„Sloganul zilei: «Decât nomenclatura, mai bine huligani»
Demonstrația golanilor de toate profesiunile și vârstele continuă. Ziua și noaptea rămân de veghe în Piața Universității doar câteva sute de manifestanți, dar seara, când golanii vin de la muncă, locul devine neîncăpător pentru zecile de mii de oameni ce poartă cu mândrie ecusonul «golan». La lumina lumânărilor și «Adevărului» transformat în torțe – se pare că este ziarul preferat în acest scop – spectacolul devine feeric.
În seara zilei de 27 aprilie, peste 30 de mii de golani, huligani și derbedei, femei, bărbați, copii au susținut prin prezența și entuziasmul lor, spiritul și ideile revoluției anticomuniste: «noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă,/ până nu ne câștigăm libertatea noastră».
Din balconul facultății de geologie s-au rostit cuvinte simple și adevărate, mici discursuri improvizate, dar sincere, din care redăm mai jos câteva fragmente.
«Golanii» ne declară
Ora 20,50 PROFESORUL TELEMAN de la Facultatea de Matematică vorbește demonstranților din balconul «Facultății de huligani», ținând să cinstească memoria celor careu au făcut Revoluția din 21 Decembrie.
Ora 21 – un timișorean citește articolul lui Gheorghe Ștefan din ziarul «Timișoara», articol intitulat «Frontul Salvării Comunismului și Proclamația de la Timișoara».
Domnul DUMITRU DINCĂ de la «Alianța Poporului»: «Nu voi candida niciodată la funcția de președinte al țării. Sunt golan și rămân golan». Întrebat despre Proclamația de la Timișoara, Gelu Voican Voiculescu a spus că este o diversiune.
Ora 21,30 – se aduce la cunoștință manifestanților că Radio UNIFUN transmite în direct demonstrația de la Universitate. Se anunță că Grupul pentru Democratizarea Armatei din Garnizoana Timișoara a aderat la Proclamația de la Timișoara, informație transmisă și Televiziunii, dar care n-a transmis-o pe post.
DUMITRU VANCA, student la Teologie: Fiii acestei nații au murit strigând: «Dumnezeu este cu noi». Orice președinte jură cu mâna pe Biblie, nu pe Constituție, care poate fi oricând schimbată. Estul comunist a încercat să îndepărteze religia de sufletul nostru, dar nu a reușit. Jurământul pe Sfânta Scriptură, alături de punctul 8 al Proclamației, ar trebui introdus în Legea Electorală. Oamenii care nu cred în Dumnezeu se fac ei înșiși Dumnezei și ajung tirani. Biblia să fie reintrodusă în școli și în completele de judecată.
FILIP RĂDUȚI de la Iași, semnatar alături de Dan Petrescu al protestului din 1989: «La Iași, pentru vizita de lucru, copiii muncitorilor de la fabrica Țesătura au fost scoși în Piață în costume naționale și cu flori. Când s-a anunțat venirea lui Iliescu am văzut trupe de securiști ce erau cazați la hotelul Moldova. La Iași au revenit 100 de ofițeri dintre foștii lucrători la Contrainformații. De la Hârlău, Pașcani și alte orașe ale județului, participanții la mitingul electoral au fost aduși gratuit cu trenuri speciale. Consider că: România nu avea nevoie în primul rând de generali, libera circulație a valutei nu este o măsură care să ne favorizeze pe noi, oamenii obișnuiți, ci pe nomenclaturiștii care o posedă, nu era necesar să se plătească trei luni salarii activiștilor, securiștii scoși la pensie sau puși pe liber o perioadă, au fost reintegrați mai târziu în instituția la care au lucrat și cred că sunt doar plătiți de armată, dar comandați de Ministerul de Interne și Guvern. Exemplu concludent: ex-colonelul de securitate Ciulău se pare că a devenit, după 27 ianuarie, Ministru secretar de stat la serviciul de informații din București».
SEVER GHEAȚĂ, deținut politic, se declară «ultimul golan supraviețuitor». A fost închis între anii 1952-1964, 1969-1973, iar anul trecut, pe 22 mai, și-a dat foc arzând ca o torță vie pe platforma Militari. Consideră că cel mai mare cancer al omenirii este comunismul.
Asociația 21 Decembrie anunță că Revoluția continuă, evenimentele fiind legate prin loc și semnificație de Revoluția anticomunistă din Decembrie.
Ora 21,50. Pe peretele «Facultății de golani arhitecți» apare o imagine arhicunoscută: Ceaușescu și Iliescu, având ca titluri «Pretinii». Vii aplauze și îndelungi ovații…
Botezul continuă
Ziarul «Azi» din 28 aprilie 1990 al F.S.N., categorisește manifestanții din Piața Universității drept «scursori ale societății».
«Scursorile», formate în majoritate din intelectuali, dar și din alte categorii sociale, manifestează pentru o reală democrație în țara noastră, pentru introducerea în Legea electorală a punctului 8 din «Proclamația de la Timișoara» și împotriva comunismului.
«Golanilor», «huliganilor», «scursorilor», încep să li se adauge personalități ca Octavian Paler, Gabriel Liiceanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mihai Lupoi, și chiar și unii membri ai F.S.N. care, prin arderea carnetelor de adeziune la Front, au ținut să demaște în fața mulțimii ce înseamnă Frontul și care este democrația pe care o va aduce el.
Zecile de mii de manifestanți, cu lumânări aprinse în mâini, s-au rugat pentru binele țării, într-o atmosferă înălțătoare.
Când «golani», «huligani» și «scursori» vor democrația reală și dispariția comunismului atunci care este democrația pe care o pot aduce, pentru greu încercata noastră țară, «intelectuali» de tip Dan Iosif și colegii lui bolnavi de comunism? Amintirea lui Dej, Zăroni și, mai ales, a lui Ceaușescu și «savantei» lui este prea proaspătă în noi ca să ne mai poată duce în eroare.
E. ȚEPEȘ”.
Sursa: „Dreptatea”, 28 aprilie 1990, p. 1.
[Vlad Mihăilă]