Prin Expoziția Digitală Momente fondatoare din istoria Universității din București ne propunem să aducem în atenție sursele primare în cunoașterea istoriei primei instituții de învățământ superior din Capitală.

Principalele surse întrebuințate sunt actele legislative consultate în „Monitorul Oficial” și mai ales documentele de arhivă, în principal din fondul Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice (MCIP), disponibil spre consultare la Serviciul Arhive Naționale Istorice Centrale (SANIC).

Pe o parte dintre documente, mai ales dat fiind tematica acestei expoziții, le-am putut deja descoperi în lucrările istorice publicate, fie ele articole științifice, monografii sau volume de documente. O parte din documente sunt însă inedite, și aproape toate sunt inedite pentru mediul digital, mai ales că am optat cu prioritate pe formula de a prezenta documentele așa cum se găsesc în dosarele de arhivă. Este și un mod prin care oferim posibilitatea celor care nu au reușit să ajungă până acum în arhive, de a consulta documente cu o valoare istorică importantă nu doar pentru istoria Universității din București, ci și pentru cea a învățământului superior și a culturii românești (în documente pot fi regăsite diferite personalități din variate epoci și sunt și alte informații importante, precum cele referitoare la progresul științei sau la patrimoniul național).

Numeroase alte documente au fost identificate, sunt în curs de fotografiere și cercetare și vor fi și ele prezentate. Bineînțeles, avem în lucru și alte forme de utilizare a acestor documente, dar toate la timpul lor.

CS dr. Valentin Maier