12-13 mai 1990

Participanții la manifestație: aproximativ 30 000 pe seară

S-a făcut propunerea ca manifestația anticomunistă din Piața Universității să fie pusă sub protecția O.N.U.

Societatea «Médecins sans frontieres» s-a angajat să asigure igiena și asistența medicală în zona liberă de neocomunism.

Se așteaptă intervenția unor trupe aflate în subordinea generalului Chițac, în data de 17 mai, pentru «curățirea» pieței. Vor fi așteptați cu flori, zâmbete și 20 de camere video. Și Europa e atentă la ce se întâmplă în București.

Asociația «20 decembrie» din Lugoj este alături de manifestanții de la Universitate și din celelalte orașe. 20 decembrie este ziua în care a început revoluția din Lugoj.

Un mesaj de solidaritate este primit și din Spania. În plus, o casetă cu o melodie a unei formații spaniole. Refrenul începe cu «Jos Ion Iliescu!» cântat în românește.

De la Vaslui s-a primit o listă cu 120 de semnături în favoarea Proclamației de la Timișoara «Vrem să spălăm rușinea de la Podu Înalt», se arată în finalul scrisorii.

Scriitorii optzeciști acolo unde le e locul: Mariana Marin și Ioan Buduca la balconul Facultății de Geologie.

Alte prezențe scriitoricești de marcă: Angela Marinescu și George Pruteanu.

Un grup de 27 de profesori ai Liceului «Nicolae Bălcescu» aderă la Proclamația de la Timișoara și sunt solidari cu manifestația de la Universitate – expresia adevăratei conștiințe a poporului român.

Versuri dintr-un nou cântec anticomunist: «Ne-am săturat să fim originali / Să tragem iar la dricul unui mort».

Se reconfirmă de către manifestanți componența Grupului de reprezentare: Ana Blandiana, George Șerban, Doru Mihiț, Gabriel Andreescu, Stelian Tănase, Gabriel Andreescu, Florin-Gabriel Mărculescu, Marian Muntean și Constantin Ticu Dumitrescu – purtător de cuvânt. Grupul va fi însoțit de cameramanul Eugen Popescu.

Întrebare: Va putea oare dorința de libertate și democrație a manifestanților să învingă dorința de putere a nomenclaturii comuniste?

Răspunsul pieții: Un «Da» imens!”

Sursa: „Dreptatea”, 15 mai 1990, p. 4.

[Vlad Mihăilă]