Documentul următor prezintă o imagine tristă, dar adevărat a culturii românești în anul 1990. Situația era o consecință mai ales a anilor 1980 dezastruoși pentru societatea românească. Credem că, cel puțin așa cum relata Associated Press s-au strecut și câteva exagerări, pentru că, de exemplu, nu au fost doar nenorociri suferite de cultura românească pe parcursul celor patru decenii de regim comunist. Din motive diverse, inclusiv politice, sunt și exemple, și nu puține la număr, când în plan cultural au fost obținute importante realizări: desfășurarea unor importante săpături arheologice, dezvoltarea rețelei de muzee în teritoriu și a bibliotecilor și cinematografelor. Nu putem intra în discuții care depășesc scopul acestei scurte introduceri de document, dar am găsit potrivit să arătăm și această perspectivă care să echilibreze analiza unei perioade și implicit să aducă un plus de obiectivitate.

„Paris. Operațiunea «Cărți pentru România» inițiată de UNESCO, înregistrează un succes considerabil – informează agenția France Presse. Potrivit primelor estimări ale organizatorilor, această acțiune, lansată pentru a contribui la renașterea bibliotecilor din România, greu încercate din cauza obscurantismului ultimelor decenii și distrugerilor provocate de atacurile teroriste în timpul recentelor evenimente, ar fi permis colectarea a peste 100000 de cărți și reviste. Circa 30 de editori și instituții specializate au trimis colete întregi cu cărți, la care se adaugă și donații particulare. Triate de voluntari și membri ai comunității române de la Paris, cărțile vor pleca miercuri spre România, unde vor fi remise Ministerului Culturii pentru a le repartiza bibliotecilor din România, precizează AFP.

Muzeul «Metropolitan» unul din cele mai mare muzee de artă din lume, s-a oferit să ajute Muzeul de Artă al României, angajându-se să restaureze o colecție care a avut de suferit pierderi ca urmare a atacurilor teroriste din timpul Revoluției, ca și de patru decenii de guvernare comunistă – informează agenția Associated Press. După convorbirile purtate cu oficialități culturale române, Phillipe de Montebello, directorul muzeului, a afirmat că va încerca să obțină un sprijin din partea mai multor organizații în scopul de oferi românilor materiale și echipamente de bază.

«Problemele sunt mult mai serioase» – a declarat Everett Fahy de la «Metropolitan», care l-a însoțit pe Phillipe de Montebello în vizita sa la București. «Din cauza unor decenii întregi de neglijare, patrimoniul muzeului s-a deteriorat». Phillipe de Montebello a afirmat că muzeul duce lipsă de tot ce este necesar, începând de la hârtia de orez și picturi până la mașini de fotocopiat. El a evocat și posibilitatea restaurării unor lucrări la «Metropolitan». Este posibil să fie nevoie de ani de zile pentru a repara pagubele pricinuite celei mai cunoscute colecții de artă a României. Revoluția a redat însă muzeului speranța că ar putea deveni iarăși o mândrie națională – comentează agenția A.P. (Rompres)”.

Sursa: „Adevărul”, 23 ianuarie 1990, p. 6.