Expoziția Digitală

Profesorii de la Facultatea de Medicină (Universitatea din București)
(1869-1948)

Argument

Ne propunem prin această expoziție digitală să aducem în atenția publicului un aspect mai puțin cunoscut astăzi cu privire la istoria Universității din București: Facultatea de Medicină (astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București) a funcționat o bună perioadă de timp (1869-1948) în cadrul Universității din București. A fost cea de-a patra facultate înființată (după facultățile de Drept, Litere și Filosofie și Științe) în cadrul Universității din București și prima de acest tip din țară (22 noiembrie 1869), luând locul Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie (înființată în anul 1855, tot de Carol Davila). De la bun început, instituția a atras în jurul ei importante personalități și a devenit în timp mediul fertil pentru apariția unor mari personalități ale medicinii și culturii românești, și fără îndoială și internaționale.

Facultatea de Medicină a funcționat aproape 80 de ani în cadrul Universității din București, până când în anul 1948 a fost transformată în Institutul de medicină și farmacie din București. De asemenea, facultatea a avut cea mai complexă structură dintre componentele similare ale Universității din București, reunind 34 de catedre și numeroase laboratoare, institute și clinici la care se adăuga un număr semnificativ de cadre didactice și personal auxiliar. Primii profesori ai facultății își făcuseră studiile în străinătate, în principal la Paris, pentru ca ulterior în interiorul corpului didactic să regăsim nume importante formate la Universitatea din București sau chiar venite prin transfer de la Iași, ori, din anii 1920, și de la Cluj.

În anul 1923 Facultatea de Medicină a intrat pe un nou drum, prin faptul că din structura ei s-a desprins și înființat Facultatea de Farmacie, cea de-a șaptea facultate și ultima intrată în structura Universității din București, după cea de Teologie (1890) și Medicină Veterinară (1921), și până la noua organizare a învățământului superior din 1948.

Prezenta expoziție digitală este doar un prim pas pentru recuperarea acestei istorii universitare și mai ales pentru popularizarea ei. De aceea, ne propunem în această etapă să prezentăm cadrele didactice (profesori și conferențiari) care au predat la Facultatea de Medicină din București în perioada 1869-1948.

Informațiile de natură biografică și bibliografică provin din „Anuarul Universității din București”, sursă care acoperă doar parțial necesarul de informații, și deloc ultimii ani, 1942-1948. Pe lângă Anuar, au fost folosite ca sursă primară și lucrările profesorilor de la Facultatea de Medicină, în total fiind consultate peste 900 de lucrări, inclusiv alte scrieri mai vechi sau mai noi, care să completeze informațiile.  Este și momentul să aducem mulțumiri pe această cale colectivului de la Biblioteca Academiei Române și celui de la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, deopotrivă de un real ajutor în prezentul demers.

Dincolo de realizările în domeniul medicinei, am dorit să prezentăm și alte aspecte sau preocupări mai puțin cunoscute ale vieții și activității cadrelor didactice, dar care contribuie la construirea unei imagini cât mai aproape de realitatea și complexitatea pe care personalitățile studiate au generat-o. Profesorii Facultății de Medicină au fost repere importante nu doar pentru medicina românească, ci și pentru cultura noastră. Numeroase instituții medicale le poartă numele acum, iar școala de medicină românească formează și în prezent valori certe în domeniu și intelectuali veritabili. Avem responsabilitatea de a cunoaște cât mai multe despre viața și activitatea profesorilor și una dintre căile prin care putem realiza acest lucru este prin intermediul lucrărilor pe care le-au scris, principala mărturie pe care au lăsat-o generațiilor următoare și pe care noi o putem afla astăzi.

De asemenea, credem că expoziția are și o valoare bibliofilă, prin prezentarea unor extrase și imagini cu lucrările acestor mari personalități, multe dintre ele provenind de la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar și din secolul al XX-lea, fiind mai puțin cunoscute publicului larg și chiar specialiștilor.

Cât despre design-ul expoziției, am încercat să îmbinăm ideea de fișet de bibliotecă tradițională cu cea modernă, care permite investigarea cataloagelor cu lucrări ce pot fi găsite doar la un click distanță. Am împărțit expoziția după personalități organizate alfabetic în următoarele secțiuni: „A-C”, „D-G”, „H-M”, „N-R”, „S-Z” și „Misc”. În ultima secțiune, Misc (Miscellanea), au fost incluse un index al tuturor personalităților menționate („Index”), o bibliografie a surselor și lucrărilor consultate și alte mențiuni („Surse”) și alte câteva anexe („Jocul Indiciilor”).

În fine, „Panoul Principal” este destinat a ajuta cititorul să revină la această pagină de început. Pentru a facilita accesul la informație, pentru că până la urmă această expoziție digitală este în același timp și un instrument de lucru (dicționar de personalități), pe fiecare pagină dedicată unei personalități a Facultății de Medicină au fost plasate toate aceste secțiuni (scurtături către ele).

Expoziția digitală Profesorii de la Facultatea de Medicină (Universitatea din București) (1869-1948) este dedicată Facultății de Medicină și perioadei de aproape 80 de ani în care s-a aflat în structura Universității din București, în chiar anul când se împlinesc 150 de ani de la înființarea acestei facultăți (1869-2019). Expoziția reprezintă un prim pas în demersul mai larg pe care Muzeul Universității din București îl desfășoară pentru recuperarea memoriei istorice și a patrimoniului divers care aparține Universității din București. Volumul de documentație va fi îmbogățit și îmbunătățit în timp, astfel încât publicul interesat să aibă posibilitatea de a accesa informații inedite și sperăm interesante despre Facultatea de Medicină, Universitatea din București, dar și istoria învățământului superior românesc, istoria medicinii, istoria intelectualității și a științei.

Vă invităm cu plăcere să vizitați expoziția digitală!

Expoziție digitală realizată de dr. Valentin Maier.

Muzeul Universității din București

muzeul.universitatii@unibuc.ro