„Ceea ce s-a întâmplat duminică, la alegerile din țara noastră, este departe de orice simplu cod al democrației. Lucrurile au întrecut măsura. Iar cei mai mulți dintre cetățeni s-au lămurit, în fine, în privința neocomunismului F.S.N.-ist. Nu numai că nu au fost capabili să organizeze primele alegerile libere, dar, mai mult decât atât guvernul a patronat sau a favorizat, cu bună-știință sau din incompetență, un șir de abuzuri într-o țară civilizată. A fost nu ziua alegerilor libere, ci ziua… abuzurilor electorale libere.
Cu ce să începem, totuși mai întâi relatarea noastră? Șirul abuzurilor, al neregulilor este atât de mare, iar diversitatea așijderea, încât întrece orice imaginație. Încercăm o clasificare…
INCENDIERI
În comuna Chiajna, sectorul agricol Ilfov, cine a introdus în plin o țigară aprinsă. Urna a luat foc, parțial. Probabil că o parte din voturi va fi anulată. Se va repeta votarea?
Au fost amenințați cu moartea și incendierea locuințelor, dacă participă la votare, delegații P.N.Ț.-c.d. din comunele Voicani, Băgăceana și Tărmășell-Gară din județul Mureș.
«OAMENII DE BINE» AU FOST ALĂTURI DE ALEGĂTORI PÂNĂ ÎN CABINA DE VOT!!!
Deși tipărite pe hârtie velină, listele de votare au fost imprimate foarte prost. Încă un handicap pentru oamenii în vârstă. Și nu numai pentru aceștia, ci și pentru milioanele de țărani, mai puțin obișnuiți cu purtări semi-conspirative. În aceste condiții, săritori, «oamenii de bine» au fost alături de ei și le-au arătat o… floare ce înflorește în mai.
Este cazul secției nr. 168 Comarnic, județul Prahova, unde președintele este de acord cu votarea cu însoțitor din partea comisiei electorale.
La fel s-a întâmplat la secția de votare nr. 171 București (din incinta Facultății de construcții). Doamna Anica Brezoi, domiciliată în str. Folclorului nr. 25, în vârstă de 83 ani, a fost însoțită în cabina de vot de domnul Gheorghe Bălan, investit ca observator pentru această secție.
O enormitate de la Tulcea: în întreg județul, ștampilele «Votat» au fost aplicate de șefii secțiilor de votare. Ca să nu fie nici un dubiu…
În comuna Blejești – județul Teleorman, cei din comisia electorală puneau întrebarea de necontestat: «Votezi cu Frontul, nu?». Și tranc ștampila peste trandafir!
«Oamenii de bine» au fost foarte activi și la secția de votare nr. 30 din comuna Șoimari, județul Prahova. Persoanele care au declarat că nu știu să voteze sau că au dificultăți de vedere au fost obligate să intre în cabine nu însoțite de un membru al familiei ci de un membru al comisiei electorale care le indica unde să pună ștampila.
București, secția de votare din localul școlii generale nr. 113, Piața Sudului: membri ai comisiei sunt foștii activiști p.c.r. de la sectorul 4.
PROPAGANDĂ ELECTORALĂ PÂNĂ ÎN PÂNZELE ALBE
Deși este interzisă propaganda în circumscripțiile de votare, totuși în circa 870 Pantelimon (la școala veche) era afișată o listă care îi îndemna pe alegători să voteze lista 4 F.S.N.
PESCUIND ÎN APELE TULBURI ALE DEZORGANIZĂRII
Șoseaua Colentina, secția de votare nr. 191 (lângă «Suveica»), o coadă de circa 1000 de persoane așteaptă o altă urnă. Cea instalată de dimineață s-a umplut. Coada e până în stradă. Însoțitorul ziaristului străin îi spune acestuia că totul e în regulă. Spre nenorocul acestui însoțitor, la coadă era destui cunoscători de engleză!
La secția de votare din localul școlii generale nr. 120, pentru 7 cabine de votare erau doar 2 ștampile. Câți oameni vor fi renunțat la vot, părăsindu-i puterile? Idem secția de votare nr. 290 din școala nr. 98.
La secția nr. 268 București, din 8 ștampile au mai rămas doar două. Cine s-a jucat cu celelalte? Ghici ciupercă cei-i?
La secțiile 157 și 171 din Bd. Lacul Lei nr. 124 București, studenții de la construcții nu au fost trecuți pe listă.
În satul Răcoasa – Vrancea sigiliul urnei era rupt. În această ordine de idei, «bombă» electorală la liceul «Tudor Vladimirescu» din Bd. Armata Poporului – București, secția 749 unde se aflau de rezervă, în spatele clădirii, două urne nesigilate ce urmau a fi folosite în cazul în care cele din interior vor fi umplute. La fel la secția de votare nr. 216 din str. Sachelarie Vissarion, la fel în secția 13 Gorj.
La secția nr. 57 din localitatea școlii generale nr. 13 București, cabinele de vot au fost în număr insuficient.
În județul Tulcea, secția nr. 98, membrii comisiilor și paza civilă au votat în numele alegătorilor. Trandafirul să trăiască, iar noi să nu… murim!
