„Libertate te iubim, ori învingem, ori murim

Până la alegeri mai sunt câteva zile, câteva nopți.

Până la câștigarea Libertății, a demnității noastre mai este nevoie însă de mult tribut de suflet și curaj, mai este nevoie să strigăm din tot sufletul nostru, noi cei vii, pentru Libertate, Adevăr, Unitate.

În Piața Universității, Revoluția continuă cu toată hotărârea și dârzenia.

ROMÂNII DE DINCOLO DE PRUT aderă, într-un cuget și o simțire, cu românii de dincoace de Prut, la Proclamația de la Timișoara.

«Cele 2 milioane de susținători ai Frontului Popular din Moldova înseamnă pentru istorie ceea ce a însemnat Mișcarea Ardeleană de la începutul secolului trecut».

«Țara se deșteaptă, în curând România va fi toată o Zonă Liberă de Neocomunism».

Dl. Constantin Ticu Dumitrescu (vicepreședintele Asociației Foștilor Deținuți Politici):

«Oare noi aici, în România noastră, nu vom avea curajul pe care îl au frații noștri moldoveni din U.R.S.S.? Oare frații noștri care nu s-au trezit încă nu se gândesc că va veni o vreme când le va fi rușine de ceea ce gândesc acum? Drumul poporului nostru acum este evoluția firească spre Libertate și nimeni nu ne va opri din acest drum. Datoria foștilor deținuți politici este să rămână în primele rânduri. Din respect față de prestigiul poporului român, Asociația Foștilor Deținuți Politici face un apel către conducerea țării de a nu recurge sub nici o formă la forță și să acționeze după exemplul celorlalte țări care s-au ridicat împotriva comunismului. Să accepte imediat un dialog deschis. Armata română să rămână scut de apărare al poporului român, așa cum a făcut de-a lungul istoriei. Către Poliție facem apelul de a nu se transforma din nou în factor de represiune împotriva fraților și copiilor lor. Către muncitori: feriți-vă de a juca din nou rolul pe care P.C.R. vi l-a atribuit în 1946 pentru a ne dezbina și a ne ridica unii împotriva altora».

Ioan Alexandru a întâmpinat zecile de suflete din Piața Universității cu sfântul cântec «Hristos a înviat din morți, / Cu moartea pre moarte călcând».

«Iubiți frați, vă aduc o veste bună din Oslo. Am vorbi ieri la amiază în Piața Universității din Oslo, unde se acordă Premiile Nobel pentru Pace. Am propus ca tineretului care a murit în Piața Libertății să i se acorde Premiul Nobel pentru Pace Pentru ca acest premiu să fie primit de tineretul care a murit și de tineretul care este aici, este nevoie de nonviolență. Acest tineret este o pildă, la ora de față, în întreaga lume. Lumea e dornică de România. Omenirea întreagă privește această piață. Faceți din ea un simbol al poporului român! Avem o șansă să dăm și noi ceva. Avem șansa de a da inima noastră mare, creștină, de popor de mare valoare. Amin!»

Un anunț: La Galați, studenții nu au fost cuprinși în listele electorale. În urma protestului lor li s-a permis să voteze la Universitate.

Regizorul Nicolae Macovei ne spune că: «Ideologia comunistă este ideologia slugilor nemulțumite de condiția lor, dar incapabile să devină libere datorită aservirii colectivismului. Libertatea presupune efort estetic și mai ales depășirea continuă pentru ca binele fiecărui individ să nu fie călcat de binele colectiv.

Omul nu se naște liber, își construiește libertatea zi de zi, prin sacrificiu și demnitate. Libertatea se câștigă prin iubire și devotament. Există numai libertatea de a accepta libertatea celuilalt ca pe propria ta libertate. Secolul XX a elaborat cea mai eficientă formă de sclavie – comunismul. Vrem să trăim de acum înainte într-o societate care să confere fiecăruia șansa de a exista conform propriului său efort creator. Toleranța recunoscută a românilor nu mai trebuie să tolereze vechile mentalități, vechile practici sociale. Dacă nu vom avea tăria să mergem până la capăt, istoria de va judeca. Se spune că un popor are guvernul pe care îl merită».

Anunț: În fața Ambasadei Române din Roma se desfășoară o manifestație de solidaritate cu manifestația din Piața Universității și din celelalte Zone Libere de Neocomunism din țară. S-a scandat la Roma: «Noi de-aice vom pleca / Vom pleca acasă / Pentru a ne recâștiga / Libertatea noastră!»

Dl. Paul Dugheanu – critic literar: «Prieteni întru golănie, aici, în această Zonă Liberă de Neocomunism, tovarășul Iliescu nu este președinte. Aici va fi insula libertății, indiferent ce se va întâmpla după 20 mai».

Dl. Mircea Munteanu de la Asociația Răniților în Revoluție: «Noi nu am ieșit în stradă pentru glorie. Am ieșit în stradă să luptăm pentru o idee. Suntem aici, cu voi, în fiecare seară. De aici nu ne va îndepărta decât moartea».

«E greu un titlu de Erou / Căci frați noi suntem / Aș vrea să-mi dați un nume nou / Golan post-mortem!» Un apel din partea Ligii Studenților din Institutul Politehnic București: «Am hotărât înghețarea activităților didactice din I.P.B pe perioada 15-21 mai. Organizăm o manifestație pașnică pe 17 mai, orele 14, în fața Rectoratului».

Studenții din A.S.E. s-au constituit într-un comitet independent pentru sprijinirea Proclamației de la Timișoara, care cuprinde studenți și profesori. Tot ei organizează un miting, joi, ora 14,30, în Piața Romană. Participanții se vor deplasa la I.P.B., pentru a se uni cu studenții politehniști și, împreună, uniți, se vor îndrepta spre Piața Universității.

Convingerea lor de nestrămutat este că numai uniți vor învinge. Revoluția continuă!

MĂDĂLINA MINCU

ODETTE HANGANU”.

 

Sursa: „Dreptatea”, 16 mai 1990, p. 1.

[Vlad Mihăilă]