„Evoluțiile din ultimul timp din România continuă să se situeze în atenția cancelariilor diplomatice, a cercurilor politice din diferite țări.

PARIS.Președintele Franței, François Mitterand, a declarat ziarului francez «Le Monde» că suspendarea acordării de ajutor României «nu ar fi rezonabilă», în măsura în care ar îngreuna «condițiile aspre de viață ale poporului român». Referindu-se la evenimentele survenite în zilele din urmă în Capitala României, șeful statului francez a subliniat că «violența este întotdeauna condamnabilă», «dar înainte de orice decizie, evenimentele din România merită o informare completă». «Se știe oare de ce puterea rezultată din recentele alegeri este atât de contestată pe străzi? Se știe oare de ce s-a apelat mai curând la mineri decât la forțele de ordine publică?». «Nu ar fi rezonabil să se îngreuneze, fără nici o analiză, condițiile aspre de viață ale poporului român» – a apreciat F. Mitterrand (A.F.P.).

La rândul său, ministrul de externe al Franței, Roland Dumas, a estimat, într-un interviu acordat postului de radio R.T.L., că România, criticată de comunitatea internațională pentru confruntările de săptămâna trecută de la București, «nu va da înapoi» și va trebui «să fie ajutată» – transmite Agenția France Presse. «Să avem răbdare și să dăm dovadă de sânge rece» – a declarat ministrul francez. Roland Dumas a opinat că alegerile libere din România «pot fi contestate, dar nu în stradă», adăugând că autoritățile s-au aflat «în fața unei veritabile răscoale».

Referindu-se la decizia CEE, privind blocarea acordului economic și comercial cu România în urma recentelor evenimente, ministrul de externe italian, De Michelis, a declarat: «Una este condamnarea politică, etică și altceva este să hotărăști ce anume trebuie să se facă pentru a îmbunătăți situația, pentru a rezolva problemele». În legătură cu cerințele de democratizare ce trebuie întrunite pentru a obține ajutor din partea CEE, a relevat el, «situația pare a fi foarte confuză, deoarece, pe de o parte, se înregistrează acțiuni de represiune –  inacceptabile, iar pe de altă parte, este greu de înțeles acum ce înseamnă, în contextul românesc, situația care s-a creat în aceste zile. O dată exprimată condamnarea – a mai spus De Michelis – problema este de a înțelege mai bine situația, de a-i cântări și efectele: trebuie să avem grijă să nu respingem brutal România, ceea ce, firește, nu exclude cu nimic fermitatea condamnării ce trebuie exprimată față de violență și represiune».

LONDRA 20 (Rompres). – Ministerul de Externe al Marii Britanii a apreciat că alegerile din România nu au reprezentat «chiar un model de democrație», dar că președintele ales «a primit în mod clar mandatul alegătorilor». Confirmând participarea unui diplomat britanic la ceremonia de instalare a președintelui Ion Iliescu, purtătorul de cuvânt al Foreign Office-ului a precizat: «Suntem conștienți de faptul că uneori drumul spre democrația adevărată este presărat cu obstacole; nu putem decât să sperăm că, luând poziție împotriva abuzurilor pe care le vom constata, guvernul se va asigura că aceste lucruri nu se vor repeta».

BUDAPESTA 20 (Rompres). – În fața Ambasadei Române din Budapesta a avut loc o manifestație de protest împotriva evenimentelor de la 13-15 iunie din București, organizată de Forumul Tineretului Democratic din Ungaria, relatează agenția MTI. Ambasadorului țării noastre i-a fost înmânată o scrisoare în care organizația de tineret exprimă compasiune și solidaritate cu perseoanele arestate și cu familiile celor care și-au pierdut viața.

Într-un mesaj adresat domnului Ion Iliescu, președintele Federației Internaționale a Editorilor de Ziare (FIEJ), Jan Nouwen (Olanda), este exprimat «profundul regret» al acestei organizații, cu sediul la Paris, în legătură cu faptul că timp de câteva zile nu a putut fi publicat cotidianul «România liberă».

Din relatările și comentariile unor mijloace de informare în masă se detașează, prin lipsă de obiectivitate și prin tonul sentențios, aprecierile din ziarul «The Sunday Times» (Anglia), care scrie: «Cei care se află acum la putere la București și care se autointitulează Frontul Salvării Naționale s-au reîntors foarte clar la vechile lor trucuri comuniste. Știm deja că revoluția din decembrie a fost o înscenare. Acum, România ne-a prezentat o versiune în miniatură a Pieței Tiananmen și ne putem aștepta să ne servească o nouă ediție a lui Ceaușescu».

În aceeași manieră, ziarul japonez «Mainichi Daily» relevă că «România este singura țară din Europa răsăriteană unde mișcarea democratică se desfășoară sângeros. Nu se știe bine cine a aprins fitilul cea a dus la escaladarea violenței.

Este însă limpede că autoritățile și-au îndreptat armele împotriva poporului și au tras»” .

Sursa: „Adevărul”, 20 iunie 1990, p. 4.