„Redăm câteva fragmente din cuprinsul declarației transmise agenției «Rompres»:
Pe măsură ce ne apropiem de momentul alegerilor- primele alegeri libere din România, în peste jumătate de secol- se constată, izolată, dar persistent, o tendință de accentuare artificial, cu evidente scopuri îngust electorale, a tensiunilor politice, tensiuni, până la un anume punct, inerente procesului de schimbare generat de revoluție.
Contestația, dialogul pătimaș, sunt firești și, probabil, inevitabile în zilele și săptămânile acestea, dar nimic nu justifică încercarea de a eroda cuceririle revoluției și punerea în pericol a climatului democratic necesar manifestării și exercitării drepturilor și libertăților cetățenești.
Din acest punct de vedere, manifestația din Piața Universității, nu este de natură să contribuie la stabilizarea vieții civile, perturbând cursul normal al zilelor și nopților centrului Capitalei și prin reverberațiile sale, și pe cei din alte 2-3 orașe, nemulțumind astfel un număr mare de cetățeni.
Mai îngrijorător este, însă, faptul că se încearcă pe această cale, substituirea nedemocratică a votuui popular liber exprimat, cu voința și interesele unor grupuri minoritare, utilizându-se ca instrument presiunea străzii, ceea ce contravine nu numai Legii electorale adoptate, ci și principiilor fundamentale ale statului de drept pentru care s-a luptat în revoluție.
Cu toate acestea, și în ciuda sentimentului public, foarte larg, de dezaprobare a manifestației, am considerat că în condițiile actuale, nu trebuie să fie ignorată nici o sursă de tensiune și animozitate, nici măcar starea de frustrare decurgând mai curând din nerăbdare tinerească decât din judecăți politice.
Drept urmare, în urma discuțiilor avute cu domnii: Ion Caramitru, Mircea Dinescu, Dan Hăulică și Andrei Pleșu, am convenit ca marți, 8 mai, să aibă loc o întâlnire cu reprezentanții organizațiilor participante la manifestația din Piața Universității. De asemenea, am avut o întâlnire și cu reprezentanți ai Societății Timișoara.
În legătură cu acestea țin să precizez următoarele:
1. Regret în mod sincer folosirea cuvântului „golan” la adresa celor din Piața Universității. Informațiile de care dispunem la ora când am folosit termenul nu erau măgulitoare pentru unii din organizatorii disimulați ai demonstrației, dar rămâneau incomplete, în raport cu ansamblul manifestanților. Oricum, termenul a fost și rămâne regretabil.
2. În dialogul inițial, am exprimat clar că nu pot constitui obiectul de negociere nici dara alegerilor, nici prevederile Legii electorale – asupra cărora C.P.U.N. s-a pronunțat fără echivoc.
Întâlnirea de marți trebuie să ducă la eliminarea tensiunii politice apărute la centrul Bucureștiului, la restaurarea legalității și ordinii și la crearea unui climat civilizat, absolut necesar pentru desfășurarea normală, a campaniei electorale. În ceea ce mă privește mi se pare evident că dialogul de marți lipsește de motivații logice continuarea demonstrației, ale cărei consecințe se fac simțite mai curând în dificultățile circulației decât în argumentația politică.
3. În cursul deplasărilor în diferite județe ale țării, am constatat că toată lumea este dornică să înceteze starea de tensiune, să se intre în normalitate, prin respectarea bazei legale a alegerilor singurelor instituții care exercită puterea în stat – Consiliul Provizoriu de Uniune Națională și, subordonat acestuia, Guvernul. Orice contestare a Legii electorale și a autorității C.P.U.N. poate duce numai la anarhie și haos.
Trebuie să fim conștienți că numai desfășurarea în condiții normale și de siguranță a campaniei electorale, ca și a alegerilor propriu-zise, poate aduce țării, nouă tuturor, împlinirea dezideratelor de libertate și democrație”.
Sursa: „România liberă”, 6 mai 1990, p. 1.
[Alexandra Dănălache]