„Un grup de cercetători din Institutul de Arheologie București, participanți la revolta din 21 decembrie 1989 precum și la mitingul permanent din Piața Universității, își însușesc cu mândrie titlul de «golani» acordat de președintele C.P.U.N. Ca semnatari ai Proclamației de la Timișoara, protestăm categoric împotriva campaniei de calomniere dusă cu evidentă rea-credință și intenție de dezinformare a poporului român de către unele mijloace de informare. În acest sens, ne considerăm îndreptățiți să susținem următoarele:
- Televiziunea Română, oglindă a actualei stări de confuzie politică, continuă să fie mai mult un mijloc de dezorientare a opiniei publice decât de informare corectă asupra manifestațiilor anticomuniste care au loc de mai multe zile în unele orașe ale României. Considerăm de asemenea că această instituție nu s-a implicat în mod consecvent în demascarea caracterului nociv al totalitarismului comunist din România și din celelalte țări, foste comuniste.
- Unele ziare, auto-intitulate independente – «Adevărul», «Democrația», «Dimineața» – precum și unele ziare de partid ca «Azi», «Fapta», «Dreptatea socială» ș.a. – proferează calomnii, utilizând un vocabular insultător, suburban, atât la adresa manifestanților din Piața Universității, cât și la adresa oricui exprimă opinii divergente față de semnatarii articolelor din publicațiile sus menționate.
Ne întrebăm dacă cei care afirmă că manifestanții aceștia sunt «plătiți», «drogați», în legătură cu «fasciști», «legionari» sau sunt manipulați în interese electorale de alte partide etc., sunt dispuși să-și asume întreaga răspundere pentru aceste afirmații necontrolate și pentru efectele destabilizatoare, generatoare de violență ale propriilor afirmații.
- Atragem atenția opiniei publice din întreaga țară asupra faptului că manifestanții din Piața Universității, refuzând să răspundă oricăror provocări din partea unor persoane sau instituții mai mult sau mai puțin oculte, continuă protestul lor pașnic împotriva tendințelor de deturnare a idealurilor revoluției din decembrie de către aceia care doresc să mențină la conducerea tării vechiul aparat birocratic și opresiv al nomenclaturii comuniste. Acțiunea manifestanților, susținători ai Proclamației de la Timișoara, nu vizează în nici un fel – așa cum s-a afirmat, de exemplu, în ziarul «Azi» din 3 mai 1990 – întreaga masă a foștilor deținători de carnete roșii, mulți dintre aceștia aflându-se atât la 21 decembrie cât și acum printre manifestanții împotriva comunismului.
- Cerem C.P.U.N. și guvernului angajarea neîntârziată a unui dialog deschis și sincer cu manifestanții din Piața Universității. Considerăm că atitudinea de minimalizare, desconsiderare și calomniere a acestora conduce la agravarea stării de criză în care ne aflăm și împiedică procesul de democratizare a țării.
- După opinia noastră, asigurarea unor alegeri libere, democratice, nu este posibilă decât în condițiile unui dialog public civilizat între toate forțele politice sau nepolitice interesate, care să permită alegătorilor o informare corectă, absolut necesară pentru formularea unor opțiuni responsabile față de destinele țării.
4 mai 1990
Dr. Monica Mărgineanu-Cârstoiu
Niculae Conovici
Alexandru Avram
Dr. Radu Harhoiu
Vlad Vintilă Zirra
Mihai Simon
Dr. Petre Diaconu
Marian Ciucă
Dr. Silvia Marinescu Bîleu
Cornelia Lungu
Mihaela Zaharia
Liliana Zaharia
Argeș Epure
Mihăilescu Marinela
Doruțiu Boila
Emilia Boila”.
Sursa: „Dreptatea”, 18 mai 1990, p. 1, 4.
[Vlad Mihăilă]