// in lucru! //

// va multumim pentru asteptare! //

// expozitia se va deschide in  curand! //

 

Profesorii de la Facultatea de Medicină (Universitatea din București)
(1869-1948)
expoziție digitală –

 

Argument

Ne propunem prin această expoziție digitală să aducem în atenția publicului un aspect mai puțin cunoscut astăzi cu privire la istoria Universității din București: Facultatea de Mediciană (astăzi Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” din București) a funcționat o bună perioadă de timp (1869-1948) în cadrul Universității din București. A fost cea de-a patra facultate înființată (după facultățile de Drept, Litere și Științe) și prima de acest tip din țară (22 noiembrie 1869), luând locul Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie (înființată în anul 1855 tot de Carol Davila). De la bun început, instituția a atras în jurul ei importante personalități și a devenit în timp mediul fertil pentru apariția unor mari personalități ale medicinii și culturii românești, și fără îndoială și internaționale.

Facultatea de medicină a funcționat aproape 80 de ani în cadrul Universității din București până când în anul 1948 a fost transformată în Institutul de medicină și farmacie din București. De asemenea, facultatea a avut cea mai complexă structură dintre facultățile Universității din București, reunind catedre, laboratoare, institute și clinici și un număr important de cadre didactice. Primii profesori ai facultății își făcuseră studiile la Paris pentru ca ulterior în corpul didactic să regăsim nume importante formate la Universitatea din București sau chiar nvățământului superior românesc.ost și este UB.esa informații inedite și sperăaduse prin transfer de la Iași ori Cluj.

În anul 1923 Facultatea de medicină a intrat pe un nou drum, prin faptul că din structura ei s-a desprins și înființat Facultatea de farmacie, cea de-a șaptea facultate înființată în cadrul Universității din București, după cea de Teologie (1890) și Medicină Veterinară (1921).

Prezenta expoziție digitală este doar un prim pas pentru recuperarea acestei istorii universitare și mai ales pentru popularizarea ei. De aceea, ne propunem în această etapă să prezentăm cadrele didactice (profesori și conferențiari) care au predat la Facultatea de medicină din București în perioada 1869-1948.

Informațiile de natură biografică și bibliografică provin din „Anuarul Universității din București”, sursă care acoperă doar parțial perioada 1942-1948.

Dincolo de realizările în domeniul medicinei, am dorit să prezentăm și alte aspecte/preocupări mai puțin cunoscute ale vieții și activității cadrelor didactice, dar care contribuie la construirea unei imagini complexe și cât mai veridice a personalităților acestora. Profesorii Facultății de Medicină au fost repere importante nu doar pentru medicina românească, ci și pentru cultura română. Avem responsabilitatea de a cunoaște cât mai mult despre viața și activitatea lor. O altă cale prin care aceste personaje prind viață prin intermediul lucrărilor pe care le-au scris, principala mărturie palpabilă ce ne-au transmis-o, pe lângă numeroase instituții medicale și o școală de medicină românească care formează și acum valori certe. În fine, credem că expoziția are și o valoare bibliofilă, prin prezentarea unor extrase și imagini cu lucrările acestor mari personalități, multe dintre ele provenind de la sfârșitul secolului XIX.

Cât despre designul expoziției, am încercat să îmbinăm ideea de fișet de bibliotecă tradițională cu cea modernă, care permite investigarea cataloagelor cu lucrări ce pot fi găsite la un click distanță.

Această expoziție reprezintă un prim pas în demersul de recuperare a memoriei istorice și patrimoniale a Universității din București. Volumul de documentație va fi îmbogățit și îmbunătățit în timp, astfel încât publicul să aibă posibilitatea de a accesa informații inedite și sperăm interesante despre Facultatea de Medicină, Universitatea din București, dar și istoria învățământului superior românesc.

Expoziție digitală realizată de Valentin Maier.