„ANTANANARIVO. Președintele Franței, François Mitterrand, aflat în Madagascar, a declarat: «Sufragiul universal s-a exprimat recent în România. Există aici o putere legitimă. Franța nu contestă această putere. Dar este evident că democrația se implantează dificil. Consider că guvernul român trebuie mai degrabă să adopte mijloacele normale care să-i permită îndeosebi să mențină ordinea publică fără să fie nevoie să recurgă la mijloace care nu pot decât să sporească dezordinea, incertitudinile, și să ridice pe români să renunțe la violență dacă doresc să poată intra cu adevărat în centrul democrațiilor recunoscute ca atare.

PARIS. Guvernul Franței a protestat în mod ferm contra actelor de «violență total inadmisibile» comise împotriva a patru membri ai Ambasadei Franței la București, în noaptea de joi spre vineri – a anunțat un purtător de cuvânt al Ministerului francez al Afacerilor Externe. Însărcinatului cu afaceri român la Paris, convocat la minister, i s-a cerut «ca autorii acestor agresiuni să fie găsiți și pedepsiți».

MOSCOVA. Purtătorul de cuvânt al MAE al URSS. Ghennadi Gherasimov, a relevat că România se confruntă cu numeroase dificultăți, legate de condițiile obiective ale tranziției de la regimul autoritar la adevăratul stat de drept, către care nu există o cale netedă. «Totodată, este evident – a subliniat el – că apariția unor noi dificultăți în viața politică internă a țării nu poate decât să o orienteze spre panta unor încercări dramatice». «Totuși, în prezent parvin informații potrivit cărora situația din București se normalizează» – a arătat G. Gherasimov. «Sperăm că stabilitatea și transpunerea consecventă în viață a prefacerilor democratice vor fi asigurate».

WASHINGTON. Guvernul american a anunțat hotărârea de «a suspenda orice ajutor a economic neumanitar de care România ar putea beneficia», atâta timp cât procesul democratic nu va fi reinstaurat în această țară. Într-o declarație a Departamentului de Stat, citată de France Presse, Statele Unite lansează un apel autorităților «să înceteze imediat orice acțiune îndreptată împotriva procesului democratic incipient».

ROMA. Guvernul italian a dat publicității o notă în care își exprimă «via preocupare» în legătură cu evenimentele din România. Condamnând orice formă de violență, de orice origine ar fi ea, guvernul Italiei invită autoritățile de la București să respecte și să facă să fie respectate angajamentele liber asumate de noua Române în cadrul Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa în domeniul drepturilor omului. Roma își exprimă, de asemenea, speranța că «valorile democrației, libertății și pluralismului» vor intra definitiv în viața politică românească și că «spiritul de reconciliere națională va prevala cât mai curând».

BUDAPESTA. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Miniștri al Ungariei, a declarat că guvernul ungar condamnă toate măsurile bazate pe violență, aplicate la București împotriva demonstranților, îndeosebi împotriva tineretului neînarmat – relatează agenția MTL.

TOKIO. Japonia «deplânge faptul că, potrivit tuturor informațiilor disponibile, autoritățile române au făcut uz excesiv de forță», și au recurs la sprijinitorii lor civili pentru a suprima demonstrațiile antiguvernamentale. Într-o declarație dată publicității vineri, Ministerul japonez de Externe a cerut guvernului român să «dea dovadă de maximum de reținere față de manifestațiile antiguvernamentale». «Japonia speră că guvernul României va soluționa pașnic actuala criză și va instaura o democrație autentică, întemeiată pe domnia legii și pe respectarea drepturilor omului».

(Rompres)

NOTA REDACȚIEI: Am reprodus o parte din reacțiile față de evenimentele dramatice petrecute în ultimele zile la București. Ceea ce atrage atenția este faptul că unele cercuri oficiale perseverează în interpretarea unilaterală a evenimentelor. Se reproșează autorităților românești excese de fermitate, ignorându-se însă actele de vandalism săvârșite, în mod premeditat, contra unor instituții publice esențiale, în cadrul unei evidente tentative de răsturnare politică. Se ridică întrebarea: cui servește lipsa de obiectivitate în prezentarea evenimentelor?”

Sursa: „Adevărul”, 17 iunie 1990, p. 4.

[Vlad Mihăilă]