,,Marți, 8 mai, în Piața Universității un număr record de locuitori ai Bucureștiului, dar și oameni sosiți din întreaga țară au venit să confirme prin însăși prezența lor înfrangerea morală suferită de actualul guvern. Anunțându-și dorința de dialog, dar refuzându-l în fapt printr-un comportament de-a dreptul surpinzător, guvernul și-a demascat, dacă ne putem exprima astfel, limitele democrației originale pe care ar dori să ne-o propună. I-am văzut pe studenți și pe reprezentanții grupărilor democratice independente cât de copios se amuzau în fața televizorului urmărind comunicatul public al purtătorului de cuvânt al președintelui C.P.U.N. Nu e mai puțin adevărat că în comparație cu comunicatul dat de guvern, amplul comunicat adresat națiunii de către reprezentanții manifestanților din Piața Universității apare cu mult mai plauzibil. Acest lucru poate fi considerat o adevărată victorie pentru ei, desigur, o victorie a momentului.
Ziua de 8 mai a fost marcată apoi de prezența în piață a unor personalități de prim rang. Este vorba în primul rand despre revenirea printre manifestanți a doamnei Doina Cornea, căreia i s-a înmânat în mod simbolic Diploma de Golan, cu numărul 1, apoi apariția în balcon a unei delegații de parlamentari beligieni. Marele moment al serii de marți l-a constituit însă fără îndoială sosirea în Piața Universității, direct de la Paris, a lui Gheorghe Zamfir, care a luat cuvântul în fața manifestanților: «Sunt cu toată inima alături de voi. Nu putem ca după 2000 de ani de jug, de suferințe și de lacrimi să ne lăsăm călcați în picioare și de data asta. Trebuie să ne dăm seama că aceste zile pe care le trăim acum constituie ultima noastră ocazie de a ne elibera din gheara comunismului». Zecile de mii de manifestanți l-au primit și l-au ascultat cu un interes ieșit din comun. În final scandând cu toții intr-un impuls născut ca rod al conștientizării importanței momentului pe care îl trăiește țara: «Du-te la TV și ajută-ne!». Gheorghe Zamfir a promis manifestanților că va încerca să apară la televiziune pentru a vorbi întregii țări.
La microfon s-au succedat și alte personalități ale culturii și științei românești, muncitori și studenți. Un reprezentant al Timișoarei a anunțat mulțimea că un grup de 1000 de timișoreni vor sosi cu trenul de seară pentru a se alătura în mod simbolic manifestației din Piața Universității […].
Paul Gheorghiu”.
Sursa: „România liberă”, 10 mai 1990, p. 1.
[Anca Aldescu]