Ziarul „România liberă” din 15 mai 1990 relată că pe 13 mai 1990, într-o zi de duminică, s-a petrecut um moment de grație, un regal muzical, care a avut-o în prim plan pe violonista Luminița Rogacev. Ea a interpretat Balada lui Ciprian Porumbescu (Balada pentru vioară și orchestră op. 29). Nu este un fapt întâmplător nici alegerea acestei Balade pentru a fi interpretată, și nici interpretarea ei în timpul Fenomenului Piața Universității.

Balada compusă de Ciprian Porumbescu (1853-1883) în a doua jumătate a secolului al XIX-lea a rămas o piesă muzicală emblematică pentru cultura românească și pentru patrimoniul său muzical, alături de exemplu de Rapsodia română nr. 1 a lui George Enescu.

Contemporan cu Mihai Eminescu (1880-1889), ales și el ca unul dintre simbolurile Fenomenului Piața Universității (vezi fotografiile din epocă în care balconul Universității era flancat de fotografiile lui Eminescu), Porumbescu s-a „reîntâlnit” cu acesta în Piața Universității din București în anul 1990, pentru că sub „privirea” lui Eminescu se auzeau acordurile Baladei lui Porumbescu.

Și astăzi opera lui Porumbescu a rămas în atenția publicului larg. Să nu uităm de exemplul oferit de Festivalul Olimpic de iarnă al Tineretului European, ediția din anul 2013 organizată la noi în țară la Brașov, când Balada lui Ciprian Porumbescu (varianta modificată de Emil Lassaria) a fost aleasă ca melodie oficială a evenimentului internațional.

Înregistrarea Baladei în interpretarea violonistei Luminița Rogacev de pe timpul Fenomenului Piața Universității o avem (1:39:45).

Luminița Rogacev

.

Opera lui Porumbescu poate fi ascultată astăzi în diverse interpretări, iar noi am ales-o pe cea a lui Ion Voicu, înregistrare disponibilă gratuit pe You Tube:

.

.

Vezi și alte melodii interpretate pe timpul Fenomenului Piața Universității din aprilie-iunie 1990.