„Primul pas în trecerea României de la un regim comunist totalitar spre democrație a fost Revoluția din decembrie 1989. Pasul următor au fost alegerile din 20 mai. Dacă prin alegeri libere înțelegem prezentarea la vot prin voință proprie și cu entuziasm, atunci alegerile de ieri au fost cu siguranță libere. Oamenilor li s-a părut normal să aștepte răbdători și bine dispuși ore în șir pentru a-și putea da votul după 45 de ani de comunism. Potrivit observațiilor noastre, votanții au fost entuziaști, în număr mare și au venit voluntar. Acesta este lucrul cel mai încurajator pentru evoluția procesului democratic în România.
S-a observat că nu toți alegătorii erau la fel de bine informați cu privire la listele de candidați și la platformele partidelor, cei de oraș venind în contact cu puncte de vedere mult mai numeroase și mai diverse decât cei de la sate. Din acest motiv, campania electorală este deficitară. Raportul nostru către președintele Bush va reflecta opinia că Statele Unite pot ajuta cel mai bine România în procesul democratic în care s-a angajat în mod liber, prin încurajare și asistență privind dezvoltarea unei mass-media diversificate și a unei prese libere și independente, înainte de desfășurarea următoarelor alegeri naționale.
Acesta este un pas esențial pentru ieșirea dintr-o societate totalitară și crearea unei societăți moderne, democratice.
Recomandăm instituirea unei autorități independente care să audieze și să comunice declarațiile și plângerile privind desfășurarea alegerilor.
În numele delegației, menționez că prietenia arătată pretutindeni nouă, ca observatori la alegeri și ca americani, a transformat munca noastră aici într-o bună experiență personală și profesională.
21 mai 1990.
(Text difuzat sub antetutul Ambasadei SUA în România)”.
Sursa: „Azi”, 23 mai 1990, p. 4.