„După audierea primului ministru și discuția avută cu președintele Iliescu de parlamentarii FSN din comisie, se pare că lucrările acesteia se apropie de sfârșit. Nu știm când, și mai ales dacă, raportul pe care îl va întocmi va fi dat publicității. Sperăm însă că acest raport va clarifica toate aspectele rămase neelucidate până în prezent. După părerea noastră, acest raport ar trebuie să răspundă la următoarele întrebări:

– Cine a luat hotărârea de «curățire» a Pieței Universității și când?

– De ce această evacuare s-a făcut într-un mod deosebit de violent?

– Cine a hotărât să aducă câteva mii de muncitori ca să reocupe Piața Universității?

– Cine a dat foc autobuzelor (Diamandescu către Chițac: «Informați pe dl. președinte. Ne dăm foc la autobuze. Asta a fost înțelegerea, așa procedăm»).

– Unde au dispărut sutele de polițiști după spargerea cordoanelor?

– De ce ieșea fum de la etajele superioare ale sediului Poliției Capitalei înainte de intrarea manifestanților?

– De ce s-a difuzat pe postul de televiziune, la ora 18,45, un apel semnat Ion Iliescu, prin care cerea cetățenilor să vină să apere televiziunea și guvernul? La acea oră coloanele de manfiestanți nu ajunseseră la televiziune, iar la sediul guvernului nu au fost niciun fel de probleme în ziua de 13 iunie.

– Cine sunt componenții grupului înarmat cu bâte și răngi care a intrat în televiziune venind din str. Pangrati și care a declanșat violențele?

– De ce în comentariul acestor imagini s-a afirmat că acest grup ar fi al manifestanților, iar manifestanții au fost prezentați ca fiind cetățeni veniți să apere televiziunea?

– Ce rol a avut dl. Constantin Ivanovici – Bebe în interiorul televiziunii cu bâta în mână? A doua zi, coordona activitatea minerilor cazați la Polivalentă.

– De ce a fost întreruptă emisiunea?

– Cine a chemat minerii? Organizarea transportului s-a făcut de la cabinetul primului ministru – conform documentului alăturat.

– De ce domnul Iliescu a dorit ca minerii să «reocupe Piața Universității definitiv» când, de fapt, acolo nu mai erau manifestanți, ci numai forțe de ordine?

– Cine l-a informat pe dl. Iliescu că manifestanții au fost drogați? Analizele făcute cu o zi înainte la Măgurele celor arestați au fost categorice: nicio persoană drogată (deținem lista cu toate rezultatele).

– Cine l-a informat pe dl. Iliescu că cei care au fsot implicați în evenimentele zilei de 13 iunie ar fi fost «legionari și elemente de-a dreptul fasciste»?

– Cine l-a informat pe dl. Roman că cei care au fost implicați în evenimente sunt foști securiști?

– Ce rol a avut și în ce calitate a acționat dl. N. S. Dumitru? În acea perioadă avea funcția de prim-vicepreședinte al FSN.

– Ce rol a avut dl. Gelu Voican? Avea funcția de prim vice-președinte al guvernului.

– Cine l-a informat pe dl. Iliescu că la sediile PNȚcd și la Universitate au fost găsite arme, muniții, droguri etc.? Ulterior au fost date dezmințiri timide la televiziune, dar numai la ore târzii.

– De ce Poliția nu a asigurat securitatea cetățenilor, lăsând orașul, timp de două zile, la dispoziția și bunul plac al minerilor?

– De ce autoritățile, perfect informate despre violențele zilei de 14 iunie, nu au decis evacuarea minerilor decât în seara zilei de 15 iunie?

– Cine sunt civilii care i-au însoțit pe mineri la diverse sedii și domicilii? Pe unul din ei l-am identificat noi: colonelul M.I. Borislavschi a însoțit minerii la sediul Ligii Studenților. Din ordinul cui? Este cumnatul primului ministru Roman. Din surse neoficiale, am aflat că este propus la gradul de general. Nu cunoaștem pentru ce alte merite.

– De ce și cine a dat ordine polițiștilor să însoțească minerii în cartierele locuite de țigani?

– De ce acești polițiști au asistat pasivi la maltratările, violurile și jafurile făcute de mineri în locuințele țiganilor?

– De ce și din ordinele cui au fost lăsați minerii să intre în sediile secțiilor de poliție, în curtea interioară a Ministerului de Interne, în interiorul unităților M.I. de la Băneasa și Măgurele, unde au bătut cu sălbăticie cetățeni aflați în stare de arest?

– De ce Procuratura nu s-a sesizat din oficiu – cum a făcut în seara zilei de 13 iunie – atunci când a constatat că legalitatea a fost încălcată în zilele de 13-15 iunie?

– De ce Procuratura, după evenimente, nu a tratat autorii violențelor în mod nepărtinitor? Pe cei din 13 i-a arestat, iar pe cei din 14-15 nici nu i-a căutat?

– De ce Ministerul de Interne, Procuratura și SRI-ul nu au comunicat Comisiei Parlamentare rezultatele complete ale cercetărilor proprii asupra evenimentelor?

– De ce Comisia Parlamentară nu a folosit un aparat propriu de investigații?

Investigațiile au fost făcute de Poliție, SRI și Procuratură, instituții implicate, mai mult sau mai puțin, în pregătirea și derularea unor activități ce au făcut parte din evenimentele anchetate de această Comisie.

– De ce dl. președinte Iliescu nu a acceptat să fie audiat de Comisie și a preferat să primească în audiență numai grupul parlamentarilor FSN?

Și în final, o ultimă întrebare:

– Vom afla oare adevărul? Și când?

Ioan Itu”.

Sursa: „Tinerama”, 14-20 decembrie 1990, p. 8, 9.