„Vremea rece, desigur manipulate, din ultimele zile, a mai calmat clanul purificator al Pieței Universității. După «dezastrul național» al alegerilor («Dreptatea») desfășurate «cu cinism», de un popor ignorant, paranoie și «învățat să gândească numai cu stomacul și să simtă numai cu buzunarul» («Cuvîntul»): după ce Moldova s-a făcut de râs prin contribuția ei la «catrastrofala victorie» («Cuvîntul») «a goulanului feseninst» («Dreptatea») în urma unor alegeri libere, dar «necivilizate» (din nou «Cuvîntul»): după ce poporul român «cu mințile blocate» cum l-a definit, delicat, dl. Liiceanu, a dezamagit diaspora în persoana domnului Rațiu Ion, «un om cu o strălucită situație financiară» și a domnului Câmpeanu Radu care ducea, în frumosul Paris, unde «nu-i nici praf, nici demolare și viața e calmă», «politologi»[?] (care) sunt o binefacere pentru noi și sunt singurii (n.n.) care ne-ar putea conduce pe calea redresării noastre și a ridicării noastre la un nivel european» (n.n., citatul aparține autorului, «logicianul», Corneliu Ștefănescu, evident în «Dreptatea»). Iată un nou atac perfid împotriva celor care luptă pentru păstrarea sensului luptei tinerilor morți la revoluție prin «gesturi sacrificiale» emanate de la Marian Munteanu, Dumitru Dincă, Octavian Rădulescu, Constantin Ticu Dumitrescu (pe care nu-i nevoie să-i mai prezentăm), dar și de la Doru Ionescu (prezentat drept salariat la ICRAL Foișor), de la inginerul disident Ion Tudose sau brutarul Săndel Deloreanu (de la «Spicul»).
E drept, marile nume lipsesc. Candidații de deputați și senatori nealeși de poporul nepriceput, folkiștii, arhitecții, Liga Studenților, domnul Rațiu-care nu mai e în campanie electorală de zâmbete exersale pe pământul bătrânului Albion și perfecționale în ambianța Casei Albe, alți domni și doamne nu au mai onorat cu prezența lor spațiul pieței. O ușoară consolare a venit din partea domnului Doru Brala, care, de acolo, de departe, maltratat, nedreptățit, împiedicat să voteze, dar și să…, ne-a trimis un mesaj de credință prin mătușa sa Ioana Radu, voce de aur care reușea să-l impresioneze chiar și pe Nicolae Ceaușescu, în favoarea lui Ion Dolănescu, acuzat, desigur în mod incorrect pentru calitatea repertoriului, pentru banii luați de pe la nunți și botezuri, pentru etica sa profesională și particulară.
În tabloul pieței continuă să se remarce grupurile organizate (de cine oare?) ale elevilor de la «Lazăr», «Bălcescu», «Matematică-Fizică 3», încolonați ca la frumoasele manifestări de odinioară: desprinși de pământenele preocupări de teze, trepte, bacalaureat, admiteri, ei învață în schimb alfabetul democrației de scuar, iar cu banii părinților fac mici achiziții de la bursa neagră a universităților cu profil comerț. Astfel, lume fel de fel, îndeobște cu un ridicat nivel intelectual, ușor recognoscibil în dialoguri, gestică, îmbrăcăminte și-de ce nu?-înfățișare.
Absentă, Patriarhia solicită guvernului un dialog cu piața. Preasfinția sa Teoclist nu credeam să fi ajuns printre corturi, dar sufletul îi este alături de greviști. «Dacă sunteți buni creștini aplecați-vă urechea la vorbele celor de acolo», se comunică de la Biroul de Presă al instituției religioase de conducere. Consiliul Național pentru Alianța Poporului și Asociația 16-21 decembrie sunt hotărâte să rămână alături de greviști. Aceștia sunt implorați să renunțe, dar nu vor cu nici un chip. Doctorul Nae Constantinescu-la rândul lui un nedreptățit căruia i s-a refuzat conducerea Spitalului Colțea-a preluat comanda ajutorului medical. Răspunzătorii pentru aruncarea acestor oameni într-o situație limită nu se arată. Sunt ocupați cu filozofia și poeziile.
O ultimă veste zguduie piața. Domnul Petre Roman ar fi declarant o datorie externă de 40 milioane dolari, mărturisind că nu cunoaște exact cuantumul ei. Aceasta cu prilejul Conferinței de presă de la Președinția Consiliului de Miniștri. Alexandru Dincă, ziarist la «Viitorul», îl prinde «cu ocaua mică» și relevă cifra de 400 milioane dolari. Mitingiștii știu cu certitudine că diferența a folosit-o domnul Petre Roman ca să-și mobileze apartamentul de trei camere.
O vreme de toamnă rece s-a strecurat în sufletele mitingiștilor.
ILEANA COMAN”.
Sursă „Azi”, 30 mai 1990, p. 3.
[Cristian Dumitrescu]