„Timișoara are golanii ei. Bucureștiul are golanii lui. De ce n-am avea și noi golanii noștri? Au încercat ei, penețecediști, să încropească un partid al golanilor la Brașov, dar se vede treaba că le-au lipsit (pentru moment?) gol/og/anii lui mister Rațiu.

Când credeam și noi că vom asista la o demonstrație golănească de proporții, duminică 29 aprilie în Piața Sfatului, față de multiplele apeluri cu care au fost pângărite edificiile orașului, ne-am ales cu o mare deziluzie. Cu toate că era anunțată și autorizată pentru ora 11, bieții polițiști, veniți să le asigure protecția împotriva feseniștilor, și-au pierdut duminica degeaba,  pentru că nu aveau nici pe cine apăra și  nici împotriva cui. Fiecăruia dintre polițiști prezenți le reveneau doar câte doi «golani», adică nu, că erau și «golance» unele dintre ele și-au adus și potăile de apartament, ca să mai îngroașe rândurile manifestanților în favoarea «Proclamației».

Câțiva părinți «patrioți» și-au etichetat și copii din cărucioare cu ecusonul «golan», iar unele distinse (sau destinse) figuri feminine și-au împopoțonat cu aceleași etichete busturile plinuțe.

Punctul «forte» al penibilei «demonstrații», despre care a fost informată și «Europa Liberă», a fost recitalul unui solist de culoare, venit ca reprezentant al demonstranților, «pașnici» din Piața Universității bucureștene, pentru a-i învăța pe cei prezenți un fel de melodie cu refrenul «noi de–aicea nu plecăm, nu plecăm acasă». Și s-au ținut de cuv\nt: au plecat spre «curtea» Cerbului Carpatin, unde se serveau mici și bere, în aburii și spuma cărora se felicitau reciproc pentru reușita «mărețului» act politic ce l-au înfăptuit.

În timpul demonstrației «golanilor», un fotograf amator a fost bruscat, înjurat în mod penețist și amenințat cu confiscarea aparatului de fotografiat, dacă nu părăsește locul acțiunii, sub pretextul că ar putea să fie fesenist. Amatorul respectiv, fără a fi așa cum credeau ei, vă oferă c\teva imagini «golănești» cu întrebarea: ce ne facem, fraților, numai cu o sută de «golanii» într-un oraș ca Brașovul?

ION BASARABEANU”.

Sursa: „Azi”, 8 mai 1990, p. 3.

[Laura Dumitrescu]