condamnați. Dacă ar fi fost vorba de o lovitură de stat, acele acte reprobabile s-ar fi cristalizat politic. Or, nici o forță politică din România nu a contestat starea de lucruri actuală sau guvernul actual. Este însă foarte curios și îngrijorător cum un număr de particulari – cât de nebuni ar fi fost ei – au putut să intre în clădiri ale statului, tocmai în acele clădiri ale ordinii de stat ca cele ale Ministerului de Interne și Poliției sau atât de bine păzite ca cea a Televiziunii.

A consemnat R. B.”.

Sursa: „Viitorul”, 21 iunie 1990, p. 4.