„Candidații la Președinție înaintea scrutinului

[Radu Câmpeanu:] «Ieşiţi din noaptea celor 43 de ani de comunism, prin Revoluţia începută la Timişoara de tineri, continuată în ţară, revoluţie la care s-au asociat oameni mai puţin tineri şi pe urmă armata, ceea ce i-a dat victoria, am reuşit, poporul român a reuşit să intre într-o perioadă de tranziţie, ce a durat cinci luni şi se sfârşeşte peste câteva zile, o perioadă de tranziţie în care a încercat să se dezbare, pe cât a putut, de practicile comuniste ale vechii societăţi. N-a reuşit în întregime, fără îndoială. Faptul este foarte important, pentru că, aşa cum aţi spus, este pentru prima dată că se procedează, după 45 de ani, la nişte alegeri, să sperăm, libere».

[Ion Iliescu:] «Consider că după alegeri, indiferent de rezultatul lor, în faţa ţării vor sta probleme foarte grele, care vor necesita o conjugare a eforturilor şi o conlucrare, indiferent de pe ce poziţie. Sper, în primul rând, într-o maturizare a vieţii politice, deci inclusiv a formaţiunilor politice. Alte formaţiuni s-au plâns de faptul că n-au avut timp să se organizeze, inclusiv pentru campania electorală, de aceea motivau necesitatea amânării alegerilor. Oricât s-ar fi amânat ele, acest proces de structurare, organizare, maturizare nu se putea face într-o perioadă atât de scurtă. Urmează doi ani de zile în care abia se vor cristaliza aceste structuri, aceste forme organizatorice. Iar ideea de democraţie presupune nu numai puterea majorităţii, dar şi dreptul la existenţă şi legitimare a minorităţii».

[Ion Raţiu:] «Democraţia, chintesenţa democraţiei, se poate exprima într-o singură frază: Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine. Dacă eşti în stare să faci treaba asta, atuncea am încercat să învăţăm ce însemnează democraţia şi rostul meu în momentul în care nu voi fi ales va fi să aduc democraţia în ţara asta, pe cât mă ajută pe mine puterile mele, nu numai în partidul meu – P.N.Ţ.-c.d. – dar prin Uniunea Mondială a Românilor Liberi care a avut rezultate aşa de frumoase şi sînt încântat că Radu Cîmpeanu a vorbit aşa de frumos în parlament despre activitatea exilului şi rezultatele pe care le-a obţinut. Va trebui ca noi, cei care cunoaştem datele fundamentale, să cunoaştem mecanismul şi respectul reciproc între oameni, care trebuie să existe pentru ca să funcţioneze o democraţie»”.

Sursa: „Adevărul”, 19 mai 1990, p. 1.

[Vasile Grigore]