„Până când vom mai putea suporta jignirile? Tiranul ne-a făcut «HULIGANI», dl. «eminență cenușie» ne face «PROȘTI», «cel mai iubit…» ne declară «GOLANI și VITE2. Într-una din fițuicile Frontului Salvării «Nomenclaturii», intitulată «AZI2, suntem făcuți de «bătrânul comunist» participant principal la dezastrul nostru național, tov. Bârlădeanu – «LEGIONARI», scriindu-se că la noi numai legionarii, când au acaparat puterea împotriva voinței poporului, au făcut: «perpetuu manifestări de stradă, crime, bătăi, devastări, intimidări, stresând în mod criminal populația… Parcă aceste fapte se aseamănă cu unele stări de lucruri din zilele noastre».

Domnia-sa «maestrul Bârlădeanu» își amintește perfect situația din 1946, modul în care au procedat comuniștii atunci, în frunte cu tancurile «imperiului rus».

Protestul din Piața Universității este îndreptat împotriva nomenclaturii comuniste și disidenților ceaușiști, prin amendarea legii electorale cu punctul 8 din Proclamația de la Timișoara.

Cât mai trebuie să așteptăm ca «învinșii» să înțeleagă că sunt «ÎNVINȘI»? Cât mai trebuie să scandăm: «Păcat, păcat de sângele vărsat»?

Au trecut peste două săptămâni de când «agora spiritului românesc» este Zonă Liberă de Neocomunism. Redăm din discursurile ținute în 4 și 5 mai 1990:

Decanul Facultății de arhitectură de citire unei declarații a peste 100 semnatari-arhitecți. Printre altele, spune: «Gravele insulte ale guvernului aduse poporului demonstrează incapacitatea de a conduce».

Pupăză Dumitru din Mehedinți: «Am venit la Ministerul Agriculturii pentru pământul luat abuziv de comuniști. Țăranii sunt înfricoșați de bandele de foști comuniști».

Ing. Ioan Zaharescu: «Deși Iliescu a susținut demagogic necesitatea dialogului și a consensului național – el, împreună cu P.V. Roman (Neulander), refuză, în mod incalificabil, dialogul. Mulțimile sunt manipulate de FSN, dezinformate, înfometate; pentru ele – un kg de carne ce li se oferă acum, și pe care nu-l vor mai avea după alegeri, înseamnă adevărata libertate și democrație, fără a se gând la perspectiva viitorului, din nou cu comuniștii la conducerea țării. Ca o consecință a acestor manipulări, asistăm la adevărate manifestări isterice profeseniste, dirijate abil de Iliescu și FSN, desfășurate în manieră ceaușistă și hitleristă. Am văzut mitingurile lui Ceaușescu; la TV – pe ale lui Hitler; și acum pe ale lui Iliescu?

Dl. Petru Creția: «Facem un apel partidelor de a-și înscrie în platforme trei puncte:

Imprescriptibilitatea crimelor și abuzurilor comuniste.

Judecarea efectivă a tuturor crimelor și abuzurilor comuniste.

Fiecare ministru să fie validat în parlament cu 2-3 voturi».

Dl. Peter Banyai – fizician și ziarist din Tg. Mureș: «În 21 decembrie 1989 am venit la București, pentru a părăsi definitiv România, având pașapoarte. Văzând Revoluția, nu am mai plecat. Nu voi pleca, vreau să rămân lângă frații mei români și unguri. Tovarășii vor să ne învrăjbească așa cum au făcut la Tg. Mureș. Evenimentele au avut loc imediat după Proclamația de la Timișoara, tocmai pentru a distrage atenția. De ce evenimentele s-au petrecut la Tg. Mureș? Tocmai pentru că aici nomenclaturiștii și securiștii au rămas neschimbați. Nu au existat unguri sau români extremiști. Românii și ungurii sunt frați în România sfântă; a noastră, a tuturor».

Actorul Ovidiu Moldovan spune cum a petrecut dânsul, împreună cu prietenii lui, actorul Florin Zamfirescu și sculptorul Vlad Ciobanu, 24 de ore cu GOLANII din piață, Dânșii fiind «Golani de soi».

Au mai vorbit: George Munteanu, prof. de la Facultatea de filologie, Nicu Constantinescu – președintele sindicatului din Institutul de Marină Civilă din Constanța, care spune că de o săptămână mitingul din fața «Casei Albe» din Constanța continuă zi și noapte, fiind «o redută asediată».

Dl. Octavian Rădulescu: «Vocea lui Chițac este vocea crimei autorizate de Iliescu. G. Voican Voiculescu a falsificat totul în viață, inclusiv conștiința lui. Este un infractor notoriu. Jos PISTOLARUL!»

Dl. Nicolae Ștefan Drăghici – prof. din Călărași: „«Atenționez asupra revitalizării informatorilor. Securitatea există».

T.D.”.

Sursa: „Viitorul”, 10 mai 1990, p. 2.

[Vlad Mihăilă]