„În după-amiaza zilei de ieri, Guvernul a examinat și evaluat derularea evenimentelor din ultima săptămână din București. După cum s-a putut lua la cunoștință prin intermediul televiziunii, radioului și presei scrise, luni, 11 iunie, la sediul Guvernului s-a desfășurat o întâlnire cu reprezentanți ai greviștilor foamei din Piața Universității, întâlnire cu ocazia căreia s-a semnat un protocol de încetare a grevei foamei. Prezenți la discuții, lideri ai manifestației politice din piață s-au declarat nemulțumiți de refuzul Guvernului de a discuta pe teme ce privesc competențele Parlamentului și de conținutul protocolului care punea capăt prin bună înțelegere ocupării pieței. Ei au amenințat cu represalii și au obligat în orele următoare pe semnatarii protocolului să-și retracteze poziția, declanșând în aceeași seară suita unor presiuni asupra clădirii din Piața Universității și celei a Televiziunii. Aceste acțiuni au accentuat starea de iritare a populației față de respectivele grupuri, cu atât mai mult cu cât în ziua de 12 iunie manifestanți conduși de aceiași lideri au pătruns în sediul televiziunii, agresându-l verbal pe președintele acesteia și adresând un ultimatum Guvernului să demisioneze.
Luând act de această situație, Procuratura Generală a cerut Ministerului de Interne să ia măsuri corespunzătoare împotriva încălcării legalității comise de aceste grupuri. În ziua de 13 iunie, după acțiunea legală a poliției de restabilire a ordinii publice și legalității în zona Pieței Universității s-au produc acte de violență și barbarie asupra persoanelor, mijloacelor și instituțiilor guvernamentale. Acestea au culminat după toate regulile unei acțiuni anti-statale de tip neofascist cu atacarea Televiziunii și devastarea sediului acesteia, cu ocuparea, jefuirea și incendierea clădirilor Inspectoratului Poliției Capitalei, Serviciului Român de Informații, Ministerului de Interne, a unor magazine.
Poliția, care în dimineața aceleiași zile a intervenit în limitele normelor statului de drept asupra celor ce ocupau în mod abuziv Piața Universității, intervenție fără incidente deosebite, a dovedit în cursul după-amiezii fragilitatea decizională și lipsă de fermitate în acțiunea de stopare și anihilare a grupurilor de agresori deosebit de violenți. A existat, de asemenea, o insuficientă coordonare la nivel informativ între unitățile poliției și cele militare chemate în sprijin, necorelări care au determinat panică și derută în rândul forțelor de ordine. În această situație, grupurile agresoare au atacat cu o violență extremă și imprevizibilă amintitele obiective de stat, așa cum s-a putut vedea și din imaginile transmise la televiziune. Examinarea atentă a desfășurării evenimentelor la aceste ore conduce la concluzia că atacurile teroriste s-au desfășurat conform unui scenariu al destabilizării în vederea unei lovituri de stat, scenariu dinainte elaborat și care a așteptat un prilej pentru a fi pus în aplicare. În organizarea acțiunilor extremiste s-a constatat drept obiectiv prioritar anihilarea forțelor de ordine și a capacității lor de informare și decizie pentru a se putea materializa tentativa de lovitură de forță asupra instituțiilor democratice legitimizate de alegerile de la 20 mai.
În acest caz limită, Președintele ales și Guvernul au cerut intervenția hotărâtă a armatei și sprijinul larg al populației pentru blocarea escaladării extrem de periculoase a evenimentelor. S-au înregistrat totuși unele ezitări la intrarea în acțiune cu rapiditate a unor unități armate care au evidențiat carențe în exercitarea comenzii militare. Reacția populară de sprijin a instituțiilor alese prin vot a fost promptă și binevenită contribuind la limitarea proporțiilor distrugerilor. Totuși, pagubele materiale și umane sunt considerabile. În ziua de 14 iunie, unitățile sanitare înregistraseră peste 100 de cazuri de răniți, 60 de internări și 5 decese, dintre care 3 morți, prin împușcare. Moartea lor nu poate fi pusă în seama forțelor de ordine, întrucât acestea au acționat cu muniție de manevră. La televiziune unul din muncitorii sosiți cu grupurile de sprijin din județul Prahova a fost înjunghiat în noaptea de 13 spre 14 iunie. Al cincilea deces s-a datorat unui infarct miocardic petrecut la orele prânzului în Piața Universității.
Poliția și armata, sprijinite de populație, au operat numeroase rețineri ale suspecților. Numărul lor se ridică șa această oră la 1021 (915 bărbați și 106 femei). Dintre aceștia 34 sunt cercetați în stare de arest. Altor 83 de persoane li s-au întocmit dosare penale în vederea trimiterii în judecată. Față de 155 de persoane au fost aplicate sancțiuni contravenționale constând în amenzi și închisoare. Un număr de 51 de minori au fost de asemenea cercetați, 18 fiind internați în școli speciale, iar 33 fiind încredințați familiilor.
Din păcate, în zilele de 14 și 15 iunie, în procesul de restabilire a ordinii publice au apărut unele excese și molestări ale unor cetățeni fără legătură directă cu evenimentele din zilele trecute. Guvernul se delimitează net și fără echivoc de orice acțiuni care au ieșit din cadrul legal, consecvent principiilor de drept și instituțiilor democratice. În acest sens, Guvernul consideră ca inadmisibile devastările unor sedii politice sau amenințarea cu represalii fizice adresate unor personalități.
Guvernul este hotărât să asigure prin toate măsurile adecvate libertatea exprimării politice, excepție făcând acțiunile instigatoare și propaganda extremistă de tip neofascist, care este interzisă prin lege. El cere totodată factorilor de răspundere să asigure libertatea neîngrădită a funcționării instituțiilor democratice ale presei, radioului și televiziunii și-și propune drept priorități promovarea către Parlament a legilor presei și audiovizualului, legi care trebuie să reflecte așezarea fermă a instituțiilor democratice în țara noastră.
În legătură cu actele de barbarie din 13 și 13 spre 14 iunie, Guvernul a dispus luarea unor măsuri concrete și hotărâte pentru anchetarea și tragerea la răspundere penală a celor vinovați. De asemenea a dispus cercetarea actelor de molestare reclamate în zilele următoare. În cel mai scurt timp Guvernul va lua măsuri pentru întărirea și modernizarea forțelor de ordine publică care nu vor mai permite nici un fel de acțiuni și manifestări în afara cadrului legal.
În acest sens, un sprijin important, substanțial, este necesar și așteptat din partea intelectualităților, a studențimii în vederea delimitării cadrului confruntărilor de idei de cel al manifestărilor de stradă, violente, pentru evitarea tuturor actelor regretabile de felul celor petrecute în ultima săptămână.
Guvernul consideră de datoria sa să sublinieze caracterul ireversibil al întregii acțiuni pe care o întreprinde în favoarea instituirii procesului democratic în România”.
Sursa: „Adevărul”, 17 iunie 1990, p. 1, 3.
[Vlad Mihăilă]