45 de ani de la crearea Centrului Național de Fizică și mutarea Facultății de Fizică de la București la Măgurele (1974-2019)

Pregătirea în domeniul fizicii a fost desfășurată la Universitatea din București în cadrul Facultății de Științe. După 1948, la Universitatea din București a funcționat Facultatea de Matematică și Fizică până în anul 1962, când cele două științe și-au continuat drumul, dar în cadrul unor facultăți separate. Activitatea Facultății de Fizică a continuat în Palatul Universității din București până în anul 1974, când facultatea a fost mutată de la București la Măgurele, pe Platforma Națională de Fizică creată acolo, sub numele de Centrul Național de Fizică. Facultatea de Fizică își desfășoară și astăzi activitatea în Măgurele.

Pentru a marca cei 45 de ani de la crearea Centrului Național de Fizică și mutarea Facultății de Fizică de la București la Măgurele (1974-2019), am realizat această expoziție digitală. În această expoziție prezentăm pe scurt cele mai importante momente din istoria fizicii și a Facultății de Fizică, câteva fotografii din periodicele apărute chiar în anul 1974 și, în fine, mai multe documente de arhivă și articole din periodicele vremii, plus date statistice sau fragmente din emisiuni de radio și televiziune. Cele din urmă diversifică binevenit sursele prezentării acestui moment importante pentru știința și educația românească, pentru că nicio o altă știință, poate în afara chimiei, nu s-a bucurat de o atenție sporită din partea liderilor politici din diferite perioade, precum fizica.

La 45 de ani de la crearea acestui pol de cercetare la Măgurele, găsim fizica și aplicațiile ei interdisciplinare într-o postură favorabilă, deceniile întregi de învățământ și cercetare românească fiind recunoscute și la nivel internațional. Mărturie stă proiectul Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI–NP)  („Laserul de la Măgurele”), care este un laser de foarte mare intensitate, „primul laser de 10 petawați din lume”. ELI-NP este dezvoltat cu finanțarea UE în România și atrage cei mai importanți cercetători din lume, nu doar din România sau UE.

Astăzi, această frumoasă poveste a fizicii și Facultății de Fizică a Universității din București continuă și vă invităm să descoperiți prin această expoziție digitală, momentul de început la Măgurele, anul 1974.

Expoziție digitală realizată de dr. Valentin Maier.

Muzeul Universității din București

muzeul.universitatii@unibuc.ro