Periodicele apărute în anul 1990 constituie o sursă importantă pentru documentarea prezentei expoziții digitale, dar așa cum am avertizat încă din descrierea expoziției, ca orice surse trebuie trecute prin filtrul propriei gândiri. Este o operațiune absolut necesară, pentru că multe din periodicele vremii erau angajate în mod vizibil sau în plan secund în lupta politică și să nu fim naivi, aveau și scopuri personale sau de grup, nu tocmai benefice întregii societăți. Și periodicile au trecut printr-un proces similar ca și partidele politice, adică au fost înființate cu duiumul după 1989, nu toate având un nivel de calitate satisfăcător, sau servind informării corecte și generale a societății.
În paginile acestor periodice putem observa nenumărate încercări de manipulare, de orientare a cititorului către obținerea sau formarea anumitor concluzii (și astăzi este la fel… dar scriem și vorbim în prezent de fake news), fie prin texte, fie prin imagini.
Un exemplu de manipulare, în acest caz în principal prin intermediul fotografiei, este cel din ziarul „Azi”, 2 iunie 1990, care ne anunță încă din titlu, fără să fie nevoie să-l luăm la „bani mărunți”, de partea cui este: „cotidian al frontului salvării naționale”. Măcar suntem preveniți că servea intereselor unei organizații (politice)!
Iată pagina respectivă:
Și mai ales atenție la colțul dreapta sus unde, în afara centrului ziarului, ochii oricărui cititor se opresc adesea:
Ce putem înțelege de aici, din această alăturare de text și fotografii, adică titlu și 2 fotografii juxtapuse? Că așa este în Piața Universității („la bani mărunți!”), acolo unde se manifestează împotriva neocomunismului (semnul de circulație „interzis accesul”, pe a cărui bandă albă stă scris de mână, cu litere de tipar, „neocomunism”), se bea și se protestează, mai ales în contextul postelectoral („orice victorie, chiar electorală”; reamintim că ziarul este la peste o săptămână de la alegerile din 20 mai 1990, pe 2 iunie 1990).
O denigrare clasică la adresa manifestanților, a unui ziar care nu uita să precizeze „n-avem nimic împotrivă” (interzicerii neocomunismului, mesaj transmis via text și imagine alăturate). În plus acel „la orice vârstă” cu fotografia unui bătrân care bea o bere, acțiune ce poate fi oriunde, în Obor, în Dorobanți, sau da, poate și în Piața Universității, dar din care nu se deduce că este chiar de acolo, din Piața Universității, și săvârșită chiar de către un manifestant.
Și ce ar fi rău în acest lucru? Dar evident, că se țintea la a arăta, încă o dată, „la bani mărunți”, cam cine protestează acolo, nu scriem noi exact cine anume, dar vă transmitem că în niciun caz nu se dorea acreditarea de către redactorii ziarului „Azi” a ideii că în Piața Universității manifestanții ar fi susținut ideile unei democrații fără foști activiști PCR, fără FSN și fără Iliescu, adică pro-libertate și alte principii pentru care s-a murit în 1989 (evident, și printre manifestanți erau dintre cei care aveau și propriile interese care în mod primar sau secundar nu aveau de a face cu democrația sau poate doar cu o democrație originală, a lor).
Titlul „Piața Universității – la bani mărunți!” ne anunță un articol plin de a satisface dorința de curiozitate, de a descoperi lucruri ascunse pentru oricine, dar acel „oricine” se traduce în acest caz, în oricine este pro-FSN, pentru că informațiile din text sunt și mai problematice, dar ar necesita pagini întregi de alte contextualizări și explicații pe care nu le mai facem aici, dar va fi reprodus zilele următoare.