„De duminică seara, orele 18 până luni dimineață, orele 7 și jumătate, Piața Universității a fost ocupată de tineri manifestanți, care, în așteptarea televiziunii, au blocat circulația în intersecție.Televiziunea n-a apărut și consecventă, nici la «actualitățile» de duminică seara, până noaptea la încheierea programului, nu a transmis nici o notiță despre ocuparea pașnică a Pieței Universității de către tineri. Sub lozinca (scrisă pe o pânză imensă), «Susținem Proclamația de la Timișoara», la început au fost prezenți in piață cam două mii de demonstranți. Aceștia, printr-o portavoce  au cerut abrogarea decretului 473, prin care televiziunea se subordonează guvernului, și includerea în legea electorală a punctului 8 din «Proclamația de la Timișoara».

S-au strigat lozinci cunoscute: «F.S.N., F.S.N, du-te  în U.R.S.S», «Iliescu nu uita, tineretul nu te vrea», «Nu vrem președinte care sa ne vândă U.R.S.S.-ului», «Nu suntem huligani», «16-21, nu pleacă niciunul», «15-22, voi ați tras în noi», «Jos Comunismul». Aceasta din urmă (și cu «Demonstrație») au rămas înscrise și pe asfalt. Un autobuz cu poliție s-a oprit în fața spitalului Colțea în jurul orei 21, dar, după o jumătate de oră aproximativ, polițiștii au plecat, reacționând poate la lozinca nou lansată: «Doriți să fiți cu noi? Duceți-vă înapoi».

Demonstrațiile au marcat spațiul sacru în care au căzut victimele din 21 decembrie cu un cordon tricolor, rămânând în interior și au blocat trecerile cu o baricadă fragilă, formată din panourile de tablă care erau așezate în latura dinspre Colțea. Spre miezul nopții, in piață mai erau câteva sute de tineri, unii sub 14 ani, la un moment dat s-a strigat prin portavoce: «Toți copiii care sunt aici, să vină să le dăm lapte”. Spre dimineață, la ora 7, înghețați de frig mai rămăseseră foarte puțini să-și apere dreptul lor de a protesta contra televiziunii (aservită campaniei electorale a lui Iliescu) și pentru mdificarea legii electorale prin inluderea punctului 8 din «Proclamație”.

Către ora 7:30, cu responsabilitate au retras lozincilie și panourile lângă gura metroului ce dă spre Intercontinental, lăsând circulația liberă. Trebuie remarcat că toată demonstrația lor a fost absolut pașnică; de multe ori ei au strigat că nu aparțin niciunui partid. Ceea ce ar trebui să dea de gândit celor din C.P.U.N (Consiliul Provizoriu de Uniune Națională), este faptul că acești tineri au stat o noapte în frig, fără mâncare, pentru a-și apăra dreptul lor democratic. Oare, acest lucru să fie atât de insignificant încât să  nu mai intereseze pe nimeni?”

Sursa:  „România liberă”, 24 aprilie 1990, p. 3.

[Andrei Neacu]