Jianu Amza
(1881-1962)
Profesor la Facultatea de Medicină (Universitatea din București) din anul 1920
Transferat de la Universitatea din Iași
Catedra de clinică chirurgicală (semiologie) Institutul clinico-chirurgical „Prof. Dr. Th. Ionescu” Spitalul Filantropia
Născut la Fălcoi.
„Având ocaziunea de a observà, în timpul cât am fost intern în serviciul d-lui profesor Toma Ionescu, un caz de tuberculoză a uterului și anexelor, această observațiune îmi dete prilejul de a studià tuberculoza organelor genitale la femeie și în special utero-anexială.
Observația cazului cari constitue punctul de plecare al acestei mici publicațiuni se rezumă astfel:
[…].
Puroiul din anexe injectat la cobai, precum și examenul microscopic al organelor, ne-a arătat că ne găseam în fața unui caz de tuberculoză utero-anexială; afecțiune socotită rară la femei, abià citată de autorii clasici ca curiozitate anatomo-patologică, ea nu devine cunoscută, decât în urma marilor operațiuni pe abdomen și numai atunci se putù întrevedea posibilitatea intervențiunei curative în această localizațiune a tuberculozei.
În literatura veche găsim citate cazuri, cari nu lasă nici o îndoială asupra naturei tuberculoase a leziunilor; astfel în 1744, Morgagni găsește la autopsia unei fete moartă de o peritonită tuberculoasă trompele și uterul pline cu o materie cazeoasă și consideră aceste leziuni ca focar primitiv. Cazuri identice au fost citate de Louis, Sem din Genua și Cruveilhier. Raynaud în 1831, descrie 2 cazuri de tuberculoză uterină la bolnave ftisice. Franck, Govanni Guzzo, Hérard, Scanzoni, Kiwisch, Geil, Aran, Christoforis, Gusserov, Rokitansky, Bernutz, Spencer Wels, Tom Liston, studiază această localizare a tuberculozei, atât în Franța cât și în streinătate.
În 1865, theza lui Brouardel sintetizează toate lucrările precedente într’un studiu complect. Babeș și Cornil găsesc prezența bacilului Koch în cazuri de tuberculoză a uterului și a anexelor. Vermeil, Cohnheim, Verneuil și Fernet studiază patogenia.
În urmă cu era chirurgicală a tratamentului salpingitelor Hegar, Jeannel, Péan, Lucas Championièrem Terrillon, Polaillon, Routier, Horteloup, Bouilly, Walter și d-l prof. Toma Ionescu publică cazuri de tuberculoză utero-anexială vindecate prin tratamentul chirurgical”.
Sursa: Amza Jianu, Tuberculoza utero-anexială, București, 1907, p. 3-6.
Prima parte din această carte, din care am prezentat aici un scurt fragment, conține la final o bibliografie generoasă formată din aproape 480 de lucrări (cuprinse între anii 1860-1902, majoritatea însă din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea).