Într-o atmosferă de puternic entuziasm popular», aproximativ 1500 de participanți, dar mai ales participante, s-au adunat vineri, 11 mai, la poalele colinei parlamentare. Dar fiind că avea loc ultima ședință a C.P.U.N. grupul de presiune (sau intimidare) a ținut să amintească «deplina adeziune» la legea electorală și «voința fermă» ca alegerile să aibă loc la 20 mai. Dându-și seama că edificiul Parlamentului este în pericol de a fi atacat de «agenturile străine» au purces, într-un pas și într-un consens, să-l încercuiască pentru a-l apăra cu piepturile lor. Cartierul general s-a aflat într-un microbuz (4-B-3439), echipat cu gigafoane.

Circulația în zona Parlamentului a fost perturbată. Doamna Viorica Marisov, angajată a cooperativei «Arta aplicată», venită să-și ia copilul de la școală (Liceul de artă «George Enescu») a avut de suportat injuriile și amenințările celor din coloană. Mașina dânsei a fost lovită cu pumnii și s-au făcut încercări de a fi răsturnată. Deși se anunțase caracterul apolitic al manifestației, cei prezenți nu s-au putut abține: au fost etalate insigne F.S.N., s-au agitat trandafiri, s-a scandat «Iliescu președinte», în ciuda apelurilor făcute cu jumătate de gură de organizatori. Cel mai entuziast și mai tenace a fost un grup de circa 150-200, femei de la Întreprinderea de Confecții și Tricotaje București. Au mai fost prezente grupuri de la «23 August» și Fabrica «Pionierul», recognoscibile după pancartele pe care le purtau. Ei și-au afirmat dorința de a munci în liniște, de aceea au și fost scoși din producție și transportați cu curse speciale, până la locul acțiunii.

După terminarea plimbării în jurul Parlamentului, microbuzul și vajnicii apărători ai alegerilor s-au grupat la intrarea dinspre Piața Unirii. S-au încins discuții, s-au căutat provocatorii asupra cărora erau preveniți de la cartierul general. A apărut și un tânăr cu emblema «golan» spunând că și el dorește ca alegerile să aibă loc la 20 mai. A fost huiduit temeinic, lovit cu sacoșele de femeile indignate și alungat. De tratamente asemănătoare au avut parte și cei care doreau să fotografieze (între care și un ziarist francez). A fost recunoscut (adică și-a declinat singur identitatea) «provocatorul» Emil Hurezeanu de la «Europa Liberă». În jurul său s-a constituit imediat un grup format din câțiva mai concilianți care i-au acordat și interviuri. Alții huiduiau pe margini și cereau desființarea acestui post de radio reacționar. Bun până pe 22 decembrie, rău din 23 încoace. Să se fi schimbat «Europa Liberă» peste noapte? S-a reafirmat cu tărie hotărârea de a nu ne vinde țara cercurilor imperialiste, și s-a protestat energic împotriva golanilor de la Universitate.

Din microbuz se citea o listă cu cei care au aderat în decursul manifestației la «Alianța pentru apărarea alegerilor de la 20 mai». Am aflat astfel că diverse întreprinderi, câteva gospodine, blocuri, orașe, ba chiar județe întregi (Olt, «absolut tot județul Iași») s-au «exprimat pozitiv» într-un timp record de câteva ore. S-a dat citire Proclamației de la Piața Unirii (un sfert de filă format A4) și s-a condamnat Proclamația de la Timișoara. S-a constituit ad-hoc o delegație care a ținut morțiș să participe la întâlnirea de sâmbătă, 12 mai, dintre președintele C.P.U.N. și reprezentanții manifestanților de la Universitate.

În jurul orelor 18 vocea de la gigafon (actrița Agatha Nicolau de la F.S.N., după unele opinii) și-a adus aminte că la 20 mai trebuie neapărat votat președintele. S-a scandat «Iliescu». Ieșind de la ședință, domnul Dan Iosif a fost aplaudat și ovaționat. Emoționat, eroul revoluționar a oprit mașina și a oferit un recital la gigafon.

În încheiere s-a intonat un imn decent care începea cu versurile:

«Domnul Rațiu papion

Coborât din avion».

Manifestația s-a terminat la fel cum a început, în aceeași atmosferă de puternic entuziasm, la aflarea veștii că alegerile lor avea totuși loc la 20 mai.

M. MARIAN”.

 

Sursa: „Dreptatea”, 13 mai 1990, p. 4.

[Vlad Mihăilă]