„Miercuri, la ora 13,00, marea intersecție bucureșteană din Piața Universității era încă închisă circulației, din toate direcțiile, atât pentru autovehicule, cât și pentru pietoni. Deși circulația putea fi reluată cu câteva ore mai devreme – locul fiind evacuat de demonstranți în primele ore ale dimineții, apoi curățat și marcat pe partea carosabilă pentru autovehicule, – interdicția s-a menținut din cauza stării tensionate manifestate pe străzile din jurul pieței în tot cursul dimineții. Mii de bucureșteni s-au oprit din drumul lor spre locurile de muncă pentru a vedea ce se întâmplă. Măsurile luate de autorități pentru restabilirea ordinii în centrul Capitalei au stârnit reacții diferite. Marea majoritate a cetățenilor aflați la fața locului aprobau această acțiune menită să pună, în sfârșit, capăt abuzurilor asupra legalității în această zonă. Erau însă și sute de cetățeni care dezaprobau aceste măsuri susținând că se încalcă «democrația». Despre ce democrație este vorba? – este greu de spus. Cei «pro» și «contra» se apostrofau reciproc, însă fără violență.
Primul moment de tensiune s-a produs în jurul orei 10,30, pe Bulevardul 1848, în dreptul spitalului Colțea, când un grup de circa 100 de persoane s-au grupat încercând să pătrundă în Piața Universității prin cordonul de polițiști ce o bloca. Ei scandau lozinci antiguvernamentale, împotriva noii conduceri a țării. În acest moment, mii de bucureșteni aflați pe trotuare, sau chiar pe partea carosabilă, i-au apostrofat. Cu această ocazie s-au produs unele altercații. Polițiștii au intervenit pentru a dispersa cele două tabere, unii dintre ei fiind molestați. Cei care s-au dedat la asemenea acte împotriva organelor de ordine, circa 10-12 persoane, au fost reținuți pentru cercetări. Curând după acest incident, o bună parte dintre cetățeni s-au răspândit în liniște, alții au continuat să discute asupra oportunității măsurilor luate cu acest prilej.
Un al doilea moment, mai tensionat decât primul, s-a produs în jurul orei 12,00, când în fața Universității bucureștene, și-au făcut apariția 2 grupuri de circa 150-200 de persoane fiecare. Primul, format numai din bărbați, scanda «I.M.G.B. – face ordine!», iar cel de-a doilea, format în majoritate din femei, striga «I.C.T.B. – face ordine!». Grupurile erau formate din muncitori de la marile întreprinderi bucureștene – de mașini grele și de confecții și tricotaje. Apariția lor în centrul Capitalei a stârnit dezaprobarea unor cetățeni aflați pe trotuare. Grupul de la «I.M.G.B.» s-a deplasat atunci prin strada Academiei, la Facultatea de Arhitectură, încercând să se întâlnească cu reprezentanții Ligii Studenților de aici, care, după părerea lor, ar fi sprijinit pe demonstranții din Piața Universității. S-au produs, cu acest prilej, unele altercații. Apariția Poliției nu a adus liniștea în zonă. Între timp, s-au format unele grupuri mai mari de tineri, se pare că mulți dintrea acești studenți, îndeosebi de la arhitectură, care, scandând lozinci anticomuniste, antiguvernamentale, au împrăștiat cele două grupuri «I.M.G.B» și «I.C.T.B.», care, potrivit unor martori oculari, prin acțiunea lor mai mult ar fi «încălzit» atmosfera din zonă.
La ora 14,30, mulțimea din jurul Facultății de arhitectură se manifesta în continuare sub diverse forme. Unii scandau «Jos comunismul», «Jos Chițac», alții fluierau sau huiduiau. Pe cine? Este greu de precizat. O parte din cei implicați în evenimente s-au dedat la acte de violență, aruncând cu pietre asupra polițiștilor care blocau Piața Universității. Aceștia au ripostat folosind bastoane de cauciuc. Au fost sparte geamuri ale clădirilor din jur. Unei mașini a Poliției i s-a dat foc. La ora la care transmitem, organele de poliție și ale poliției militare depund efoturi pentru liniștirea situației.
(Rompres, 13 iunie, ora 17,05)”.
Sursa: „Azi”, 14 iunie 1990, p. 2.
[Vlad Mihăilă]