„Î: Ați asistat la conferință, și ați remarcat, printre altele, diversitatea de opțiuni în ceea ce privește modurile de organizare. De ce le este atât de greu românilor să se organizeze?
R: Pentru că am uitat să ne organizăm. În patruzeci de ani așa ceva nu s-a făcut, fiindcă nimeni nu a avut nevoie să se organizeze în vreun fel. Personal simt această incapacitate. Iar efectul izolării în care am trait este refuzul de a acorda credibilitate și încredere, mai ales partidelor istorice. Într-o societate civilă, ele sunt singurele care pot valorifica valorile morale, culturale, adică tot ce a distrus comunismul.
Î: Între toleranță și răzbunare, unde credeți că ne putem plasa?
R: Credeți că justiția înseamnă răzbunare? Odată distruse instituțiile sociale, politice și civile, morala, cultura și economia, este firesc să le ceri înapoi cu fermitate, pentru că au aparținut poporului și tot lui trebuie să-i aparțină.
I: Între Monarhie și Republică, ce variantă ați alege?
R: Ce fel de Republică? Tipul Republicii neocomuniste, cu Iliescu președinte? Un referendum era necesar înainte de alegeri. Poporul s-ar fi putut exprima altfel, din afara presiunilor campaniei electorale. Personal, am mare simpatie pentru Mihai.
Vă multumim!
Viorel Drăguș”.
Sursa: „Oblio” 15 mai 1990, p. 5.
[Cristian Dumitrescu]