„Însoțind comisia constatăm numărul mare de participanți. Vorbim cu oamenii și spunem că nu suntem de acord cu modalitatea de exprimare a nemulțumirilor. Nu ni se reproșează nimic. Apoi afirmăm că noi dorim ca domnul Iliescu să rămână. Ni se răspunde: «treaba voastră” și «fiecare are dreptul său de opinie». Mai căutăm, dar nu găsim nicăieri golani sau huligani cu care să ne certăm. Așa sunt ziariștii, curioși…

În schimb îl găsim pe domnul Cristian Iliescu, vicepreședintele C.P.U.N, sector 2, care acordă un interviu presei. Popularitate sau campanie electorală?

Peste ordinea de zi se trece în mare grabă. În numai o oră și 45 de minute, cu mici modificări, sunt adoptate toate cele 10 puncte ale ordinii de zi. Câtă expeditivitate…

La ora 17.00, comisia de dialog condusă de domnul Mesaroș, sosită din piață, prezintă fiecare în parte informațiile dobândite. Pe scurt este afirmată posibilitatea dialogului; manifestația nu este politică; este chemată insistent televiziunea a cărei libertate este des invocată; este susținut punctul 8 al Proclamației de la Timișoara; se arată că în piață nu sunt golani, nici huligani. Se dă citire unui «Apel disperat» din partea muncitorilor, studenților și intelectualilor, în care se arată că poliția a trădat din nou și se cheamă poporul să iasă în stradă și să manifeste pașnic, căci revoluția este în pericol.

Deoarece din sală au plecat mai mulți parlamentari, au loc discuții care mai de care mai neprincipiale.

Concluzia generală? «În parlament se trage mâța de coadă» – Traian Florea.

Domnul Diamandescu, inspector general șef al poliției, este rugat să ia cuvântul. Domnia sa se informează asupra ultimelor evenimente, însă nu reușește să convingă: Ce se remarcă? Felul atât de «pașnic» și atât de «civilizat» în care se poartă polițiștii cu populația… Soluții? Nici una viabilă. Sunt așteptate propuneri.

Este interesant de remarcat cum califică domnul Iliescu faptul că legea electorală votată de C.P.U.N. este acum contestată de două mii de oameni. Dar acești membri ai parlamentului nu sunt mai mult de jumătate feseniști? «Ce-i mâna pe ei în luptă, ce-au voit acel apus?».

Concluzia? După părerea noastră, remarcându-se faptul că există posibilitatea unui dialog între guvern și manifestanți, el va urma. Când, cum, în ce scop? C.P.U.N. nu a stabilit, domnul Iliescu întrerupând brusc ședința.

Când am privit ceasurile nu ne-a venit să credem ochilor! Niciodată (cu excepția amânărilor) nu s-a terminat atât de repede o sesiune. Oricum, pe holuri, pe stradă, fiecare mai are ceva de spus.

VICTOR DANC”.

Sursa: „Dreptatea”, 26 aprilie 1990, p. 3.

[Vlad Mihăilă]