„După 52 zile, manifestația de la Universitate este aproape stinsă. Încetaserăm să mai credem că va fi altceva decât încă un eșec al unui popor trădat de istorie. Bișnițari, indivizi fără căpătâi compromiseseră deja în ochii multora zona Universității, transformând-o, cel puțin la periferie, într-un hibrid de talcioc și tripou clandestin. Puțini oameni rămăseseră acolo gata să moară pentru o idee. Pentru milioanele de telespectatori, de cititori ai presei pro-F.S.N, această idee – pentru care oamenii au murit și în decembrie – era însă substituită de imaginea celor care jucau zaruri, vindeau țigări, ci-co cu 10 lei, pepsi cu 25 lei sticla…

În dimineața de 13 iunie, cei 2-300 oameni ar fi putut să fie ridicați fără să se recurgă la violență. În realitate, lucrurile s-ar fi petrecut altfel. Oamenii au fost din nou loviți, unii au fost grav răniți. Au fost sa nu și morți în cursul dimineții, nu știm. Accesul în Piața Universității a fost oprit de trupe ale poliției și toată zona izolată cu autobuze și camioane ale forțelor de ordine. La ora 9, când ni s-a permis accesul în piață, se amenajau spațiile verzi din fața Teatrului Național și erau retrasate marcajele. Spre prânz, studenții de la Arhitectură s-au baricadat în interiorul institutului. În jurul barajelor poliției se aduna din ce în ce mai multă lume. În zona aceluiași institut un grup de indivizi care strigau «I.M.G.B. face ordine» s-au repezit spre cei care stăteau pe margine lovindu-i cu sălbăticie. Este semnificativ că acești «oameni de ordine» erau înarmați cu săculeți de nisip și arme albe. Era de asemenea limpede că nu sunt străine tehnicile artelor marțiale.

UN MARTOR OCULAR (preferăm să nu-i menționăm numele din motive pe care le poate înțelege orice om care a trecut prin centrul Bucureștiului în ultimele zile sau care a putut urmări imaginile prezentate la posturi de televiziune străine) NE-A POVESTIT PLÂNGÂND CĂ ÎN JURUL OREI 13,30 A ASISTAT ÎN ACEEAȘI ZONĂ LA O SCENĂ PE CARE N-AR MAI FI CREZUT-O POSIBILĂ ÎN ROMÂNIA. O FATĂ DE 19-20 ANI A FOST LOVITĂ CU BASTONUL (poate din «greșeală»); ÎN URMA LOVITURII UNUL DIN OCHI I-A IEȘIT DIN ORBITĂ. SUNT OARE CUVINTE PENTRU OCHIUL SCURS PE FAȚĂ AL ACESTEI FETE?

Arestări au avut loc și în timpul prânzului. Se pare că atunci s-au înregistrat cel puțin 2 morți.

La ora la care scriem aceste rânduri, nu am reușit să aflăm unde au fost duși cei 263 de arestați în zorii zilei, cei arestați spre amiaza zilei de 13 și nici cei răniți.

Dora Mezdrea

Șerban Madgearu”.

Sursa: „Dreptatea”, 21 iunie 1990, p. 1, 4.

[Vlad Mihăilă]