„Întrebările ziarului PHOENIX adresate domnului Ion Iliescu, președintele CPUN, în cadrul conferinței de presă după vizita efectuată în județul Bihor.

ILP – În eventualitatea că veți câștiga alegerile – ați declarat că FSN-ul este de centru-stânga – veți continua să militați pentru idealurile comuniste? Care este viziunea dvs. despre viitor?

Ion Iliescu – Dar de ce să continui cu idealuri comuniste? Avem o platformă program căreia m-am consacrat și personal, căreia ne-am consacrat, proclamată în platforma de la 22 decembrie, cu alte 10 puncte care vorbesc despre o deschidere largă pe toate planurile – pe plan politic de democratizarea reală a țării, pe plan economic deschiderea spre o economie de piață cu tot ceea ce incumbă aceasta, deci eficiență, dezvoltarea inițiativei, sigur, cu elemente de ordin social care să apere pe cei neprivilegiați, păturile sărace și măsuri care să apere economia națională de scurgerea de venit național, pe planul vieții sociale, pe planul vieții intelectuale, vieții culturale, deci o largă deschidere care să pună în valoarea avuția cea mai importantă a țării – creația intelectuală, capacitatea de creație a oamenilor, și deci competența și valoarea să devină criteriul fundamental de promovare a oamenilor în societatea noastră. Și să creem relații care să fie degajate de orice elemente de rigiditate în ceea ce privește structurile politice și conducerea politică a țării.

Deci, pledăm pentru o societate democratică, cu elemente sociale fundamentale care au constituit idealuri de totdeauna ale oamenilor care au gândit la progresul societății.

ILP – Vreau să vă mai întreb – pensiile foștilor «nomenclaturiști» vor fi menținute la același nivel?

I. Iliescu – Noi deja am luat niște măsuri de limitare a veniturilor, și a salariilor, și a pensiilor. Astăzi, spre exemplu, salariul maxim pe economia națională este de numai 12 mii lei. Salariile miniștrilor au fost limitate la 10 mii de lei. De asemenea, la pensii am creat o limită superioară peste care nimeni nu mai poate să treacă.

GM – Domnule președinte, se afirmă că Revoluția a fost o mișcare populară și că ar fi fost o lovitură de stat. Care este adevărul?

I. Iliescu – Dacă era o lovitură de stat, era poate, într-un fel, mai simplu și n-ar fi fost nici un motiv din partea celor care ar fi reușit așa ceva să se ascundă după degete, să nu-și aroge aceste merite, de a fi putut, printr-o lovitură de stat, să răstoarne vechea putere. Din păcate, nu s-a produs așa ceva în România, nu s-a produs ce s-a produs în alte țări, transformări din interiorul sistemului, datorită sistemului de oprimare foarte dur, foarte rigid, singura soluție posibilă a fost explozia populară, socială, care a avut loc la noi în țară. Asta a dat caracterul specific Revoluției române […]”.

Sursa: „Phoenix”, nr. 8, aprilie 1990, p. 1.