„Tot mai multe fapte ne îndrituiesc să conchidem că P.N.Ț.-c.d. vizează boicotarea alegerilor din 20 mai. Sfidând zilnic interesele țării și sacrificându-le pe altarul intereselor de partid, P.N.Ț.-c.d. cere insistent amânarea datei alegerilor. Centrul Bucureștiului e ocupat zi și noapte de demonstranți care, în mod huliganic, cer amânarea alegerilor. Ce contează că țara lâncezește în această atmosferă de provizorat, că străinătatea nu se angajează, așteptând să vadă cine va guverna după votul poporului, că actualul guvern nu trece la măsuri radicale pentru că i se reproșează «provizoratul», că populația s-a săturat de agitațiile agresive de stradă – interesele P.N.Ț.-c.d. să trăiască!

Iresponsabilitatea acestui cuib (de barză) ceaușisto-legionar a atins o nouă culme în «Dreptatea» din 12 aprilie, în care suntem asigurați pur și simplu că «F.S.N. va falsifica alegerile», adică va recurge la «operațiunea mecanică de substituire a rezultatului real al voturilor printr-unul prefabricat» (I). Ideea e reluată insistent; în același ziar, dar din 22 aprilie, citim: «Necesitatea falsificării alegerilor este clară, căci altfel Frontul nu are cine știe ce șanse», (într-un articol cu titlul  «Spre falsificarea alegerilor»). Ce vor fruntașii P.N.Ț.-c.d cu această diversiune? Vor să pregătească psihologic opinia publică pentru manevra de culise pe care, probabil, o prepară: să-și trimită bandele de bruneți care ard acum ziarul «Azi» și brutalizează trecătorii în piețe, pentru a face scandal la câteva centre de votare, ca apoi să facă un tapaj monstru, în fața întregii lumi, cu privire la «huliganii F.S.N.» și la «falsificarea alegerilor de către comuniști». Ținta: amânarea lor până la toamnă; prelungirea insecurității în care trăim; eliminarea F.S.N.-ului.

Hotărât lucru, avem nevoie de cât mai mulți observatori internaționali pentru a evita o înscenare politică de prost gust care ne poate costa încă cinci luni de calvar”.

Sursa: „Azi”, 26 aprilie 1990, p. 1.

[Vlad Mihăilă]