Începând cu data de 21 decembrie 1989, destinul României avea să se schimbe radical. Din cauza evenimentelor de la Timișoara și a mai multor proteste sporadice din alte orașe, Nicolae Ceaușescu a cerut să fie organizat un miting în București, pentru a se asigura de sprijinul populației față de regimul său. Acea adunare populară a avut un efect invers, pentru că s-a transformat într-un protest vehement, românii luptând împotriva autorităților comuniste pentru a-și redobândi libertatea.         

O parte dintre persoanele care au participat la demonstrațiile anticomuniste din Piața Universității în ziua de 21 decembrie 1989, au decis să înființeze o „asociație de revoluționari”. Astfel, în ianuarie 1990, a apărut Asociația „21 Decembrie 1989” București, care își continuă activitatea și în prezent. Asociația este o organizație nonguvernamentală, independentă, având din data de 9 februarie 1990 și personalitate juridică. În prezent, asociația este compusă din participanţi, din victimele rănite şi din părinţii victimelor decedate în timpul  Revoluției. Actualul președinte al Asociației „21 Decembrie 1989” este activistul civic anticomunist Teodor Doru Mărieș. De asemenea, din cond         ucerea Asociației mai fac parte Vladimir Ciobanu (vicepreședinte),  Paul Aurelian Mitran (vicepreședinte), Marinela Ruset, Mihai Alexe, Ștefan Boran, Tudor Banuță, etc.
Asociația s-a remarcat în timpul Revoluției și ulterior, prin participare la manifestațiile din Piața Universității. Membrii asociației s-au împotrivit atacurilor violente ale armatei și ale minerilor, mulți dintre ei fiind bătuți cu bestialitate sau reținuți.

După Revoluție, scopul principal al Asociației a fost „continuarea prin toate mijloacele legale a luptei începute în ziua de 21 Decembrie 1989 pentru consolidarea Statului de drept din România”[1]. De asemenea, Asociația militează pentru aflarea adevărului despre Revoluția Română din decembrie 1989 și a evenimentelor care i-au succedat.

În anul 2001, sub președinția lui Constantin Calancea, organizația a devenit prima asociație de revoluționari care a editat o publicație proprie, numită „21 Decembrie”. Prin intermediul acesteia, membrii asociației au criticat abuzurile comise de guvernul de atunci condus de Adrian Năstase. Din lipsă de fonduri, publicația a fost nevoită să-și încheie activitatea. În 2006, reprezentanții asociației au cerut redeschiderea dosarelor Revoluției din decembrie 1989 și a mineriadei din iunie 1990 și  încadrarea faptelor comise de autoritățile comuniste în timpul Revoluției în categoria crimelor împotriva umanității. Un an mai târziu, președintele asociației, Teodor Doru Mărieș, a depus o sesizare penală împotriva fostului președinte al României, Ion Iliescu, pentru rolul pe care l-a avut în mineriade.

În anul 2011, în cauza Asociația 21 Decembrie” și alții împotriva României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât în ​​unanimitate că statul român a încălcat articolele 2, 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului din cauza  „lipsei unei anchete efective în ceea ce priveşte represiunea violentă a manifestaţiilor antiguvernamentale care s-au desfăşurat în decembrie 1989”[2]. Ca urmare a sentinței CEDO, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost obligat să-i comunice Asociației „21 decembrie 1989” toate Dosarele Revoluției care erau cercetate în acel moment de procurori.

Prin aceste acțiuni și prin altele pe care le-a întreprins după 1990, Asociația „21 decembrie 1989” a încercat să afle adevărul despre evenimentele din decembrie 1989 și despre Mineriade, să le facă dreptate persoanelor care au avut de suferit sau chiar au murit în timpul acestor evenimente și să lupte pentru ca democrația în România să fie consolidată.

[1] http://www.asociatia21decembrie1989.ro/wp-content/uploads/2011/06/Statut-2012_001.jpg, accesat la data de 25.04.2020 (toate sursele web următoare au fost accesate la aceeași dată).

[2] http://ier.gov.ro/wp-content/uploads/cedo/Cauza-Asocia%C8%9Bia-21-decembrie-1989-s.a.-%C3%AEmpotriva-Romaniei.pdf.

Bibliografie

  1. http://www.asociatia21decembrie1989.ro/index.php/istoric/.
  2. http://www.asociatia21decembrie1989.ro/index.php/despre-noi/.
  3. http://www.asociatia21decembrie1989.ro/index.php/asociatia/statut-asociatia-21-decembrie-1989/.
  4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Asocia%C8%9Bia_21_Decembrie_1989.
  5. http://ier.gov.ro/wp-content/uploads/cedo/Cauza-Asocia%C8%9Bia-21-decembrie-1989-s.a.-%C3%AEmpotriva-Romaniei.pdf.

[Alexandra Dănălache]