Muzeul Universității din București

În anul 1964 Universitatea din București a sărbătorit un Centenar de la înființarea sa. Cu ocazia acestui moment aniversar, a apărut ideea realizării unei instituții aparte care să păstreze și să valorifice istoria Universității din București. Materializarea acestei idei a revenit lui Adrian Corbu care a reușit, cu sprijinul conducerii de atunci a Universității din București și în primul rând a rectorului Gheorghe Mihoc, să obțină aprobarea înființării colecției Universității din București, care a purtat numele Muzeul Universității din București la 29 iulie 1967. Împreună cu Vitalie Stănică, Adrian Corbu a reușit treptat, în anii 1960 și 1970, să constituie un patrimoniu universitar care să susțină expoziția permanentă și alte activități educative și culturale.

 

 

Din punct de vedere tipologic, Muzeul Universității din București valorifică o gamă largă de exponate: documente, manuscrise, cărți rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, drapele, picturi, sculpturi, pisanii și piese de mobilier.

Expoziția permanentă, actualizată și modernizată în anul 2015 grație unei echipe coordonate de conf. univ. dr. Florentina Nițu, prezintă istoria Universității din București, prestigioasă instituție de învățământ, începând cu mărturii ale unei istorii care coboară în timp până la momentul înființării la București a Academiei domnești de către domnitorul Constantin Brâncoveanu. Expoziția continuă cu Școala de la Sfântul Sava, momentul fondator din anul 1864 din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și evoluția instituțională ulterioară prezentată tematic, pe facultăți pentru prima jumătate a secolului al XX-lea, și ulterior cronologic, pentru perioada comunistă și cea după 1989.

Patrimoniul Muzeului Universității din București a fost valorificat și prin expoziții temporare, activități culturale și educative, completate în mediul digital de expoziții, materiale scrise, tur virtual, arhivă și fototecă. Alte activități derulate au vizat realizarea de articole și comunicări științifice, colaborarea cu alte instituții din domeniul valorificării patrimoniului cultural (și nu doar din sfera muzeelor universitare) și participarea la evenimente naționale, precum și racordarea la mediul internațional reprezentat de asocieri precum UMAC, Universeum sau CIVIS.

Muzeul Universității din București își îmbunătățește parimoniul prin donații, continuă cercetarea și valorificarea patrimoniului într-un mod adaptat actualelor tendințe științifice, facilitat și de tehnologia modernă (precum folosirea tabletelor digitale, smart TV, coduri QR, NFC) și de comunicare prin intermediul rețelelor de social media (Facebook, Instagram).

 

Vă așteptăm cu plăcere să ne vizitați!

Muzeul Universității din București

Adresă: Bulevardul Mihail Kogălniceanu nr. 36-46, Sector 5, 050107 București

Telefon: 0785.012.408

E-mail: muzeul.universitatii@unibuc.ro

Program:

Luni-Vineri: 09:00–15:00

Sâmbătă-Duminică: Închis

Intrarea este liberă.