Născut în anul 1962, în Grădiștea, Comana, județul Giurgiu, Marian Munteanu este de profesie etnolog, dar este și activist civic și a fost și profesor asociat al Universității din București la Facultatea de Litere, secția Etnologie. Este licențiat din 1991 cu specializarea româno-portugheză, și a obținut titlul de doctor în anul 2005 cu teza Folclorul detenției – Ideea de libertate în cultura tradițională românească.
Provine dintr-o familie mixtă, cu rădăcini moldovenești și aromâne, tatăl său fiind originar din Basarabia, iar mama lui este descendentă, pe linie maternă, a unei familii de aromâni din Piatra Neamț, județul Neamț.
În timpul studenției, Munteanu a urmat un stagiu de specializare în Statele Unite ale Americii, la Washington, primind și o bursă de la National Forum Foundation.
În calitate de student, a înființat Liga Studenților în 1989 cea care va fi în prim-planul manifestărilor din Piața Universității, din aprilie-iunie 1990. Scopul lor principal era de a promova valorile democratice și statul de drept. Munteanu a fost principalul exponent al demonstrației studențești din Piața Universității petrecută în urma rezultatelor primelor alegeri organizate după căderea comunismului din 1989, în urma cărora Ion Iliescu și Frontul Salvării Naționale au ieșit câștigători.
Marian Munteanu a fost arestat în mai multe rânduri pe motive indirecte politice, atât înainte cât și după 1989. Pe data de 13 iunie 1990 a fost arestat și eliberat în aceeași zi, pentru ca, în dimineața zilei de 14 iunie să fie sechestrat și agresat chiar în sediul Universității, fiind internat în stare gravă la spital.
Ulterior, Marian Munteanu și-a continuat demersurile civice în organizații precum Mișcarea pentru România, Liga Culturală a Românilor de Pretutindeni sau Fundația Euxinus, rămânând și astăzi o personalitate emblematică pentru evenimentele din aprilie-iunie 1990 din Piața Universității.
[Andrei Neacu]
.
(11 mai 1990) „Un «tribun al poporului»”