„De două zile, «România liberă», «Dreptatea», «22», «Baricada», «Expres» și alte câteva publicații din Capitală nu mai apar. Cauzele sunt mai multe și destul de complexe. Oricum, nu au fost interzise de către autorități, cum s-a spus, neapariția lor fiind direct legată de evenimentele de la 13 și 14 iunie.
Pentru a lămuri pe deplin lucrurile, reproducem integral un comunicat «Rompres», până acum citat trunchiat:
«Reprezentanții Sindicatului Liber din Secția Gazete a Combinatului Poligrafic București, ne declarăm, încă o dată, solidari cu toți oamenii de bună credință care apară interesele Revoluției, noua noastră democrație.
Dacă până la alegerile din 20 mai 1990 am înțeles să tipărim gazetele România liberă, Dreptatea, Baricada, 22 și altele care incită la dezordine, destabilizare, contestând autoritățile, considerând că este dreptul tuturor să-și exprime liber opiniile, acum, când în urma scrutinului a fost instaurat un regim legal ca expresie a opțiunii majorității electoratului, noi, muncitorii din Secția Gazete, ne declarăm dezacordul, indignarea față de modul în care publicațiile mai sus menționate prezintă realitățile țării noastre, întreținând un climat de tensiune și suspiciune.
În condițiile în care aceste publicații vor continua campania de dezinformare a opiniei publice, de instigare la violență și dezordine, tipografii din Secția Gazete vor publica, într-o casetă, pe prima pagină a acestor publicații, un text în care-și exprimă dezacordul cu conținutul acestora. În ultimă instanță, dacă ziarele refuză publicarea casetei, ne rezervăm dreptul de a refuza tipărirea acestor ziare».
Apoi, în ziua de 14 iunie a avut loc un mare miting al muncitorilor de la Combinatul Poligrafic București, în care respectivele publicații au fost acuzate de a fi avut o mare vină în declanșarea tragicelor evenimente de la 13 iunie. S-a scandat împotriva conducerilor acestor publicații și a gazetarilor instigatori.
Tot în aceeași zi, ca și în următoarea, minerii au uzat de «argumentele» lor.
În aceste condiții, publicații menționate, ca și alte câteva nu au putut apărea. Fără să fim de acord cu cele mai multe dintre materialele apărute în coloanele acestor publicații, cum de altfel am scris nu o dată, fără să contestăm dreptul muncitorilor de la Combinatului Poligrafic București de a hotărâ, în deplină libertate, atitudinea lor, credem că democrația noastră ar avea de suferit dacă presa ar suporta anumite interdicții în ce privește tipărirea.
Chemăm pe toți gazetarii de bună credință să se abțină de la atitudini care să incite la violență și destabilizare, care să întrețină un climat de ură și intoleranță. E dreptul opoziției să aibă atitudinea sa, să-și afirme, în deplină libertate ideile, dar nimeni nu are dreptul moral de a se face complice la crimă.
Totodată dezavuăm molestarea gazetarilor, încercările grosoloane de intimidare a acestora, indiferent care ar fi explicațiile date pentru a justifica aceste reprobabile gesturi.
DIMINEAȚA”.
Sursa: „Dimineața”, 17 iunie 1990, p. 3.