„Joi după-amiaza a avut loc cea de-a treia rundă a dialogului dintre reprezentanți ai studenților, cadre didactice și domnul Ursu, ministrul de interne, care l-a avut alături pe domnul Măgureanu, șeful Serviciului Român de Informații.

Așa cum am anunțat în ziarul de ieri, presa n-a avut acces la întâlnire. S-a respectat dorința Ligii studenților, ale cărei motive reale de a se discuta «cu ușile închise» nu le cunoaștem. După întâlnire am aflat însă detalii de la câțiva dintre participanți, care au avut amabilitatea să facă declarații.

Am remarcat ușoara dezamăgire a domnului dr. Bădicuț, cadru didactic la Universitate (limbi străine). Domnia-sa aștepta, având în vedere marele interes trezit de această întâlnire, ca studenții să fie mai deschiși și, cu deosebire, mai bine pregătiți pentru un dialog care să se poarte numai și numai pe bază de argumente. I s-a părut însă că ei au fost prea puțin preocupați de a-și argumenta spusele. Pe unii dintre ei îi handicapează o stare de mânie de care nu se pot debarasa.

O viziune mai optimistă am sesizat-o la studenții cu care am stat de vorbă. Studentul medicinist Daniel Popescu a fost impresionat mai cu seamă de atmosfera cordială în care s-a desfășurat dialogul. Dar și pe el l-a surprins lipsa de argumentare în susținerile studenților. Și încă un fapt: ridicarea unor probleme ce nu sunt de competența Ministerului de Interne sau a S.R.I. arată că pentru acest «examen» ei, studenții, nu s-au pregătit prea bine. Au cerut o emisiune de două ore la televiziune, pentru ligile studențești. Li s-a răspuns că Ministerul de Interne nu are în acest sens nici o putere. Mai mult, că nu poate obține nici pentru sine o emisiune pe care o consideră necesară. Au mai cerut anchetarea în stare de libertate a lui Marian Munteanu, președintele Ligii studenților. Li s-a răspuns, pe bună dreptate, că o astfel de decizie este de competența procuraturii. Și lista întrebărilor ce ar fi fost firesc să fie adresate altor organisme, cele în drept să dea răspunsuri și să soluționeze problemele, ar putea continua…

Una dintre cererile studenților a întrunit însă acordul general: o agora la București. Studenții au susținut că simt nevoia unui loc unde să se întâlnească, să schimbe idei, să formuleze opinii cu privire la marile probleme ale țării, la modul în care este guvernat statul, la felul în care își desfășoară activitatea organismele puterii. Domnul Ursu a precizat că susține acest punct de vedere și că Ministerul de Interne va căuta o soluție optimă.

Gândim și noi că o agora «oficializată» este absolut necesară. Pentru tineri, îndeosebi, nevoia de dialog este tot atât de stringentă ca și nevoia de adevăr. De altfel o astfel de agora tinde să prindă rădăcini în Piața Universității, în dreptul Institutului de Arhitectură. Dar nu credem că e locul cel mai potrivit.

Cât privește relatarea întâlnirii de la Casa de cultură a Ministerului de Interne, rugăm să fim scuzați dacă ne-au scăpat unele nuanțe sau dacă am interpretat greșit unele fapte. Vina nu este a noastră, ci a celor ce s-au opus prezenței presei. Nu gazdele au fost acelea.

A. P. VASILIU”.

Sursa: „Adevărul”, 23 iunie 1990, p. 2.

[Alexandru Cîță]