Mihai Stănescu (1939-2018) a fost unul dintre cei mai importanți caricaturiști români. A absolvit în anul 1966 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, și a primit recunoaștere internațională pentru talentul său artistic încă din anii 1970. Mihai Stănescu este autorul a peste 10 albume de caricatură.
Înainte de 1989 a criticat regimul comunist și pe Nicolae Ceaușescu, fiindu-i repede interzisă publicarea albumelor (unele au fost vândute parțial, altele nici nu au ieșit din tipografie).
Sursa: „22”, 1 iunie 1990, p. 10.
În luna iunie 1989, Stănescu, remarcat prin simțul său ironic și autoironic debordant, a încercat să publice albumul Acum nu e momentul. Iată cum mărturisea în scris pe spatele versiunii apărute în cele din urmă în 1990: „Acest album a fost realizat de către autor în tipografia sa «clandestină» din Strada Eforiei, nr. 4, et. 6, ap. 6, cod 70623 București România”. Textul este însoțit de o fotografie a sa în care poartă un tricou cu mesajul „OMUL E SUSPUȘ GREȘELII”.
Albumul cuprinde numeroase caricaturi ce reprezintă o critică a regimului comunist și a realităților de zi cu zi, mai ales în anii 1980 și include și o dedicație către tinerii de după căderea regimului comunist („Dedic acest album tineretului României Libere”).
În aceste condiții, Mihai Stănescu nu a putut sta departe nici de mișcările care contestau decizia FSN-ului și a lui Ion Iliescu de a-și contina activitatea în politica României după 1989, în timpul Fenomenului Piața Universității manifestându-se prin talentul său împotriva noilor desfășurări ale vieții politice (prin caricaturi apărute în diferite periodice), dar și semnând un protest al intelectualilor făcut cunoscut în presa vremii (inclusiv în revista „22”).
Și după evenimentele din 1990, Stănescu a rămas prezent în societatea românească prin numeroasele alte albume, reflectând prin caricaturi realizate în stilul caracteristic viața politică și societatea românească.
„Ce se dă? Faliment.”
Sursa: „Adevărul”, 30 decembrie 1989, p. 1.
.
Exemple de caricaturi semnate de Mihai Stănescu
(30 decembrie 1989) „Semnături interzise – Mihai Stănescu”
(1 iunie 1990) „Omul e suspus greșeliiˮ
.