O mostră de organizare electorală făcută de vrednicul nostru guvern F.S.N.-ist: secții de votare unde se șomează, secții de votare unde sute și mii de oameni stau la coadă. De pildă: 139 și 140 (școala nr. 307) și 204 și 205 (Liceul de mecanică fină)…
VOTURI EXPRIMATE ÎNAINTE DE A FI VOTATE
În comuna Ziduri din județul Buzău, buletinele de vot erau deja ștampilate pe trandafirul tovarășului Iliescu.
În comuna Roșu de lângă marea noastră Capitală, membrii comisiei din secția de votare le indicau oamenilor, atunci când dădeau buletinele de vot: «Uite-aici e trandafirul!»
Aceleași întâmplări care nu sunt… întâmplări s-au petrecut și în comunele Colmeana – Argeș (unde primarul dădea indicații de tipul «Să votați Frontul»), Tudor Vladimirescu din județul Galați, Sălcuța (unde dl. Dinu Florea le spunea alegătorilor să pună ștampila pe trandafir), la secția 287 Buzău unde delegatul P.N.Ț.-c.d. a găsit în pachet buletine deja votate cu «Iliescu președinte» (nu i s-a permis verificarea celorlalte pachete).
În comuna Valea Câmpiei – Brăila, președintele secției de votare, numitul Fia, fost președinte al C.A.P.-ului, închidea un ochi și le zicea țăranilor: «Votați pe Iliescu!».
De asemenea, la secțiile 684 și 685 din sectorul 6 București, reprezentantul F.S.N. dădea indicații prețioase: «Votați F.S.N.!» La fel la secțiile nr. 3 Vrancea, secția nr. 157 Răcoasa, secția 13 de la Spitalul județean Gorj. Nu altfel s-au petrecut lucrurile în comuna Mazura, județul Mureș, precum și în secția 36 Mureș.
În comuna Mogoșoaia, secția de votare 860, tipograful Gheorghe Popa avea un buletin de vot anulat, cu ajutorul căruia explica alegătorilor cum să-l voteze pe tovarășul Roman.
ÎN ALEGERI, LA FEL CA ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ, CU BĂTAIE ADICĂ
Comuna Tunari, secția 889: Delegatul P.N.Ț.-c.d., dl Nicolae Mușat a fost alungat din secția de votare de un grup de atacatori. Aceeași soartă a avut-o și observatorul suedez.
În comunele Treznea și Românași, în cabinele de vot se aflau agenți ai F.S.N. care obligau pe fiecare votant să aplice ștampila pe listele de candidați F.S.N.
Senzație în București, la Școala generală nr. 102, unde s-au aflat secțiile de votare nr. 477, 478 și 479: la ora 14,50 s-au tras, din interiorul școlii, două focuri de armă!
Delegații P.N.Ț.-c.d. au fost împiedicați să-și ducă la îndeplinirea misiunea în următoarele locuri: comuna Ivești – județul Galați, satul Urdari, comuna Bălteni (unde dl. Iulia Mazilu, delegatul nostru a fost amenințat de 50 de persoane), în comuna Fărcășești, același județ, în comunele Tărmaș, Mana, Tărmășel-Gară, Sînpetru (unde delegații P.N.Ț.-c.d. au fost amenințați cu moartea și incendierea locuințelor dacă participă la votare), comuna Merenii de Sus, județul Teleorman, secția 117, comuna Crevenicu, tot județul Teleorman.
LA VOT, ÎN STIL CEAPIST!
Buftea, secția 791: în cabinele de vot pătrund câte 3-4 persoane în același timp (comunicare făcută de Marin Gherghiceanu, delegatul P.N.Ț.-c.d.).
Secția 13 din localul școlii generale nr. 110, București: pe listele de votare au fost trecute patru persoane în loc de două, precum și persoane fictive.
Și în comuna Foișor din județul Dolj s-a permis intrarea în cabina de votare a câte 3-4 persoane în același timp.
Grave nereguli la secțiile de votare nr. 133 și 134 Școala din Tunari unde o singură persoană votează pentru 3-4 alegători. Șefa secției de votare întră în cabine pentru a arăta alegătorilor ce să voteze.
La ora 23,30, la secția de votare 416 București, s-au terminat buletinele de vot. Oamenii aflați la coadă au fost trimiși acasă. Alegătorii au sunat la Biroul electoral central unde li s-a închis telefonul.
Aglomerație peste poate la secția 157 București unde numărul alegătorilor trece de 5 mii (exact – 5700 alegători). Aceștia trebuiau, în mod normal, împărțiți în 3 secții de votare. Practic, votarea nu s-a putut încheia nici până luni dimineața.
Practica intrării în grupuri de 3-5 persoane în cabinele de votare a fost întâlnită și în județul Brăila. Este cazul secției de votare nr. 28.
În satul Plăticeni, comuna Scărișoara, județul Olt, au fost văzute persoane care au votat de mai multe ori.
Vot colectiv la secția nr. 169, comuna Merenii de Jos, județul Teleorman, unde circa 40 de persoane au votat simultan, la vedere.
Un record de vot «colectiv» s-a înregistrat în județul Tulcea, la secțiile de votare cu nr. 34 Măcin, 91 Izvoarele, 131 Sobora, 31 Isaccea, 30 Isaccea, 98 Luncavița”.
Sursa: „Dreptatea”, 22 mai 1990, p. 1, 4.
[Vlad Mihăilă]