„1 MAI 1990. Ora 10. Piața Universității – «Zona Liberă de neocomunism a României». Circa 10.000 manifestanți. În fața Teatrului Național s-au întins corturi, sunt cei veniți din diferite orașe din țară: Timișoara, Craiova, Constanța, etc.
Pe zidul Facultății de Arhitectură – un imens tablou, intitulat «pretinii» – Ceaușescu și Iliescu – Se discută civilizat, domnește calmul. Cineva face o remarcă «aici se țin lecții de democrație», «aici nu sunt partide, nu se face politică, aici sunt numai GOLANI și HULIGANI».
Mulțimea manifestanților crește din ce în ce mai mult, vin intelectuali, muncitori, elevi. Ora 16.00 în piață sunt peste 160.000 de oameni. Începe mitingul de 1 MAI, împotriva comunismului și neocomunismului, împotriva nomenclaturii comuniste, care a preluat puterea după 22 Decembrie, împotriva actualului guvern, pentru democrație, pentru Proclamația de la Timișoara, pentru Libertate. Spicuim din cuvântările participanților.
Doamna Doina Cornea: «Trăim același miracol din 21-22 Decembrie. Cerul vrea să fim uniți. Sunt alături de voi. În lumea aceasta niciun gest nu este zadarnic. Ce facem noi este un gest al ISTORIEI!». Se cântă «noi de aici nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne câștigăm libertatea noastră».
Domnul Victor Rebengiuc – actor: – «Vă mulțumesc pentru că sunteți aici, în acest spațiu sacru al Capitalei și al țării. Cei din piață sunt și vorbesc în numele a cel puțin 3,5 milioane de semnatari pentru Proclamația de la Timișoara: Ei exprimă spiritul Revoluției. Hotărârea guvernului de a nu discuta cu manifestanții a scindat țara. Noi, suntem cu țara, am semnat o declarație în acest sens». Printre semnatari: Gabriel Liiceanu, Octavian Paler, Gabriel Andreescu, Lucian Pintilie, Șt. Aug. Doinaș, Mihai Stoenescu, Radu Filipescu, Leopoldina Bălănuță, Ana Blandiana, Romului Rusan, Alin Teodorescu, Edmond Nicolau, ș.a.
Domnul Stanciu Constantin Răileanu – maistru la Uzina «23 August». «Salut toate categoriile de golani din piață și din toată țara. Am venit să vă întreb unde a dat rezultate comunismul în lume? Iată, comuniștii doborâți de Revoluția noastră vor să facă iar un comunism cu fața umană: Vor ca în alegeri să ne transforme în buldozere, pentru a nivela drumul celei mai oribile societăți. Proclamația de la Timișoara este INIMA REVOLUȚIEI ȘI A ȚĂRII».
Domnul Jean Claude – profesor chirurg din Franța: «În fața acestei piețe care rămâne un simbol al sacrificiului și al democrației, salut cu o mare emoție pe cei prezenți care apără demnitatea umană împotriva monstrului comunist. Toți patrioții francezi vă salută și sunt alături de voi. Văzându-vă, am încredere în democrația română – jos comunismul! Trăiască România Liberă! Trăiască Golanii!».
Actorul Florin Zamfirescu: – «De aici se ia lumină pentru viitor».
Domnul Mihnea Moroianu – lector la Institutul Politehnic București: «Adresez un salut celor ce sprijină Proclamația de la Timișoara. România să fie scoasă de sub semnul buldozerului, unde să nu mai existe vizite de lucru, mitinguri demonstrative care nu sunt decât manipulări. Poporul român are dreptul la libertate».
Domnul Paul Apostol – student anul IV mecanică – Constanța: «Vorbesc în numele celor care de duminică (de două zile) manifestează în Constanța, ca și dvs., în fața Casei Albe. Sunt însărcinat să vă prezint comunicatul: 1. Noi cei din Constanța, suntem solidari cu Bucureștiul și Timișoara privind Proclamația de la Timișoara și în special cu punctul 8».
Vorbesc, în continuare: un reprezentant al sindicatului marinarilor din Constanța, care se solidarizează cu manifestația din Piața Universității. Iar din partea unui grup de 500 de buzoieni, veniți în București, purtătorul de cuvânt spune printre altele: «să fie dat jos Voican-Voiculescu, noi nu-l vrem».
Domnul Nicolae Dorel Trifu – economist – inspector la Banca din Ploiești: «Am venit aici, în 25 aprilie, un grup de 150 de oameni. Un grup de instigatori s-au dedat la huliganisme, încercând să ne atace; acel grup era FSN-ist. Așa înțeleg ei democrația. Tov. Iliescu și tov. Roman vorbesc frumos în cuvinte, dar în practică sunt demagogi. Ei ne oferă o democrație originală, pentru – o nouă epocă cu mai mult aur!»
Domnul Dorin Ilie din Craiova: «Suntem alături de voi. Craiova este pe stradă».
Domnul Jean Richard – deputat în parlamentul francez: «Vă dorim libertate, democrație, o meritați, sunteți simbolul poporului român».
Domnul Dincă Dumitru – inițiatorul principal al acestei acțiuni, care de două zile este în greva foamei, pentru tăcerea guvernului și a T.V.R. (neliberă): «Atragem atenția opiniei publice pentru lupta generală împotriva comunismului, care se reinstaurează prin Iliescu și FSN».
Domnul avocat Gheorghe Simionică – vorbește despre manevrele din justiție și arată că cele trei puteri în stat nu sunt independente, ele sunt dictate de FSN și guvern.
Domnul Mircea Răceanu: «Sunt primul diplomat-golan care vine aici. În 16–22 Decembrie 1989 a fost o Revoluție și este datoria noastră să o păstrăm, cu toate că se încearcă să ni se fure».
Domnul Ioan Alexandru – poet și profesor universitar: «Este cea mai fericită zi a vieții mele, sunt în mijlocul studenților și poporului meu. Unde se află Ierusalimul poporului român? Astăzi putem spune: se află în Piața Universității în București».
Este ora 20.00. Mitingul continuă. Urmează «Democrația în nocturnă», ca mâine să continue, cu același cântec, cu aceleași lozinci democratice, cu alți și alți vorbitori, dar cu încredere nețărmurită în VIITOR.
T. DÂRLEAˮ.
Sursa: „Viitorul”, 3 mai 1990, p. 2.
[Diana Tița]