„Insulta e neputința exasperării – insulta e declarația înfrângerii” (Nicolae Iorga)

„Manifestația pașnică din Piața Universității continuă. Spre orele serii de marți numărul participanților depășește 20 000. Se strigă lozinci anticomuniste, antiguvernamentale și anti F.S.N.

De la balconul Universității se rostesc discursuri de către cetățeni din București și din întreaga țară. Se cere convocarea C.P.U.N. și discutarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara. De asemenea, se cere ca domnul Iliescu să-și retragă aprecierile negative la adresa manifestanților, demiterea unor miniștri precum și clarificarea publică a evenimentelor zbuciumate din Timișoara, București și Tg. Mureș. Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat și doamna Doina Cornea, actorul Victor Rebengiuc și prof. Ioan Alexandru.

Ora 20.30 DOI MUNCITORI DE LA I.M.G.B. sunt alături de golanii prezenți și doresc același lucru: libertate. S-a anunțat că de la I.M.G.B vin muncitorii să-i gonească pe manifestanți, dar nu-i adevărat. Greșeala noastră a fost că pe 22 decembrie, aflându-ne la intrarea (?), nu i-am lăsat pe toți să (?) la clădire. La I.M.G.B. nu s-a schimbat nimic. S-a schimbat doar directorul, dar a ajuns (la?) minister.

Un MAISTRU GOLAN DE LA 23 AUGUST: Televiziunea a făcut apel la noi, pe 22 decembrie, ca s-o apărăm cu piepturile noastre. Facem și noi apel la televiziunea română pentru informarea corectă a opiniei publice. Nu avem nimic cu nici o persoană, dar suntem împotriva unui sistem. Ne-am săturat de vizitele de lucru ale celui mai iubit fiu al poporului. «Am ajuns la concluzia că nu putem produce suc propriu. Propun I.L.F.-ului să trimită 10 vagoane de suc de roșii, ca să putem fierbe, tovarăși».

Institutul Politehnic, prin studentul HORAȚIU RUSIN declară că s-a constituit un comitet de inițiativă al studenților golani pentru sprijinirea Proclamației.

Ora 20,50 Mihai Lupoi: «Părul mi l-am schimbat de tot dar năravul de a lupta împotriva nedreptății, ba. Sunt mândru că alături de soția și fiul meu am căpătat titlul de golan».

SORIN ROȘCA STĂNESCU, VICEPREȘEDINTELE SOCIETĂȚII ZIARIȘTILOR: «Dumneavoastră ne garantați libertatea presei. Ieri, la Timișoara, s-au înregistrat în două ore 10 mii de semnături care au fost depuse la ora 11 și 10 la Curtea Supremă de Justiție pentru contestarea candidaturii lui Ion Iliescu la funcția de președinte. Prima contestatară a fost Doina Cornea».

Lupoi: «Cine nu învață istoria o trăiește pe propria piele și numai hoțului îi e frică de hoți!»

MUNTEANU MARIAN anunță că la televiziune s-au prezentat imagini cu Ion Rațiu trecând prin piață, insinuându-se că aici s-ar face propagandă electorală, dar nu este adevărat.

Comunicat: Pe 30 aprilie, la ora 20 s-au prezentat la camera de gardă a spitalului Colțea, declarând greva foamei, 14 demonstranți dintre care menționăm pe: Dumitru Dincă, Sion Dumitru (București), Andrei Beatrice (Constanța), Burcea Cătălin Anton, Zaharia Carmen (Bârlad), Popa Viorel (deocamdată Gh. Gh. Dej), Hereș Gheorghe (Satu Mare), Dumitrescu Victor, Borza Marius, Nedelcu Dan (București).

Ora 21: Dumitru Dincă: «Să mai zică tovarășul Iliescu că dumneavoastră nu sunteți reprezentativi. Mai dorim altă epocă de aur?»

MENȚIU ION – Președintele Asociației 16-21 decembrie: «Cine are dovezi despre cauzele evenimentelor din 29 ianuarie, 18 februarie, 24 aprilie, să vină miercuri, ora 9 la Tribunalul Municipiului București». După Revoluția Franceză, Ludovic al XVI-lea a fost înlocuit cu Napoleon. După Revoluția din Rusia, țarul a fost înlocuit cu Stalin. După Revoluția din România, Ceaușescu a fost înlocuit cu Iliescu.

PROF. DR. DOC. LUCIAN BULIGESCU de la Facultatea de medicină: «Democrația nu este echivalentă cu libertatea de a nu minți, ci cu dreptul de a nu fi mințit».

GÎTLAN ION – tatăl lui Gîtlan Mihai, prima victimă a Revoluției din București citește o scrisoare deschisă către Ion Iliescu.

21,40 Șefa sindicatului din FABRICA DE LAPTE BUCUREȘTI, INGINERA PASCALE FELICIA: «Nu-i adevărat că sindicatele din industria alimentară s-au desolidarizat de manifestanții din Piața Universității. Guvernul vrea să demonstreze muncitorilor că ei au puterea, dar muncitorii vin aici în schimburi, pentru că muncesc».

EUGENIA IONESCU, LECTOR UNIVERSITAR I.A.T.C., fost deținut politic: «Nu anii din închisoare au fost cei mai grei, ci anii din așa-zisa libertate. După executarea pedepsei am lucrat ca muncitor necalificat pe șantier și muncitorii m-au ajutat. Ei sunt cu noi, suntem mulți și vom învinge».

Ora 21,50, Cluj: În Piața Universității se continuă starea de veghe. A apărut revista «Foaia golanilor».

Roșca Ion de la «Asociația Dialog Piatra Neamț» anunță că această organizație a intrat în «Alianța Națională pentru susținerea Proclamației de la Timișoara» și că mâine, 1 mai, va ieși în stradă: «Fiți solidari cu cei rămași în enclave comuniste! Lipsa informațiilor, perfidia actualului guvern, au dus la închegarea monstruoasei coaliții împotriva Revoluției».

EUGEN MURGOCI – Asociația 21 decembrie: «Teoria că strada nu poate lua decizii este falsă. Strada a fost bună și dreaptă când tovarășul transformat în domn a preluat puterea. Să nu se mai îmbolnăvească ei de colesterol alimentându-se de la Gospodăriile de partid, iar noi să căutăm câte ceva pentru copii prin alimentările goale. Sunt din cei trei care l-au adus pe Nicu la TV. Generalul Tudor a vrut să-l ascundă: «Nicușor nu-ți fie teamă că totul e bine». Iliescu a stat 15 minute într-un birou împreună cu Nicu. Punem întrebarea: de ce nu a început procesul public al lui Nicu, Zoe și Valentin? Ce se așteaptă?”

FLORIN ZAMFIRESCU, ACTOR: Timișoara, Craiova, Constanța, Sibiu, Cluj și Ploieștiul care face naveta sunt alături de noi. Vom fi sigur majoritari. Chemăm clerul cinstit să ne sprijine. S-a slăbit doar cu câteva ture menghina în care era strânsă națiunea.

GILDA LAZĂR”.

Sursa: „Dreptatea”, 3 mai 1990, p. 1, 3.

[Vlad Mihăilă]