„Ne exprimăm deplinul acord față de Comunicatul Comitetului de acțiune pentru democratizarea armatei publicat în presa din 5 iunie 1990, apreciind că – prin conținutul său – acesta se situează pe poziții care continuă aspirațiile inițiale ale acțiunilor revoluționare din decembrie 1989.

În consecință, protestăm împotriva comunicatului Ministerului Apărării Naționale publicat în presa din 6 iunie 1990, declarând că – în ipoteza în care se vor lua, așa cum se afirma, «măsuri mergând până la retragerea calității și statutului de cadru militar» față de cei 9 ofițeri semnatari – ne vom exprima solidaritatea cu aceștia recurgând la toate formele de protest.

În ceea ce privește comunicatul Ministerului de Interne publicat în presa din 6 iunie 1990, apreciem că, într-adevăr, după 22 decembrie 1989, în cadrul activității lucrătorilor acestuia a început să se manifeste, în general (deci și cu excepții, din păcate grave), un spirit nou, care însă a provenit nu de la actuala conducere a ministerului, ci de la nivelul cadrelor tinere, necompromise.

Dar această realitate este escamotată în cuprinsul respectivului comunicat.

Același comunicat afirmă că «generalul-colonel Mihai Chițac a fost văzut de întreaga populație în prima zi a revoluției cerând unităților militare și Ministerului de Interne retragerea în cazărmi și neagresionarea populației». Este posibil să o fi făcut, dar în niciun caz în prima zi a Revoluției. (În context, atragem atenția conducerii Ministerului de Interne că participanții reali scriu «Revoluție», iar nu «revoluție»). Într-adevăr, în opinia comunicatului, ziua de 22 decembrie 1989 constituie prima zi a Revoluției, pe când – potrivit adevărului istoric – până în acel moment revoluționarii dăduseră timp de mai multe zile numeroase sacrificii de sânge, începând încă din prima zi a Revoluției, 17 decembrie 1989.

Considerăm că înființarea unui Comitet de acțiune pentru democratizarea Ministerului de Interne, după modelul celui aparținând armatei, ar fi de natură să contribuie la soluționarea multiplelor probleme referitoare la activitatea din trecut și din prezent a acestui minister.

ASOCIAȚIA «21 DECEMBRIE», LIGA STUDENȚILOR, GRUPUL INDEPENDENT PENTRU DEMOCRAȚIE”.

Sursa: „Dreptatea”, 9 iunie 1990, p. 1.